2021 Thajský černý čaj s ovocem bael - bio
Popis
Thajský černý čaj s ovocem bael - bio
(Thai Bael Fruit Black Tea)
"čaj vhodný pro celodenní pití a blendování s bylinami (jiaogulan, hořký meloun), ideální pro všechny kdo mají zálibu v neotřelých komplexních vůních evokujících med, skořici, vanilku, karamel a sladké sušené ovoce, výborný k osvěžení ve studených i teplých dnech, velmi vhodný pro studené koktejly s ledem..."
čaj umí: světlý až tmavý hnědočervený, čirý nálev, vonící po ovoci bael, bez hořkosti i při dlouhém luhování
čaj vás může zaujmout: vůní, jednoduchostí přípravy, osvěžovacími účinky, zdravotním působením
čaj je vhodné pít: kdykoliv, při práci i po práci, ke snídani i odpoledne
(obrázek v přípravě)
jak čaj vnímám a používám:
"Tohoto skvělého blendu si užívám nejen s ledem ale i horký, oslazený s přídavkem něčeho hřejivého ( ...mám zkušenost, že obyčejný rum se v tomto blendu víc než osvědčuje :-); pokud si jej chci vychutnat bez ingrediencí, nechávám jej luhovat déle, kdy vynikne zvláštní chuť oslizláku líbezného v celé své kráse! :-)"
(ZN, 13.12.2021)
(obrázek v přípravě)
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 28.08.2021
minimální trvanlivost do: 28.08.2024
typ čaje: blend pravého čaje a ovoce (čisté přírodniny, bez aromat, konzervantů a barviv)
složení: 90 % čajovník pravý-list, 10 % kousky ovoce bael (pandán-řezaný list (lat. Aegle marmelos, česky oslizlák líbezný)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: čaj - TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
(obrázek v přípravě)
doporučená příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 4 vrchovaté čajové lžičky čaje, přelijte vroucí vodou a luhujte 5 - 10 minut (dobu luhování vyzkoušejte podle aktuální velikosti konvičky a chutnejte v průběhu přípravy), nálev slijte přes jemné sítko (případně opakujte ještě jednou)
počet nálevů: 1 (2)
alternativní příprava:
z čaje lze zhotovit silný výluh (použije se cca dvou až třínásobné množství čaje), oslazením nálevu (například sušenou třtinovou šťávou) lze získat nový chuťový rozměr;
doporučení pro fajnšmekry:
zkuste k dobře oslazenému silnému nálevu přidat přiměřeně českého rumu "tuzemáku" (alespoň 35%, Božkov) -> úžasné... :-)
zkuste čaj luhovat v malé konvičce = čaj nechte v nálevu a po jejím vyprázdnění do poloviny dolijte vroucí vodou, opakujte několikrát a prodlužujte dobu luhování
nebojte se vyzkoušet čaj luhovat tak dlouho, dokud nevychladne (tj. nechte jej v nálevu)
(obrázek v přípravě)
můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"(text v přípravě)..."
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... (text v přípravě)!"
(obrázek v přípravě)
více informací o čaji
suchý čaj: velmi zajímavá kombinace oranžového oslizláku a čaje, zvláštní "máslová" vůně
nálev: silný, povzbuzující - podle množství čaje a doby luhování...
vyluhovaný list: tužší list a tuhé kousky oslizláku
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Bael Fruit Black Tea, Bale Black Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
(obrázek v přípravě)
ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta, smetana apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující)
šarže: text v přípravě
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování, sítování, ruční blendování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Miang)
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)
(obrázek v přípravě)
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("černý" čaj - text v přípravě, islizlák líbezný - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: -
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. x (v přípravě)
(obrázek v přípravě)
obr.: Bael fruit (lat. Aegle marmelos); česky - oslizlák líbezný) je tropické ovoce původem z Jihovýchodní Asie.
více o působení oslizláku najdete v článku:
Krásné české jméno - Oslizlák líbezný čili Bael fruit (lat. Aegle marmelos) - text v přípravě