2024 Rwandský černý čaj - rukeri - bio (50 g)

Neohodnoceno
 

čaj silný jako africké slunce, ideální pro běžnou přípravu i experimenty, reálná trvanlivost do konce: 06/2029

Dostupnost Skladem
99 Kč    
Kód produktu 1274
Značka NepustilTea-standard
Kategorie čaje černé (červené)
 

ČAJ (PRAVÝ, ČERNÝ) (3)

pěkně oxidovaný list, podélně rolovaný, stejnoměrně rozlámaný, připomínající leckterý SF "dárdžiling" či "nepál"
(RWANDA OP-A BLACK TEA (BIO/ORGANIC, CZ-BIO-004) - "RUKERI PREMIUM")

STRUČNĚ

čaj umí: jeden silný i více lehčích červeno-hnědých nálevů
čaj vás zaujme: vzhledem , uzemňujícími + povzbudivými účinky 
nálev: je nehořknoucí, v dochuti sládnoucí s tóny zelené hrušky, ořechů a s patrnou notou máty

PŘÍPRAVA ČAJE

 kolik dát čaje  odhadem  teplota vody (8)  doba louhování
 "asijská" (6)  4 g na 100 ml  x čl, x pl  100 °C  30, 20, 15, 30 s
 "západní" (7)  7 g  na 0,5 l  x čl, x pl  100 °C  5 a více min. (1)
 "v hrnku"  2 g na 200 ml  x čl, x pl  100 °C  5 min.
 "ambientní"  4 g na 200 ml  x čl, x pl  20-25 °C  alespoň 60 min.
 "za studena"  7 g na 1 l  x čl, x pl  5-7 °C  přes noc v lednici
 "v ledu"  7 g na 0,5 l  x čl, x pl  0 °C  do roztátí ledu (5)
 "Ice Tea"  7 g na 0,5 l  x čl, x pl  100 °C + led  2-3 min. (10)
 "macerováním"  7 g na 200 ml  x čl, x pl  0 °C (různá)  min. 24 hod. (16)

 
poznámka:
doporučuji si vyhovující přípravu najít experimentováním (tj. cíleně použijte jiné množství čaje a odlišnou teplotu vody; výsledky porovnávejte) (4)
čl=běžná čajová lžička, pl= běžná polévková lžíce, v=vrchovatá, r=rovná, š=špetka čaje mezi prsty

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)

čaj pijte k těžkým sladkým i slaným jídlům české kuchyně, vyzkoušejte jej ke smetanovým omáčkám či polévkám, k bílé čokoládě i k povzbuzení bez jídla (12)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (13):

"Čaj mě zaujal - podobně jako ostatní rwandské čaje - silnou chutí, možností opakovaných nálevů a delší příjemně svíravou dochutí. Ve vůni slitého listu se projevuje tón zelené hrušky, vlašáků a závan máty, jež je patrný i v dochuti. Nálev má něco z dárdžilingských oolongů i vysokohorských cejlonských čajů. Často jej připravuji na jeden nálev, zejména ke snídani (oslazený) nebo dopoledne. Někdy si s čajem vyloženě "hraju" a použiju pouze mělčí širokou misku, v ní čaj luhuji a nálev upíjím, čerstvou vroucí vodu dolévám... Nebo použiju obyčejný gaiwan a nálev si slévám rovnou do šálku stejného objemu!"

VÍCE O ČAJI

hmotnost (netto): 50 g (-5 %)
původ: Rwanda, východní Afrika, plantáž Cyohoha Rukeri
reálná trvanlivost do konce: 03/2029 (11)
balení: třívrstvý ZIP sáček
bio certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
typ čajovníku/zpracování: čínský/rolování/oxidace/sušení (2)
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: pravý čaj - čaj černý
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein
aspekt a působení na zdraví: silně jangový čaj (4), možné působení čaje nelze zde uvést (15)

VÍTE, ŽE...

Rwandské plantáže jsou situovány do nadmořské výšky kolem 1 800 m n. m., více než 87 procent obdělávané plochy se nachází ve vysokohorských oblastech. Listy jsou v naprosté většině případů zpracovávány ručně, nejkvalitnější sorty pak tradičními metodami. Jednou z nich je takzvaný cyklický sběr jemných listů a pupenů. Takto jsou často vyráběny populární celolistové čaje. V zemi funguje 15 zpracovatelských závodů s ročním objemem výroby přes 25 tisíc tun čaje. Plantáže se rozkládají na ploše 26 tisíc hektarů. Díky zmíněným přírodním podmínkám, které vykazují značnou stabilitu, patří rwandský čaj k naprosto jedinečným a kvalitativně velmi konzistentním. Zahrady v Rukeri jsou součástí Sorwathe Ltd. Jde o rodinnou firmu, kterou roku 1958 založil Joseph Wertheim. Ve Rwandě zaměstnává asi 3 tisíce lidí a každý rok vyprodukuje přibližně 3 miliony kilogramů vysoce kvalitního černého, zeleného, oolongového, organického i speciálního čaje, který pak prodává na celém světě. Společnost si velmi zakládá na sociální odpovědnosti, její filozofie se opírá o závazek vůči Rwanďanům, takže mimo jiné udržuje místní silnice, staví školy, založila lékařskou kliniku a podílí se na zvyšování gramotnosti dospělých.

LEGENDA / ODKAZY

(1) s přípravou experimentujte, prodlužujte čas luhování, zkuste více čaje...
(2) xxx, viz článek "Klasifikace černých čajů"
(3) obvykle jsou černé čaje z Afriky dobře poznatelné = poskytují silné, velmi povzbudivé nálevy; z hlediska čínského členění jde o čaje "červené"
(4) při zalití vroucí vodou dostaneme plnější tělo čaje a říznější ("přísnější") projev, zchladlá voda zapříčiní spíše jemný, nasládlý nálev a zvýrazní aroma květů
(5) příprava s názvem "Sinobi-cha", vhodné jsou malé ledové kostky (nebo "válečky") malých rozměrů
(6) též "východní", "tradiční" (či "East Brew"), zkrátka "přespolní", zhotovený metodou Gong Fu Cha, při které si lze čaj nejlépe a v mnoha nálevech dosyta užít
(7) též "zdejší", "evropská", "snídaňová" či "Western Brew", zkrátka čaj "na žízeň" či "k jídlu" s jednoduchým jasným a obvykle razantním projevem jednoho nálevu
(8) x
(9) x
(10) pro domácí "Ice Tea" si připravte velmi silný horký nálev (způsobem "západním"), šokově jej zchlaďte přelitím na led (ideálně větší kostky kostky) a hned podávejte (čaj můžete z ledu slít do jiné vychlazené, ozdobené sklenice)
(11) při prodeji je na balení uvedena min. trvanlivost (vyjádřená konkrétním datumem - obvykle 2 roky ode dne prodeje) a datum reálné trvanlivosti, jež odpovídá skutečné použitelnosti čaje, více čtěte v článku "Trvanlivost čajů a bylin"
(12) více v článku"Párování čaje s jídlem-01", osobně mi rwandský černý čaj tohoto provedení velmi vyhovuje dopoledne a kdykoliv při práci :-)
(13) rady a názory mi sděluje můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(14) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti"
(15) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o čajích a bylinách (CajovaSkolka.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení"
(16) macerace - výluh za studena - až 24 hodin (v lednici nebo při pokojové teplotě)



probrat:

metodou Gong Fu Cha: použijte vrchovatou polévkovou lžíci čaje na 100 ml vody, gaiwan nebo malou konvičku (doporučuji do 200 ml), hned první i další nálevy slévejte do šálků, postupujte podle schématu (sekundy/teplota vody °C): 30/100, 20/100, 15/100 a u případných dalších nálevů čas postupně prodlužujte, podle chuti, barvy čaje a zkušenostiX)
minimalistická: několik čajinek vložte do šálku či malého gaiwanu (11) (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 5-8 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):

"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 45 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, bacardi rumem, ozdob plátkem citronu a drcenou čerstvou citronovou mátou!"

LEGENDA / ODKAZY

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01)Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"

(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem, a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) více o čaji v článku: "Vědecký čaj GABA oolong se vyrábí i v Thajsku!"
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) Gaiwan čili "doslova" přiklopená (gai) a miska (wan), vznikl v době, kdy (po dynastii Yuan - říše Veliká Jüan) se místo rozemletého čaje začaly používat celé čajové lístky. Louhováním lístků vznikl problém v jejich oddělování od tekutiny, což právě nepříliš dobře dosedající poklička vyřešila. Někdy v téže době byl šálek s pokličkou doplněn o misku. Dnes má tedy standardně soupravička "gaiwan" tři části. V případě používání na čajovém tácu ("moři") není podšálek třeba :-).
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů, slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajům je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)
(14) při prodeji je na balení uvedena min. trvanlivost (vyjádřená konkrétním datumem - obvykle 2 roky ode dne prodeje) a datum reálné trvanlivosti, jež odpovídá skutečné použitelnosti čaje, více čtěte v článku "Trvanlivost čajů a bylin"