2021 Thajský polozelený čaj rolovaný s pandánem - bio
Popis
Thajský polozelený čaj rolovaný s pandánem - bio
(Thai Pandanus Rolled Oolong Tea)
"blend rolovaného polozeleného thajského čaje a řezaného thajského pandánu, čaj velmi neobvyklé chuti a účinků"
čaj umí: velmi voňavé nálevy svébytného charakteru
čaj vás zaujme: výkonností, aromatičností, vzhledem
čaj je vhodné pít: kdykoliv, zejména máte-li čas
(obrázek v přípravě)
jak čaj vnímám a používám:
"Patřím mezi ty, co tento čaj milují ! Cca v roce 2008 jsem se v Thajsku setkal s "rýžovým oolongem", jehož chuť je při výrobě upravená vložením drcených čerstvých listů pandánu (= v uzavřeném bavlněném pytlíku, při dosoušení čaje, kdy čaj přebere specifickou silnou rýžovou vůni i chuť "umami"). Oproti tomu standardnímu rýžovému oolongu, který je v chutí i vůni velmi razantní a šťávy čerstvého pandánu mu mění i chuť, je polozelený rolovaný čaj se sušeným pandánem daleko jemnější, zůstává mu chuť oolongu No.12 a exceluje pandánová vůně + jeho jemná nota, jež doslova hladí po těle i duši. Alespoň mě!"
(ZN, 03.02.2021)
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 15.07.2021
minimální trvanlivost do: 15.07.2024
typ čaje: blend pravého čaje a byliny (čisté přírodniny, bez aromat, konzervantů a barviv)
složení: 90 % čajovník pravý-list, 10 % pandán-řezaný list (lat. Pandanus amaryllifolius)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: čaj - TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
(obrázek v přípravě)
doporučená příprava: metodou Gong Fu (opakované zalévání v malé konvičce, vroucí voda, rychlé slévání), doporučuji čaj pít mirně zchladlý, množství čaje cca 1 vrchovatá čajová lžička na 200 ml vody
počet nálevů: 4 (a více - podle množství čaje, nádobí a postupu přípravy)
možná alternativní příprava: lze zhotovit jeden nálev (1 polévková lžíce na 0,5 l vody), luhovat dle chuti
(obrázek v přípravě)
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Myslíš, že Asiatům voní syrečky? Přeci už víš, že asijské chutě jsou zcela jiné než naše. Přeci ses již setkal s extrémně sladší kolou, přeslazenými tyčinkami "mars", párky ochucenými skořicí... a jinými kombinacemi nad kterými rozum i chuť zůstávají stát :-). Příkladem je cizí - ne však nepříjemná - specifická hořká chuť thajského hořkého melounu. I když by neměla být, protože se podobá hořkosti nám tak známé z piva (díky chmelu). Ovšem podivná zatuchlá chuť lepkavé rýže oslovuje málokoho, podobně jako intenzivní chuť "umami" rybích omáček, svébytné chutě dlouhodobě fermentovaných potravin (kimči, pasty miso, zakopaná vejce, speciální omáčky z krevet, jež víc jak rok řízeně "hnijí"...) nebo projevy různého tropického ovoce (například durianu)... :-)... a mohl bych pokračovat. Vezmi si z mého mentorování todle: z pohledu rozvoje našich chuťových buněk je potřeba chuťové vjemy trvale trénovat, cizelovat, tj. ochutnávat různé potraviny, pochutiny a nápoje - s radostnou zvídavostí a bez předsudků, za účelem získání nových poznatků, ... jen tak jednou dohlédneš za obzor!"
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... s tímto čajem experimentuj, až bude společnost v náladě, zkus cokoliv co tě v osvícení pokročilé zábavy napadne :-)!"
(obrázek v přípravě)
více informací o čaji
suchý čaj: špičkový polozelený čaj (výběr) s řezaným sušeným listem pandánu pronikavě voní
nálev: jiskrný, zeleno-žlutý, různě silné chuti (dle doby luhování a množství čaje), napřed sládnoucí a postupně lehce hořknoucí, extrémně silná vůně (jasmínové a lepkavé rýže - "umami")
vyluhovaný list: voňavý, zcela rozvinutý, měkký
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Pandanus Rolled Oolong Tea, Thai Pandanus Oolong Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný
(obrázek v přípravě)
ingredience: není potřeba nic přidáva ale můžete experimentovat s slazením
čaj a jídlo (tea pairing): k jakémukoliv jídlu
aspekt: slabě jinový
šarže: text v přípravě
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování (rolování), ruční blendování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: indočínský (No.12)
reaálná trvanlivost: delší (4 a více let)
ledový čaj: zajímavý (příklady)
(obrázek v přípravě)
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("polozelený" čaj - text v přípravě, pandán - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: -
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. x (v přípravě)
(obrázek v přípravě)
obr.: pandán