VYZKOUŠEJTE...
... letošní vietnamské čaje z Ha Giang černý lotosový čaj nebo zelený jasmínový čaj; oba vás překvapí nejen silou, ale i výdrží a variabilitou použití; ... ochutnejte čerstvou thajskou gabu (gabaron tea 2023), která je unikátním polozeleným čajem pro každodenní pití s úžasným působením na lidské zdraví; ... nebo se podívejte na speciální letně-podzimní nabídku - v září totiž Slunce vstupuje do znamení Váhy (a to je moje znamení :-), proto jsou k dispozici - právě do 23. září, 08:50 hodin (= astronomická podzimní rovnodennost) - limitované letně-podzimní sady čajů + bylin za výhodnou cenu; včasným nákupem můžete ušetřit nemalé peníze; do balíčků jsem vybral "čaje" vhodné pro konec léta a podzim; každé balení obsahuje pravé čaje, nečaje (celkem 9 druhů) a polozelený čaj navrch; můžete je připravit "na studeno" i "za tepla", resp. vyzkoušet všechny metody přípravy čajů; ... a to není vše, v každém balíčku najdete překvapení = vzorky dalších zajímavých novinek; přeji vám hezké pozdní léto a skvělý podzim s čajovo-bylinnými experimenty :-); ... a chcete-li čaj dostávat pravidelně mrkněte na www.OchutnejCaj.cz...
PRÁVĚ...
... připravuji do prodeje skvělé vietnamské oolongy aj. čaje; regulérní naskladnění thajských bylin proběhne na přelomu září a října (sklizeň 2023); u řady čajů postupně najdete různé hmotnosti - můžete si tedy vybrat kolik právě čaje potřebujete a za čaje utratíte :-); dorazil skvělý blend polozeleného thajského čaje s oslizlákem líbezným ("bael fruit"), který doporučuji vyzkoušet na letně-podzimní teplé i studené drinky - zajímavá chuť tropického ovoce a povzbuzující účinky oolongu (No.12) vás dozajista nadchnou!...
bleskové novinky...
... e-shop je účasten projektu ; je přeorganizováno vrchní menu, snad se v tom vyznáte lépe (než já :-); ... od 1.7.2023 platí nová vyhláška týkající se čaje (Vyhláška o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny - č. 187/2023 Sb.), konečně se v ní hovoří o "oxidaci", "tmavých", "bílých" aj. čajích včetně označení "Pu erh", apod. :-); než stihnu opravit citaci předpisu u produktů považujte vyhl. 330/1987 za 187/2023 :-);... skladem úžasné máslové matcha sušenky k čaji; ... občas mrkněte na aktuální termíny čajových aj. akcí; ... potřebujete dárky pro své firemní zákazníky?; není nic jednoduššího, než se ozvat = domluvíme se; ... čtěte nový článek o Yerba Maté; ... máte problém s neustálou únavou a vyčerpáním nebo dokonce s "únavovým syndromem" (?) - zkuste Thajský blend proti únavě, vyčerpání a únavovému syndromu-bio-letní (2023) nebo Thajský blend proti únavě, vyčerpání a únavovému syndromu-bio-zimní (2023), pomůže vám! Letní blend se hodí pro celé období teplých dnů, zimní blend pak pro dny studenější (třeba když prší, sněží), pro chladné večery a rána... více o informacích o působení blendů najdete v článku: "Únava a vyčerpání, únavový syndrom"; ... skladem je úžasný bílý čaj z Formosy (2023) = unikátní tchajwanský bílý čaj, který je díky složitému zpracování extrémně trvanlivý a ideálním prostředkem pro vnímání jemných energií mezi Zemí a Nebem; čaj je vhodný vždy, když máte opravdu dost času pro mnoho skvělých nálevů s intenzivními tóny ovoce a bylin; ... skladem jsou louhovačky na čaj i byliny (na procházky, do práce, na cesty...) a speciální přepouštěcí filtr tea dripper o objemu 350 ml (vše od světoznámé japonské firmy HARIO); při objednání dostáváte zdarma sadu čajů (bílý, žlutý, zelený, polozelený, černý a tmavý + byliny jiaogulan a bittermelon tea = můžete experimentovat dle libosti!); ... skladem je laoský černý čaj svébytných projevů a neobvyklého zpracování...
NA POSLEDNÍ CHVÍLI!
... jarní ochutnávka 2023 již není v prodeji v celém rozsahu, dostupnost čajů a bylin si můžete ověřit na na stránce co jsme již pili, prodej letní ochutnávky bude trvat do vyčerpání zásob nebo do podzimní rovnodennosti (23. září 2023)...
STALO SE (... A UŽ NEJDE ODESTÁT)...
... skladem je špičková thajská "GABA" - Gabaron (2023) v různých provedeních a stojí za pozornost i gaba z archivu...
... byly naskladněny černé ("červené") thajské čaje (2023), které vás překvapí výkonem, jemností a schopností povzbuzovat :-), můžete je použít při přípravě netradičních letních osvěžujících drinků (s ovocem, bylinami apod.); všechny mají velkou výhodu - nelze je jen tak přeluhovat!...
... víte že, thajské čaje a byliny (zde na NepustilTea.cz) mají řadu certifikací (?); zaručuje to všem čajomilům 100% bezpečí při konzumaci jakéhokoliv množství čaje a to není málo :-); na českém (venkoncem i evropském i světovém trhu) je mnoho čajů, které by (z hlediska obsahu nepřípustných látek - například nepovoleného množství reziduí pesticidů apod.) nevyhověly nejen českým, ale i evropským normám...
... naskladněn thajský jiaogulan (2023), ideální pití pro revitalizaci vašeho těla i duše...
... skladem je tchajwanská jahodová gaba (2023) netradičně vypadající zelený čaj, jež vás nadchne svými projevy, výkonností a samozřejmě zdravotními účinky kyseliny γ-aminomáselné - "GABA"...
... 2019 Čínský tmavý pchu-er "čokoláda" - cihlička ve formě čokolády = 12 porcí pro konvičku, 24 porcí pro malou konvičku či 48 porcí pro šálek (gaiwan...
... tmavý čaj (Hei Cha - 1998 Anhua Shi Liu Liang Cha) lisovaný do tvaru válce a speciálně balený v přírodních materiálech (rozbalen a nařezán), díky dlouhému zrání se uvnitř čaje utvořili zárodky ušlechtilé plísně Aspergillus cristatus („Zlaté květy“), které způsobují jedinečnou chuť a vzhled čaje...
... 2020 Tibetian Kang Zhuan Zang Cha - "tibetská cihla" je jedním z nejstarších lisovaných čajů, jež putoval po čajových "koňských" stezkách (z Jün-nanu do oblasti Nepálu a Mongolska), již před tisíci lety...
... pokud neznáte ovoce latinsky zvané Siraitia grosvenorii, tak ho zkuste; jde o speciálně sušené ovoce - Luo Han Guo (2023) - s úžasnou sladkostí, bez kalorií a kofeinu; kromě toho, že je vhodné jako sladidlo pro diabetiky, je luo-chan-kuo" ideální pro děti a k zahnání chuti na sladké, z jednoho kusu, jež se podobá kiwi uděláte mnoho litrů čaje; často plod rozdrtím a přidávám do černého čaje, hořké okurky a thajské kahwy :-)...
... skladem je vynikající černý gruzínský čaj s větším listem, dostatečným množstvím kofeinu a jiskrou v nálevech; čaj se hodí nejen ke snídani a oslazení ale i k jakékoliv práci a celodennímu pití, dobře barví, v dochuti příjemně sládne a typickými projevy nezapře svůj původ
... ochutnejte špičkový černý lotosový čaj - divoký čaj z vietnamské provincie Hà Giang ležící zcela na severu Vietnamu, jde o čaj tradičně ovoněný lotosovou rýží, jež vzniká otrháním vonných částí pestíků lotosových květů, kterých musí být opravdu hodně...
... zkuste špičkový černý divoký čaj - tradičně ručně zpracovaný černý čaj z Vietnamské džungle s extrémně vysokým podílem tipsů, jež vydrží mnoho nálevů...
... máte-li rádi jasmínové tóny, je tu úžasný vietnamský zelený čaj jasmínový - tradičně ovoněný obrovským množstvím čerstvých jasmínových květů; čaj je v "přirozené bio kvalitě", surovina se totiž trhá z divoce rostoucích čajovníků, které nejsou hnojeny ani chemicky ošetřovány...
... a máme tu skoro úplnou kolekci špičkových cejlonských řemeslných čajů v bio kvalitě (USDA Organic), označovaných jako "The Artisan Specialty Teas" z jihu Sri Lanky, z oblasti deštného pralesa Sinharaja; i pro znalce cejlonské "čajoprodukce" se jedná o nezvyklou - pouze ruční - výrobu čajů; aktuálně si můžete pořídit ochutnávkovou sadu čtyř čajů nebo jednotlivé čaje samostatně (cejlonská zelená cigára-bio; cejlonské zelené perly-bio; cejlonské polozelené perly-bio a cejlonské bílé krystaly-bio), které jsou z března a dubna letošního roku (!); k dispozici je též rozšířená ochutnávková sada pěti čajů obsahující loňskou "modrou jehlu" (Cejlonské modré jehly-bio) pro porovnání aktuálně dostupných chutí celého spektra cejlonských "Art Tea"...
... je možno objednat jarní čajovo/bylinnou ochutnávku (2023) z OchutnejCaj.cz!; právě byla zveřejněna zimní čajovo/bylinná ochutnávka (2022) z OchutnejCaj.cz:
2022 Čínský červený čaj malá odrůda z Wu-i - archiv - červený resp. "černý" čaj, 2012 Čínské peletky - Shu Pu-Erh - archiv - tmavý ("šu") pchu-er, 2022 Čínský červený čaj zlaté obočí - archiv - červený resp. "černý" čaj, 2022 Thajský jasmín - oolong - FG - bio - polozelený čaj (oolong), 2022 Vietnamský černý čaj z Thái Nguyên - červený resp. "černý" čaj, 2022 Yogi - směs koření - blend koření pro přípravu indického bílého čaje, 2018 Čínská minioplatka bíleho čaje z Fudingu - bílý čaj lisovaný, 2020 Čínské dračí perly z Jun-nanu - archiv - červený resp. "černý" čaj; více na Jak předplatné funguje?...
... skladem jsou cejlonské bílé krystaly-bio - řemeslný čaj ("The Artisan Specialty Teas") z jihu Sri Lanky, jde o ručně vázaný bílý čaj složený pouze z nerozvinutých čajových pupenů - tipsů; můžete se těšit na další podobné čaje, jež jsou právě na cestě do Čech...
... v prodeji jsou opět bezchlorové (TCF) sáčky pro luhování čaje s uzavíráním, vhodné pro jakkoliv jemný či objemný čaj; na rozdíl od běžné úpravy buničiny pro výrobu čajových sáčků, kdy se používá oxid chloričitý (tj. následně v produktu zůstává zbytkový chlor a vznikají dioxiny), jsou ještě dvě metody modernější: ECF = bez použití elementárního chloru a "TCF" = metoda zcela bezchlorová s použitím peroxidu vodíku a ozónu...
... přeji všem příznivcům dobrých čajů a bylin pěkné a klidné dny po celý nový rok. Ať se vám vše daří! Buďte často co nejblíž živé i neživé přírodě - tam je nejvíc pozitivní energie! Mějte dostatek zdraví, štěstí, lásky, inspirace a odhodlání žít lepší a šťastnější život, než dosud!
... je možno objednat zimní čajovo/bylinnou ochutnávku (2022) z OchutnejCaj.cz!; právě byla zveřejněna podzimní čajovo/bylinná ochutnávka (2022) z OchutnejCaj.cz:
2022 Ásámský CTC čaj - bio - černý ("červený") čaj, 2022 Japonská kokeiča (KOKEICHA) - zelený čaj, 2022 Indický černý čaj z divokých ásámských čajovníků Manipuru - červený resp. "černý" čaj, 2021 Thajský úsměv - oolong Pao Chung - original - bio - polozelený čaj (oolong), 2022 Thajský gabaron - bio - polozelený čaj (oolong), 2022 Čínský žlutý čaj z Jün-nanu - archiv - žlutý čaj, 2022 Cejlonské modré jehly - bio - oolong a 2022 Thajský sladký rybízový sen-bio - blend (zn. SnezCaj.cz); více na Jak předplatné funguje?; více na Jak předplatné funguje?...
.... zajímavou přípravou čaje je "příprava v jedné konvičce s velmi opatrným sléváním", kdy získáte - z jediného luhování - dva čaje různých chutí a vůní (... a síly); způsob lze v podstatě použít pro všechny čaje, jež se hodí k luhování na jeden nálev, často tak dělám čerstvý jarní zelený vietnamský čaj...
... skladem je speciálně zpracovaný jiaogulan - mletý na prášek :-) - "Jiaogulan ve špičkové kvalitě a mleté formě je určen k rychlé přípravě a pro běžné léčebné a preventivní pití. Hodí se i ke šlehání jako klasická japonská mačča (matcha). Jemně mletou bylinu lze plnit do kapslí, přidat do smoothies, džusů... Díky nekompromisnímu složení (99,9 % mletý list byliny) je mletá forma velmi výkonná a cena za jednu přípravu víc než příjemná"
... veškeré zboží e-shopu najdete na portálu "Zbozi.cz - všechny čaje a byliny na jednom místě :-)!" :-)
... podzim a blížící se zima si žádá tmavších čajů :-), k zahnání chmur se hodí lehce uleželý shu puer vyrobený z jarního materiálu z oblasti Menghai, sklizeném na jaře 2018 (2019 Shu Pu-Erh Zhuan Cha - jarní čokoláda z Menghai - archiv)...
... nepřehlédněte velmi zajímavý lisovaný bílý čaj z čínského Fu-ťienu (2018, archiv), který vás "dostane" svým tvarem i projevy :-)...
... skladem jest výborný vietnamský černý čaj, vhodný pro nastávající podzim a zimu! Nekomplikovaný černý čaj se účinky podobá čajům gruzínským či tureckému rize, je vhodný k práci, k uzemnění a probrání; má dostatečně kofeinu a dobře barví; když budete hlídat luhování, lze z něj vykouzlit i sládnoucí nálevy!
... doporučuju vyzkoušet divoký černý čaj z indického Manipuru, jež je sklízen ze stromů +100 a opakovaně nakuřován, projevy připomíná slavný čínský "Lapsang Souchong", chuťově je však mnohem zajímavější...
... a je tu skvělý bio CTC ásámský černý čaj, životabudič s jednoduchou přípravou, vhodný pro pití celý den...
... vyzkoušejte originální thajskou hořkou limonádu, ovocný čaj pro každou příležitost, přirozeně sladký a příjemně vonící... (pokud vás čaje, jež se po vyluhování (i při něm) sníte, mrkněte do mini e-shopu wwwSnezCaj.cz!
... skladem je thajský sladký rybízový sen ovocný čaj pro chvíle pohody, kdy máte chuť na sladké + sladkokyselé a ... nevíte, co si dát; čaj obsahuje lyofilizovaný červený a černý rybíz, listovou thajskou moringu v bio kvalitě a v palmovém cukru pražený kokos, jež nálevu dává neodolatelnou sladkost; čaj je plný vitamínu C a užijete si ho právě nyní na podzim ... a je jasné, že co vyluhujete i sníte!
... jak párovat jídlo a čaj najdete v novém seriálu článků o "tea pairingu" - "Kombinace čaje s jídlem (tea pairing) - 01" :-). Dle mých zkušeností je nejvýhodnější začít čokoládou. Samozřejmě, že čokoláda není tím správným jídlem a bez neblahých zdravotních důsledků se jí živit nelze. Čokoláda je však velmi často konzumovanou potravinou - pochutinou a její občasné (vědomé) jedení má své benefity! Zkoušet čokoládu s čajem je zdrojem mnoha potěšení a zážitků... Musíte si však vybrat tu správnou! Více o čokoládě se dočtete v článku "Není čokoláda jako čokoláda"...
... velmi zajímavým a neobvyklým čajem je japonská kokeiča (KOKEICHA), zelený čaj z prefektury Šizuoka, který vás překvapí svým tvarem, trvanlivostí a svěžestí nálevů; jde o čaj tzv "dále zpracovaný" a obsahuje extrémní množství povzbudivého kofeinu!
... je možno objednat podzimní (2022) čajovo/bylinnou ochutnávku z OchutnejCaj.cz!; právě byla zveřejněna letní čajovo/bylinná ochutnávka (2022) z OchutnejCaj.cz:
2022 Indický černý čaj z Dárdžilingu (PUTTABONG, FF) - bio - černý čaj, 2022 Nepálský bílý čaj - bio - bílý čaj, 2021 Thajský jiaogulan, doplněk stravy - bio, NepustilTea-standard - bylina, 2022 Japonská genmaiča GENMAICHA) - bio - zelený čaj, 2022 Čínský červený čaj - zlaté obočí - archiv - červený čaj, 2022 Brazilské mate TERERE - bylina, 2022 Vietnamský zelený čaj z Ha Giang - bio - zelený čaj a 2021 Japonská sakurača (SAKURACHA) - bylina; více na Jak předplatné funguje?...
... barvou zářící thajská saflora čili hezky česky světlice barvířská mě vždy potěší barvou nálevu a zajímavou chutí...
... velmi kvalitní genmaiča v bio kvalitě vás zaujme silnou chutí a možností připravit víc nálevů, jde o ideální čaj k rýžovým pokrmům a dezertům...
... unikátní "stříbrné tipsy" zvané stříbrnými jehlami - cejlonský vysokohorský bílý čaj v bio kvalitě, jež patří do 5 % cejlonské produkce čajů (zbytek jsou převážně čaje "černé"), čaj pro milovníky jemných chutí, zajímavých dochutí a čajů, jež vydrží mnoho nálevů, čaj vhodný k archivaci :-) a k přípravě, když máte dostatek času...
... velmi jemný cejlonský vysokohorský zelený čaj v bio kvalitě s excelentní dlouhotrvající hořkou dochutí, pro příznivce podobných projevů jako stvořený!...
... unikátní cejlonský čaj - cejlonské modré jehly v bio kvalitě, který je zcela novým způsobem zpracování čajů na Srí Lance, smotky jsou rolovány ručně a díky částečné oxidaci se čaj projevuje jako oolong s řadou tónů čajů bílých i černých, z jednoho smotku ("jehly") lze udělat mnoho nálevů a ideální metodou přípravy je Gong Fu Cha...
... nečaj s velmi neobvyklou chutí a vůní po višních je sakurača - na způsob oolongů zpracovaný list japonské divoké višně, opravdová lahůdka pro mnoho bezkofeinových nálevů!...
... přeneste se do hor vietnamské provincie Hà Giang a ochutnejte unikátní vysokohorský zelený čaj, zaručeně poznáte jak se liší od tradičních čajů z Thái Nguyên a že svůj vysokohorský původ a podobnost s některými zelenými čaji jihočínskými nezapře :-)...
... pokud chcete matéčko silnější, je k dispozici uleželé Brazilské Mate Aged, hrubě listové (bez prachu a drobotiny), s nálevem plné chuti, s dlouhou dochutí a bez hořkosti!...
... ideálním posilujícím a osvěžujícím nápojem pro tropické dny letošního léta je bezesporu maté, ... zkuste přípravu "za studena" (tzv. TERERE), jeho luhováním v chladu lednice, ve studené vodě s ledem, ledovým džusem... :-), brazilské maté ze státu Paraná je přesně upravené pro takové postupy; samozřejmě ho lze připravit i "za tepla", ideálně zalitím mírně zchladlé vody!...
... i v létě jsou občas deštivé dny, dokonce se objeví bouřka, jež nás zažene pod střechu, ... vzduch se vyčistí a hodí se připravit červený čínský čaj, jež umí uzemnit, povzbudit a umocnit právě probíhající chvíli :-), takovým letošním čajem je čínské "zlaté obočí", čaj krásně formovaný, poskytující silné jangové nálevy; ... zkuste jej připravit metodou Gong Fu a nebudete litovat!...
... špičkový žlutý čaj Huang Ya z jihočínského Jün-nanu byl testován v laboratoři a rezidua kontrolovaných látek nepřekračují přísné limity stanovené pro EU; jde o čaj vzácný a zajímavý, jež se bude časem měnit (!) - většinu jsem rovnou vložil do archivu a uvidím :-)!...
... v indickém Dárdžilingu je cca 86 čajových zahrad, lze tedy z čeho vybírat :-), dalším pěkným prvosklizňovým dárdžilingem je čaj pocházející ze zahrady Balasun, jež umí dobře povzbudit a hodí se (kromě jiného) jako snídaňový, dává plný, tmavší, říznější nálev s "tipsově" kořeněnou chutí vysokohorského charakteru...
... pro příznivce tu je tradiční prvosklizňový dárdžiling ze slavné zahrady Puttabong s nálevem plné a vyvážené chuti, svěží, charakteristicky květově kořeněný, příjemně lehce nahořklé chuti s lehčí ovocnou složkou a příjemným dlouhým dozvukem, čaj sleduji několik let a baví mě svou stálostí :-)...
... skladem je unikátní nepálský bílý čaj z oblasti Ilam, jež vás zaujme jemností a vzhledem! Nepálské čaje se blíží dárdžilingům, ovšem některé jen vzdáleně. Mají osobitý vzhled a typické chuťové projevy. Stačí některé ochutnat a budete si typickou "tipsovou" jemnost z vysokohorských podmínek prudkého slunce a svěžího větru pamatovat...
... velmi zajímavý černý čaj z indonézské Jávy mě překvapil úžasnou vůní (růže, koření, vzácná dřeva), drobnějším listem podobným dárdžilingským čajům a pěkným tmavým nálevem se skutečnou silou!...
... na světlo boží byl z archivu vytažen raritní 2016 Zhu Ye Pu-Erh Bamboo Cha - archiv. Jde o tmavý čaj typu pchu-er ("shu") s hlubokou vůní, jemnou chutí a zajímavou "šťavnatostí" díky bambusovému stvolu, ve kterém je "uschován"! Čaj byl jako překvapení v "Jarní čajovo-bylinné ochutnávce 2022" na OchutnejCaj.cz :-)...
... byl zveřejněn obsah jarní čajovo-bylinné ochutnávky z OchutnejCaj.cz,. Aktuálně je rozesílána letní ochutnávka, kterou budete mít doma do 21.6.2022. Můžete se tedy chystat na svůj osobní čajovo-bylinný rituál k oslavě letního slunovratu!...
... už jste zkusili udělat čaj metodou shinobi-cha? ... nevadí, máte možnost si k tomu pořídit vhodné čaje; hodí se například gjokuro z jihokorejského ostrova Jeju v bio kvalitě; můžete experimentovat s některým z
bio japonských zelených čajů (senča, gjokuro); myslím, že budete výsledkem překvapeni!...
2022-06-09
... zapište si do kalendáře: 28. července 2022, 25. srpna 2022, 29. září 2022, 27. října 2022, 24. listopadu a 22. prosince 2022, 18:00-20:00 Ašská čajová pohoda v Muzeu Aš - zámeček, ... o čajích, bylinách a "velmi živé" neživé přírodě Ašska!
... nastal čas ledových čajů a letních koktejlů:-)...
... mrkněte na mojí novou prezentaci - na portálu volnonožců ("Na volné noze")...
... mrkněte jak vypadá jiaogulan (rostlina) a různé formy produktů z ní (kvalita jiaogulanu)!...
2022-05-11
... zapište si do kalendáře:
26. května (čtvrtek), 18:00-20:00 Ašská čajová pohoda v Muzeu Aš - zámeček, ... na AČP, kde bude minipřednáška Ing. Františka Malého o objevu radioaktivity (126 let) - radioaktivitu objevil v roce 1896 Henri Becquerel u solí uranu; k objasnění podstaty radioaktivity zásadním způsobem přispěli francouzští fyzikové Pierre Curie a Marie Curie-Skłodowská polského původu; Čechy hrály zásadní úlohu díky uranovému ložisku v Jáchymově; ... s radioaktivitou se setkáváme denně :-) a pokud se na světě něco "nepokazí" jde o vcelku bezpečnou záležitost; přednášky Ing. Františka Malého jsou velmi zajímavé a propracované, doplněné video prezentací a vhodné pro každého; v roce 2022 budou mít (podobně jako v roce 2021) pokračování..., kdo přijde, nebude litovat!...
... mini e-shop "OchutnejCaj.cz" je již v provozu a jarní zásilky byly odeslány :-), ... můžete se připojit k předplatitelům a užívat si překvapení, dárků a výhod! :-)...
... "čajové" blendy s thajskou moringou olejodárnou, které si vypijete i sníte (!), zkuste například Thajský kokosový sen :-)...
... je spuštěn web, týkající se geologie Ašska a okolí, obsah tvořím dle času a bude přibývat skoro každý den :-)...
... je spuštěn mini e-shop zabývající se thajskou moringou (v bio kvalitě) a originálními blendy :-)!...
... doplnil jsem "základ" historie mých čajových degustací - viz Fotogalerie z vybraných akcí. Další najdete postupně na webu www.DegustaceCaju.cz věnovaném výhradně degustacím čajů a bylin :-)!...
... první letošní zelený čaj z Indočíny! A ne ledajaký :-). Jarní sběr z vietnamské provincie Thái Nguyên stojí za vyzkoušení!
Platí pro něj co jsem již napsal o jarním sběru roku 2021:
"Špičkový čaj s listem rolovaným do slabých drátků, bez prachu, drobotiny a cizorodých příměsí, poskytuje žlutozelený, aromatický a velmi povzbuzující nálev, lehce připomínající některé japonské zelené čaje; čaj obvykle připravuji "po vietnamsky" - dávám 2-4 polévkové lžíce čaje na 0,6 l konvičku a luhuji horkou vodou jako jediný nálev kolem tří minut (někdy, podle nálady i minut 15 :-)), ... a to je skutečně již pro silné nátury nebo cestovatele znalých čajových poměrů v zemi Vietů. Často čaj luhuji ve studené vodě a beru s sebou na výlety v horkých dnech, kdy mám v batohu i vařič pro přípravu horké verze. Ta totiž ochlazuje nejlépe! Samozřejmě lze postupovat i zcela klasicky "čínsky" (metodou Kung-Fu-Čcha - krátké opakované zalití zchladlou a později teplejší až horkou vodou)“ … často čínský postup praktikuji, líbí se mi - čaj mám v malé konvičce a zalévám jej opakovaně. Nálev je zprvu sladký, pak příjemný a nakonec pěkně nahořklý a v dochuti drhnoucí, … pak že se Vietnam s Čínou nesnesou!"...
... okolí hazlovského Slatinného potoka je místem nepřeberných geologických jevů v granitech (žulách), velmi zajímavý je výskyt paralelních pegmatitových žil v žule jemnějšího zrna, na zatím částečně očištěné části skalního výchozu je jich minimálně pět :-); ačkoli jde o zcela běžný jev, kdy v tuhnoucí hornině vznikají rozevřené pukliny, následně vyplněné velkými zrny či krystaly minerálů (krystalizujícími z fluid), nesetkáváme se s žilami často, jsou totiž skryté pod vegetací, půdou a zůstávají necvičenému oku dobře skryty...
2022-03-22
... spouštím web GeoVychazky.cz a postupně naplňuji speciální blog týkající se geologie Ašska...
2022-03-21
... jest spuštěn propletenec webů :-)...
www.Jiaogulan.cz - příruční mini e - shop (Jiaogulan - "pětilistý ženšen", thajská Gynostemma, "bylina nesmrtelnosti" - adaptogen, harmonizátor a antistresor)
www.BitterMelonTea.cz - příruční mini e - shop (thajská Momordica charantia, hořký meloun / hořká okurka - proti Helicobacter pylori, na regulaci cukru a hubnutí)...
www.Gabaron.cz - příruční mini e - shop (čaj pro váš mozek, výkonnost výdrž a dobrou náladu)
www.ThajskaMatcha.cz - příruční mini e - shop (čaj pro vaše celkové zdraví, posílení imunity, zlepšení fyzických i mentálních výkonů)
www.VietnamskeCaje.cz - příruční mini-eshop (unikátní čaje a byliny z Indočíny)
www.OchutnejCaj.cz - speciální mini e-shop (čajové předplatné-bezpečný průvodce světem čajů a bylin Dr. Teamana, TeaDr.)
www.DobreCaje.cz - speciální mini - eshop (inspirujte se, udělejte si pohodu a zlepšete si zdraví)
www.DegustaceCaju.cz - speciální mni-eshop a blog (občasný blog o čajové kultuře)
... dlouhodobě podporuji DOBRÉHO ANDĚLA :-)
... dlouhodobě podporuji CESTU DOMŮ :-)