Vietnamský světlý Pu-Erh / Tua Chua Tra Pho Hni Song Gushu 2023 / FORGOTTEN VALLEY

zajímavý vietnamský sheng pchu-er sypaný (San-Cha), přirozeně bio, ideální pro přípravu metodou Gong Fu Cha; čaj umí: výrazné nálevy s hořkosladkostí žlutého melounu a nemalou porcí kofeinu; čaj zaujme: chutí, výkonem, vzhledem; čaj je vhodné pít: kdykoliv, pro povzbuzení a zejména dostatku času; původ: sev. Vietnam, hmotnost (netto) 50 g; min. trvanlivost do: neomezeno (archiv) (3)

Kód: 1576
349 Kč

PŘÍPRAVA ČAJE

jde o zrající čaj, jehož příprava je variabilní a záleží jen na vás, jak jej otestujete; nejvhodnější je metoda Gong Fu Cha, jež se přo přípravu tmavých čajů běžně používá (2), konvičku volte co nejmenší

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)

čaj se hodí k jakémukoliv výraznému jídlu, malým slaným i sladkým zákuskům, k rýži a k méně hořké čokoládě (1), ovšem s ohledem na jeho nespoutané projevy je dobré si jej napřed vychutnat bez jídla

VÍCE O ČAJI

manufakturní - ručně vyrobený - tmavý čaj typu sheng pu-erh "Tủa Chùa Trà Phổ Nhĩ Sống Gushu 2023" pochází z provincie Điện Biên, okresu Tủa Chùa; jde o čaj trhaný na jaře 2023 z velkolistých čajovníků (starých stromů) v zapomenutých pralesních údolích (FORGOTTEN VALLEY); provincie Điện Biên je velmi známá místem Điện Biên Phủ (dnes městečko), kde se odehrála (13. března 1954 a skončila 7. května 1954) poslední bitva mezi Vietminhem a zkostnatělými legiemi Francouzů, ti zde ztratili kolem 23000 vojáků a nadvládu nad Indočínou; konflitku se říká "úředně zapomenutá válka", ve Francii se o něm ve školách neučí :-) a je celkem neznámé, že se v bojích o Indočínu zúčastnilo více jak 1600 Čechoslováků a 300 jich na bojištích zahynulo

CO V ČAJI HLEDAT?

hutnost, hořkosladké tóny žlutého melounu, závany horských květi a dlouhou divokou - ničím nespoutanou - dochuť (4)

POZNÁMKY/ODKAZY

(1) Párování čaje s jídlem - 01
(2) bez čichátek, příklad přípravy: 4 g čaje na 100 ml mírně zchladlé vody (90 °C), luhování 10/ 6/10/10/15 sekund)
(3) raritní čaje z archivu (NepustilTea-archiv) jsou určeny nejen pro znalce, ale i pro kohokoliv, kdo chce čaje víc poznat - například porovnávání letitých (dobře skladovaných) čajů s čerstvými apod.; zkoumáním "starých" čajů lze získat nenahraditelnou zkušenost, jak se konkrétní čaj léty vyvíjí a jak s ním lze zacházet
(4) popis neberte jako dogma, záleží jak čaj uděláte (!) a na vašem vnímání, můžete klidně v čaji najít jiné tóny, chuťové noty, vůně a dozvuky...

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola