Indický polozelený čaj z Dárdžilingu - bio

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 

indický polozelený čaj z Dárdžilingu, umí dobře povzbudit a je vhodný k pití kdykoliv - k uzemnění, povzbuzení i k práci, profiluje se plnou vyváženou chutí, svěžími květovými kořeněnými tóny a příjemně nahořklým dozvukem, jedná se o druhou (sf) sklizeň s minimální trvanlivostí do 16.01.2025, hmotnost (netto) balení 50 g

Darjeeling sf SNOWVIEW SUMMER BLOSSOM Oolong Superior (CZ-BIO-004)
Exkluzivní darjeelingská druhá sklizeň (second flush) výtečné kvality, zpracována jako oolong.
Velmi dlouhý, celistvý list s podílem stříbrných tipsů, lehce nasládlé vůně.
Nálev výtečné, poměrně plné, vyvážené, květově nasladlé, jen lehce kořeněné chuti s medovými tóny, bez větší svíravosti, charakterem podobný tchajwanským oolongům Oriental Beauty.
Tip na přípravu: 7 - 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, louhovat cca 3 - 5 minut, prolívat, dle chuti. Lze vyzkoušet na dva nálevy, první louhovat cca 2-3 minuty dle chuti, druhý nálev pak 4-5 minut.

V době monzunů a těsně po jejím skončení, tj. od konce června do srpna, probíhá sklizeň třetí, jejíž označení v literatuře není zcela jednotné, objevují se dva základní názvy - Monsoon nebo Summer Flush. Čaje z této sklizně dosahují prvotřídních kvalit srovnatelných s předchozími dvěma sklizněmi spíše vzácně, obvykle se používají do darjeelingských směsí.

Dostupnost Skladem
1 000 Kč    
Kód produktu 1026
Kategorie čaje a byliny odjinud
 

Indický polozelený čaj z Dárdžilingu - bio

(Snowview Summer Blossom Tea)
"nad ohněm sušený čaj z listů divoce rostoucích čajovníků (100+)"

doporučená příprava: do větší vyhřáté konvičky (Simax, Jana, 0,6 l) vložte 1-2 polévkové lžíce čaje a zalijte vroucí vodou (0,5 l), luhujte dle chuti (3 - 5 minut), slijte a dle potřeby dochuťte, zalití lze opakovat vroucí vodou (7-9 g, 3-5 min. nebo jako oolong 2-3 min. a 4-5 min.)
počet nálevů: 1 (2)

DobreCaje.cz_indicky_divoky_cerny_manipur_1160x206_b_012

tip na alternativní přípravu: vyzkoušejte přípravu v malé skleněné konvičce čínskou metodou Gong Fu Cha (více čaje, opakované nálevy a rychlé slévání); můžete čaj připravit i v jediném šálku (množství dle chuti, zalévat vroucí vodou, nechávat chladnout a upíjet), ideální je zakrytý šálek "čcha-wan") (3)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 1 hodinu, zajímavé je použít perlivou vodu či minerálku (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C), doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)

DobreCaje.cz_indicky_divoky_cerny_manipur_1160x206_b_01

jak čaj vnímám a používám:
"Čaj mě velmi baví díky své nezvykle dlouhé dochuti s kouřově nasládlými tóny, bez nepříjemné hořkosti; po prvním regulérním nálevu počáteční drsnější kouřové projevy zmizí a čaj nabývá na jemnosti; ač by ortodoxní čajomilové možná protestovali, dělám si tento čaj především metodou Gong Fu Cha; čaj má před sebou čas zrání, kulacení, zjemňování a prohlubování chutí i vůní = neprodleně jsem ho uložil do archivu a uvidím... Platí tady známé - kdo si počká, ten se dočká :-)!"

DobreCaje.cz_indicky_divoky_cerny_manipur_1160x206_b_031

základní informace o čaji

původ: Indie, oblast Manipur v Ásámu

India_Manipur_locator_map.svg WTN191029_SLIDE768-428px_ForestPick_Manipur_8-by-Forest-Pick WTN191029_ForestPick_Manipur_11-by-Forest-Pick-768x1024

(zdroj obrázků: 1, 2, 3)

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 19.06.2022 / 19.06.2026 (čaj aktuálně zařazený v archivu) / velmi dlouhá
typ čaje a jeho složení, další označení: černý čaj, 100 % pravý čaj-list; Manipur Smoked Wild Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý

DobreCaje.cz_indicky_divoky_cerny_manipur_1160x206_b_022

více informací o čaji...

ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.) = experimentujte, hodí se k jakémukoliv výraznému jídlu, zejména pak ke sladkým zákuskům
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno (přirozeně bio - "wild tea")
kvalita sběru, způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr i zpracování; ásámský

DobreCaje.cz_indicky_divoky_cerny_manipur_1160x206_b_021

doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čajové lístky jsou zcela oxidovány a podélně rolovány, silně kouřově voní; nálev je tmavý, hnědo-červený, jiskrný, velmi aromatický s dlouhotrvající dochutí; změklý hnědý list se zelenými tóny, stále lehce kouřově vonící
aspekt a působení na zdraví: silně jangový čaj (4)možné působení čaje na zdraví nelze zde uvést (2)

názor dr. "Týmena" (7):

"... právě zjišťuji :-), dochtor je zasejc někde v běhu, slíbil, že se ozve..."

DobreCaje.cz_indicky_divoky_cerny_manipur_1160x206_b_03

víte, že...

"černý" čaj je termín užívaný především Evropany, jež jej zavedli v souvislosti s pěstováním čajů v Indii; je důsledkem vnímání suchého čaje jako "černého" (= tmavý list různých hnědých až černých barev); na proti tomu jsou čaje stejných projevů v Číně označovány jako "červené" - podle barev nálevů a vznik pojmenování i technologie výroby je mnohem starší (ačkoli některými autory kladen do 18 století); osobně se domnívám, že proces výroby červených čajů je věcí hluboké minulosti (tisíce let) a vznikal nezávisle na různých místech, tj. v oblastech tradičního pěstování čaje i na místech málo známých, kde klasifikaci čajů vůbec neřešili a dodnes neřeší :-)
zpracování "černého" čaje spočívá zejména v oxidaci čajových lístků, jež se ručně sbírají a nechají několik hodin zavadnout ve stínu na sušících platech, poté se ručně hnětou, čímž se naruší jejich struktura a uvolněný enzym zvaný polyfenoláza spustí oxidaci (chemie listů se postupně mění, tmavnou až do sytě černé barvy); po správné době oxidace jsou lístky zahřáty, dál ručně tvarovány (rolovány) a posléze opakovaně dosoušeny v bambusových koších nad ohněm (a tím i zároveň nakuřovány)

NepustilTea.cz-DobreCaje.cz-bublinky-manipur-1160x206-b-05

legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím