2021 Thajské opojení - rýžový oolong

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 15

archivní polozelený čaj s jemnou vůní lepkavé rýže, 50 g, Thajsko, minimální trvanlivost do: 09.07.2025

Dostupnost Skladem
299 Kč    
Kód produktu 241
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie polozelené (oolongy)
 

Thajské opojení - rýžový oolong

(Thai Rice Oolong Tea)
"originální polozelený čaj se vyznačuje silnou vůní a chutí evokující vařenou lepkavou rýži"

čaj umí: nálev s velmi netradiční vůní a chutí, jemnosti dle způsobu přípravy
čaj vás zaujme:
výkonem - počtem nálevů, celkovými projevy
čaj je vhodné pít: 
kdykoliv v průběhu dne, čaj velmi povzbuzuje

P1010027_NepustilTea.cz_thai_rice_tea_ryzovy_oolong_nt_b_012
obr.: text v přípravě

Jak čaj vnímám a používám:
„Asijské chutě jsou zcela jiné než naše a běžnou chutí, jež se prolíná i s vůní je tzv. chuť umami (japonská pátá chuť). Thajské opojení má těchto specifických odérů bohatě. Navíc má v extrémní vůni a chuti lepkavé rýže zakuklených spoustu dalších podtónů a chuťových not, od sladkých po slané. Je to čaj, jež miluju. Vy ho možná budete nenávidět. Ze zkušenosti na degustacích se účastníci dělí na dvě skupiny. První skupinu čaj nadchne. Druhá skupina se k němu již podruhé nepřiblíží :-). Zkuste, zda budete tento čaj milovat nebo nenávidět. A dejte mi vědět! Opravdu mě to zajímá." 

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, Doi Mae Salong
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 09.07.2021
minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv), (datum uvedené při prodeji - dva roky ode dne prodeje)
typ čaje: polozelený - oolong
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů), ochuceno speciální bylinou ("Nuo Mi Xiang Nen Ye")
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: bez certifikace

P1010012_NepustilTea.cz_thai_rice_tea_ryzovy_oolong_nt_b_021
obr.: text v přípravě

doporučená příprava:
do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5-8 gramů čaje, přelít vroucí vodou, luhovat 20 až 30 sekund a slít, znovu zalít vroucí vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme, vždy cca o 10 - 15 s, průběžně kontrolujeme chuť)
počet nálevů: 5 (a více!)
alternativní příprava:
chceme-li slabší nálevy, je potřeba čaj slévat rychle (tj. volit krátké doby luhování nebo čaj pouze přelévat); čaj lze použít ke zhotovení studených nálevů (zejména v létě), kdy do skleněné nádoby studené vody (cca 1,5 l) vložíme 1 polévkovou lžíci čaje a luhujeme alespoň dvě hodiny, nejlépe však v lednici přes noc

P1010063_NepustilTea.cz_thai_rice_tea_ryzovy_oolong_nt_b_031
obr.: text v přípravě

můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Myslíš, že Asiatům voní syrečky? Přeci už víš, že asijské chutě jsou zcela jiné než naše. Přeci ses již setkal s extrémně sladší kolou, přeslazenými tyčinkami "mars", párky ochucenými skořicí... a jinými kombinacemi nad kterými rozum i chuť zůstávají stát :-). Příkladem je cizí - ne však nepříjemná - specifická hořká chuť thajského hořkého melounu. I když by neměla být, protože se podobá hořkosti nám tak známé z piva (díky chmelu). Ovšem podivná zatuchlá chuť lepkavé rýže oslovuje málokoho, podobně jako intenzivní chuť "umami" rybích omáček, svébytné chutě dlouhodobě fermentovaných potravin (kimči, pasty miso, zakopaná vejce, speciální omáčky z krevet, jež víc jak rok řízeně "hnijí"...) nebo projevy různého tropického ovoce (například durianu)... :-)... a mohl bych pokračovat. Vezmi si z mého mentorování todle: z pohledu rozvoje našich chuťových buněk je potřeba chuťové vjemy trvale trénovat, cizelovat, tj. ochutnávat různé potraviny, pochutiny a nápoje - s radostí a bez předsudků, za účelem získání nových poznatků."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... s tímto čajem experimentuj, až bude společnost v náladě, zkus cokoliv co tě v osvícení pokročilé zábavy napadne :-)!"

více informací o čaji

suchý čaj: vetší čajinky - sbalené celé konce flešů + listy speciální thajské byliny, svébytné vůně lepkavé rýže
nálev: 
silný dle doby luhování, umami + sladkost + slanost, velmi dlouhá dochuť
vyluhovaný list: text v přípravě
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Rice Oolong, Cha Khao Hoom 
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný

P1010044_NepustilTea.cz_thai_rice_tea_ryzovy_oolong_nt_b_014
obr.: text v přípravě

ingredience: čaj doporučuji pít samostatně
čaj a jídlo (tea pairing): k rýži, sladkostem apod.
aspekt: jang (extrémně silně uzemňující)
šarže: neuvedena
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování (ochuceno speciální bylinou)
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: indočínský klon (No. 24)
trvanlivost: extrémně dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)

P1010073_NepustilTea.cz_thai_rice_tea_ryzovy_oolong_nt_b_032,
obr.: v čaji je vnořeno něco málo lístků byliny "Nuo Mi Xiang Nen Ye"

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("polofermentovaný" čaj - text v přípravě, "Nuo Mi Xiang Nen Ye" - bylina - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).

P1010007_NepustilTea.cz_thai_rice_tea_ryzovy_oolong_nt_b_02
obr.: text v přípravě

čaj najdete:
 v degustační sadě thajských čajů č. x (v přípravě)


více o bylině "Nuo Mi Xiang Nen Ye" (Sticky Rice Herbal Tea):
IMG_0118_Nuo_Mi_Xiang_Nen_Ye 
obr.: cizokrajná bylina s výraznou vůní a chutí - pro Evropana značně nezvyklými projevy - má latinské označení Semnostachya menglaensis H.P.Tsui a patří mezi paznehtíkové (čeleď Acanthaceae, jež nemá v květeně ČR zastoupení); název byliny se díky projevům volně překládá jako „list s vůní lepkavé rýže“; rostlina se pěstuje v některých čajových zahradách v provincii Yunnan v Číně ve stínu starých čajovníků a používá nejen k ovonění čaje pchu-er, ale také k vaření a v léčebné praxi TCM (pomáhá rozptýlit toxiny a zbavit se přebytečného tepla v těle); v Thajsku se bylina pěstuje pro podobné využití a v některých oblastech se sbírá z divokých podrostů horských pralesů; pro své projevy se s oblibou používá při vaření některých jídel a k ovonění/ochucení čajů (oolongů a zelených)