Čaj a čajová kultura v Čechách i ve světě

Neohodnoceno
 

výuka formou semináře - přednáška o čajové kultuře kombinovaná s workshopem přípravy čajů a speciálních čajových drinků, blok 4 vyučovacích hodin, z cyklu "Čaj všemi smysly", certifikát: NepustilTea.cz

Dostupnost Skladem
4 900 Kč    
Kód produktu 172
Značka NepustilTea-original
Kategorie čajové vzdělávání a cestopisné pořady s čajem
 

ČAJ A ČAJOVÁ KULTURA V ČECHÁCH I VE SVĚTĚ

(výuka formou semináře je koncipována jako interaktivní = vše se probírá teoreticky (prezentace na plátně) i prakticky (workshop); účastníci jsou do programu aktivně zapojeni pomocí soutěží, přípravou nádobí a čajů; v rámci přípravy čajů využívají svých smyslů (zrak, čich, chuť) ... probíhá diskuze apod.; mezi výukovými hodinami jsou krátké přestávky, speciální předchozí znalosti ani dovednosti nejsou potřeba)
"oprávnění ke školení"

obvyklá osnova (lze dohodnout úpravy):
1. základní informace o zemích produkujících čaj (geografie, statistiky...)
2. základní informace o čajovníku (dělení, výskyt, rozdíly, pěstování, sběr...)
3. výroba čaje (principy, základní technologické operace, zajímavosti...)
4. dělení čaje (česká a evropská legislativa, čínské aj. členění, známé a slavné čaje...)
5. příprava čaje (legendy, historie, způsoby, voda, nádobí, neobvyklosti...)
6. čajové obřady a příprava čaje - podle zemí (vznik, vývoj, moderní přístupy)
7. důležité čajové milníky ve světě, v Evropě a v Čechách
8. degustování a hodnocení čaje (principy, rozeznávání chutí), terminologie, degustační nádobí a jeho použití 
9. balení čaje a jeho skladování, prodej, nákup, dovoz, ceny (životní cyklus čaje jako zboží) ...
10. čaj a gastronomie (zajímavé čajové nápoje a výrobky z čaje...)
11. čaj a zdraví (tradované omyly a zákazy, doporučení a moderní pohledy na čaj jako funkční potravinu)
12. čaj jako součást kultury a unikátní fenomén Čech - české čajovny
13. čajová literatura a jiné zdroje informací
14. praktická příprava čajů (a bylin) pomocí různého nádobí...
15. speciální čajové drinky (jaro, léto, podzim, zima), jejich příprava a servírování...

Poznámky:
celému dění je přítomen živý čajovník, výukový blok je proložen soutěžemi o čaje, součástí výuky jsou i krátké filmy, výstavka různých druhů čajů (dle probíraného dělení), příkladů zpracování čaje, čajového nádobí a vybrané čajové literatury, ... vše je detailně popsáno i komentováno, na závěr výuky lze zařadit krátký test a společně jej vyhodnotit, možná je i "slepá degustace" několika vzorků čaje... 

Počet účastníků: 20 (případně dle dohody)
Certifikát: frekventant obdrží certifikát o absolvování od NepustilTea.cz
Cena: dohodou (obvykle 4900,- Kč + cestovné)

příklad realizace: v Hotelové škole, Plzeň 
příklad realizace: v Hotelové škole Mariánské Lázně
příklad realizace: (v přípravě)
příklad realizace: pro kavárny-čajovny (v přípravě)
příklad realizace: soukromi zájemci (v přípravě)