Japonský zelený čaj / Kukicha Gyokuro Karigane 2024 / CZ-BIO-004
jarní ("shincha") zajímavé provedení japonského čaje; ručně sbíraný a zpracovaný, ideální pro přípravu v menší konvičce na víc nálevů; čaj umí: velmi svěží a voňavé nálevy s notnou dávkou "umami" a kofeinu; čaj zaujme: vzhledem, výkonem, chutí; čaj je vhodné pít: kdykoliv pro povzbuzení a probuzení; původ: Japonsko; hmotnost (netto): 25 g; min. trvanlivost do konce: 04/2026
Kategorie: | čaje zelené |
---|
PŘÍPRAVA ČAJE
jde o zelený čaj, jehož příprava je variabilní a záleží jen na vás, jakou přípravu si oblíbíte; vhodná je metoda přípravy v menší konvičce nebo speciálním japonském nádobí (2); jako základní předpis lze doporučit: 5-7 g čajových lístků (cca 1 zarovnaná polévková lžíce) na 0,5 l vody prošlé varem a zchladlé na 70–80 ᵒC, luhujte 120 sekund a slijte; opakovaným krátkým zalitím lze získat další nálevy (1-2); zkusit můžete přípravu v jednom větším šálku či běžném hrnku s použitím 2-3 g čaje a kontinuálního luhování, možná je i metoda Gong Fu Cha (3)
párování čaje s jídlem (TEA PAIRING)
čaj se hodí k jakémukoliv "asijskému" jídlu, zejména k rýži, zajímavá kombinace je se sladkými jídly nebo s rybou na přírodní způsob; vynikajícím je s méně hořkou čokoládou (1); čaj je vhodný k popíjení bez jídla
VÍCE O ČAJI
čaj je vedlejším produktem při výrobě (třídění) špičkových čajů Sencha a Gyokuro; vyroben byl z kultivaru saemidori a obsahuje menší podíl listů; pochází ze samého jihu Japonska, z ostrova Kjúšú, prefektury Kagošima (Kagoshima) z míst přezdívaných jako "japonská Neapol" (5); jde o bio produkci (CZ-BIO-004, Zemědělská produkce mimo EU)
CO V ČAJI HLEDAT?
příjemně olejnaté, plné chuti s lehkými květinovými a trávovými tóny, možná i něco citrusů, stop zeleného pepře, bílé čokolády a hlavně jasné projevy "umami" - páté chuti definované Japonci (4)
TIP
zkuste čaj s nějakým zákuskem či sušenkami s japonskou matchou
POZNÁMKY/ODKAZY
(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) například v "kjúsú" konvičce (s postranním držadlem) či v "shiboridashi" (bez držadla)
(3) při kotinuálním luhování čaj neslévéjte, nálev upíjejte a dolévejte teplejší vodu, než použitou při prvním zalití; Gong Fu Cha
(4) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, můžete klidně v čaji najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky...
(5) Kagošima má téměř subtropické podnebí a vulkanickou, bohatou půdu, je zde několik aktivních sopek, z nichž nejznámější je Sakurajima; oblast je druhým největším producentem čaje v Japonsku; kultivaru Saemidori se zde pěstuje kolem 13 %
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.