Japonský zelený čaj / Kukicha Karigane Premium 2024 / CZ-BIO-004

výběrová třída japonského "řapíkového" čaje s částečně ponechaným podílem listů; mechanicky sbíraný a zpracovaný, ideální pro přípravu v menší konvičce na víc nálevů; čaj umí: velmi svěží a voňavé nálevy s notnou dávkou "umami" a kofeinu; čaj zaujme: výkonem, chutí; čaj je vhodné pít: kdykoliv pro povzbuzení a probuzení; původ: Japonsko; hmotnost (netto): 25 g; min. trvanlivost do konce: 06/2026

Kód: 1489
199 Kč

PŘÍPRAVA ČAJE

jde o zelený čaj, jehož příprava je variabilní a záleží jen na vás, jakou přípravu si oblíbíte; vhodná je metoda přípravy v menší konvičce nebo speciálním japonském nádobí (2); jako základní předpis lze doporučit: 5-7 g čajových lístků (cca 1 zarovnaná polévková lžíce) na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 70–80 ᵒC, luhujte 60-120 sekund a slijte; opakovaným zalitím lze získat další nálevy (1-2); zkusit můžete přípravu v jednom větším šálku či běžném hrnku s použitím 2-3 g čaje a kontinuálního luhování, možná je i metoda Gong Fu Cha (3)

párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)

čaj se hodí k jakémukoliv "asijskému" jídlu, zejména k rýži, zajímavá kombinace je se sladkými jídly nebo s rybou na přírodní způsob; vynikajícím je s méně hořkou čokoládou (1); čaj je vhodný k popíjení bez jídla

VÍCE O ČAJI

čaj je vedlejším produktem při výrobě (třídění) špičkových čajů Sencha a Gyokuro s menším podílem zeleného listu; vyroben byl z odrůdy yabukita; pochází ze samého jihu Japonska, z ostrova Kjúšú, prefektury Kagošima (Kagoshima) z pohoří Kirišima (5); jedná se o bio produkci (CZ-BIO-004, Zemědělská produkce mimo EU)

CO V ČAJI HLEDAT?

plnou, nasládlou vyváženou chuť, svěží citrusovo-trávové noty, a projevy "umami" (4)

TIP

zkuste čaj s nějakým zákuskem či sušenkami s japonskou matchou

POZNÁMKY/ODKAZY

(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) například v kjúsú konvičce (s postranním držadlem) či v shiboridashi (bez držadla)
(3) při kotinuálním luhování čaj neslévéjte, nálev upíjejte a dolévejte teplejší vodu, než použitou při prvním zalití; Gong Fu Cha
(4) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, můžete klidně v čaji najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky; "umami" je tzv. pátá chuť definovaná v Japonsku a vyskytující se v například v dobře zralém ovoci (rajčata pěstovaná venku na sluníčku apod.), koncentrovanou chuť umami představuje zatracovaný glutamát sodný (v Asii často používaný), viz E621
(5) komplex vulkánů pohoří Kirishima:

Kirishima_volcano_20111125

(zdroj obrázku)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola