2021 Thajský černý čaj s řezanou thajskou mátou - bio
Popis
Thajský černý čaj s řezanou thajskou mátou - BIO
(Thai Mint Black Tea)
"vynikající blend černého čaje ásámského typu (větší list) a čerstvě usušené - na větší kousky řezané - thajské máty, v Thajsku místně velmi oblíbená čajová směs pro své osvěžující vlastnosti a nepřeluhovatelnost"
čaj umí: silnější uzemňující a občerstvující nálevy
čaj vás zaujme: silou, jemností a jednoduchostí přípravy
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, k jídlu, čaj značně povzbuzuje
obr.: čaj má hnědočerné větší listy s celými listy máty
Jak čaj vnímám a používám:
„V Thajsku je to místně oblíbená směs postavená na thajském černém čaji a silném druhu máty. Čaj je možno luhovat dlouho aniž by se přeluhoval, což právě vyhovuje mátě, kterou je pro dobrý účinek potřeba luhovat jako běžnou bylinu (tj. cca 10-15 minut). Pokud se přepiju jedním druhem čaje, srovná mi chuťové pohárky právě čaj s mátou. Dokonce (což nemohu obecně doporučit) si někdy nálev zdravě osladím, podobně jako Thajci. To mi spolehlivě zažene chuť na sladké, jež bych ve zkratu (a přes všechna má přesvědčení) řešil nějakou koncentrovanou a zdraví neprospívající pochutinou ☹."
(ZN, 2.6.2021)
obr.: déle luhovaný čaj
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 02.08.2021
minimální trvanlivost do: 02.08.2024
typ čaje: blend (směs čistých přírodnin) thajského černého čaje se středním listem (typ 2) a řezaných listů thajské máty
složení: čajovník pravý (list) a máta (list)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: čaj - TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
obr.: voňavý nálev (máta, karamel - černý čaj) se oslazením změní v novou dimezi tónů
doporučená příprava:
do větší (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 2 vrchovaté polévkové lžíce čaje, přelijte vroucí vodou a luhujte cca 5 minut, nálev slijte přes jemné sítko (při kratší době luhování lze čaj zalít vroucí vodou ještě jednou)
počet nálevů: 1 - 3
alternativní přípravy:
čaj luhujte ve studené vodě (cca přes noc) v lednici, ve skleněné nádobě a použijte do studených nápojů v teplém dni; před zalitím horkou vodou čaj - velmi krátce! - opražte; čaj zalijte vroucí vodou a krátce povařte; čaj luhujte dle doporučené přípravy ale "bylinářsky", tj. 15 minut v zakryté konvičce či velkém hrnku (500 ml); silný nálev dle libosti zdravě či nezdravě oslaďte :-)
obr.: čaj se dobře rozevře, ukáží se celé lístky máty
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Vím, že mátový čaj piješ a tak co bych ti povídal. Každopádně, osvěžme si, že máta je velmi prospěšná v syrovém i sušeném stavu a uvádí se (například), že: pomáhá při nemocech žaludku a křečích trávicího traktu, navrací a zvyšuje chuť k jídlu (je vhodná při špatném trávení), má dezinfekční účinky (čistí a osvěžuje dech, pomáchá při zánětech dásní a bolesti zubů), pomáhá při léčbě nachlazení, zánětu průdušek a dýchacích potížích (uvolňuje dýchací cesty), zmírňuje kožní problémy (například svědění, vyrážky, kopřivku, akné). :-). Mně tento čaj rovná žaludek, mysl i čuch."
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alepoň 30 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, přilej čistý šnaps a plátky citronu dle chuti!"
obr.: jiskrný průzračný nálev
více informací o čaji
suchý čaj: tvoří středně velké lístky černého čaje (typ 2) a čajovému listu velikostně odpovídající řezaný list máty
nálev: velmi příjemný mátový s jemnou karamelovou notou čaje, dochuť velmi dlouhá
vyluhovaný list: tužší, lehce vonící
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Mint Black Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
obr.: barva nálevu je sytá dle doby luhování (... a množství čaje)
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta, smetana apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující)
šarže: -
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování, sítování, ruční blendování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Ming)
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)
(obrázek v přípravě)
obr.:
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("černý" čaj - text v přípravě, máta - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: -
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. x (v přípravě)
(obrázek v přípravě)
obr.: pandán
možné účinky máty: Umí napravit nejen trávení - obyčejná máta
více o mátě (wikipedie): máta