Indický černý čaj z Dárdžilingu (PUTTABONG MUSCATEL, sf) - bio

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 

Darjeeling sf FTGFOP 1 PUTTABONG muscatel, DJ 136/2022 (CZ-BIO-004)
Darjeelingská druhá sklizeň (second flush) špičkové kvality.
Středně dlouhý, celistvý list, s podílem tipsů, lehce nasládle oříškové vůně.
Nálev vynikající, plné, vyvážené, květově až ovocně sladké, lehce kořeněné chuti s muscatelovým dozvukem.
Tip na přípravu: 8 - 9 gramů čaje vsypat do čajového filtru, přelít 0,6l vroucí vody, prolívat, louhovat cca 3-5 minut, dle chuti.

Druhá sklizeň (second flush), v literatuře nejčastěji označovaná jako Spring Flush, probíhá od května do června a poskytuje taktéž velmi ceněné, vysoce kvalitní čaje, které se od sklizně jarní liší obvykle vyšším podílem tmavších lístků, hlubší barvou nálevu, ale zejména chu?ovým charakterem, který je jakoby usedlejší, typické jsou jemné ovocné tóny a také chu?, která tuto sklizeň učinila ve světě čaje skutečným pojmem, tzv. muscatel.

Dostupnost Skladem
1 000 Kč    
Kód produktu 1029
Kategorie čaje a byliny odjinud
 

Indický černý čaj z Dárdžilingu (PUTTABONG MUSCATEL, sf) - bio

(Darjeeling Second Flush FTGFOP1 (BIO/ORGANIC) Tea), DJ 136/2022)
"nad ohněm sušený čaj z listů divoce rostoucích čajovníků (100+)"

doporučená příprava: do větší vyhřáté konvičky (Simax, Jana, 0,6 l) vložte 1-2 polévkové lžíce čaje a zalijte vroucí vodou (0,5 l), luhujte dle chuti (3 - 5 minut), slijte a dle potřeby dochuťte, zalití lze opakovat vroucí vodou
počet nálevů: 1 (3)

DobreCaje.cz_indicky_divoky_cerny_manipur_1160x206_b_012

tip na alternativní přípravu: vyzkoušejte přípravu v malé skleněné konvičce čínskou metodou Gong Fu Cha (více čaje, opakované nálevy a rychlé slévání); můžete čaj připravit i v jediném šálku (množství dle chuti, zalévat vroucí vodou, nechávat chladnout a upíjet), ideální je zakrytý šálek "čcha-wan") (3)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 1 hodinu, zajímavé je použít perlivou vodu či minerálku (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C), doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)

DobreCaje.cz_indicky_divoky_cerny_manipur_1160x206_b_01

jak čaj vnímám a používám:
"Čaj mě velmi baví díky své nezvykle dlouhé dochuti s kouřově nasládlými tóny, bez nepříjemné hořkosti; po prvním regulérním nálevu počáteční drsnější kouřové projevy zmizí a čaj nabývá na jemnosti; ač by ortodoxní čajomilové možná protestovali, dělám si tento čaj především metodou Gong Fu Cha; čaj má před sebou čas zrání, kulacení, zjemňování a prohlubování chutí i vůní = neprodleně jsem ho uložil do archivu a uvidím... Platí tady známé - kdo si počká, ten se dočká :-)!"

DobreCaje.cz_indicky_divoky_cerny_manipur_1160x206_b_031

základní informace o čaji

původ: Indie, oblast Manipur v Ásámu

India_Manipur_locator_map.svg WTN191029_SLIDE768-428px_ForestPick_Manipur_8-by-Forest-Pick WTN191029_ForestPick_Manipur_11-by-Forest-Pick-768x1024

(zdroj obrázků: 1, 2, 3)

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 19.06.2022 / 19.06.2026 (čaj aktuálně zařazený v archivu) / velmi dlouhá
typ čaje a jeho složení, další označení: černý čaj, 100 % pravý čaj-list; Manipur Smoked Wild Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý

DobreCaje.cz_indicky_divoky_cerny_manipur_1160x206_b_022

více informací o čaji...

ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.) = experimentujte, hodí se k jakémukoliv výraznému jídlu, zejména pak ke sladkým zákuskům
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno (přirozeně bio - "wild tea")
kvalita sběru, způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr i zpracování; ásámský

DobreCaje.cz_indicky_divoky_cerny_manipur_1160x206_b_021

doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čajové lístky jsou zcela oxidovány a podélně rolovány, silně kouřově voní; nálev je tmavý, hnědo-červený, jiskrný, velmi aromatický s dlouhotrvající dochutí; změklý hnědý list se zelenými tóny, stále lehce kouřově vonící
aspekt a působení na zdraví: silně jangový čaj (4)možné působení čaje na zdraví nelze zde uvést (2)

názor dr. "Týmena" (7):

"... právě zjišťuji :-), dochtor je zasejc někde v běhu, slíbil, že se ozve..."

DobreCaje.cz_indicky_divoky_cerny_manipur_1160x206_b_03

víte, že...

"černý" čaj je termín užívaný především Evropany, jež jej zavedli v souvislosti s pěstováním čajů v Indii; je důsledkem vnímání suchého čaje jako "černého" (= tmavý list různých hnědých až černých barev); na proti tomu jsou čaje stejných projevů v Číně označovány jako "červené" - podle barev nálevů a vznik pojmenování i technologie výroby je mnohem starší (ačkoli některými autory kladen do 18 století); osobně se domnívám, že proces výroby červených čajů je věcí hluboké minulosti (tisíce let) a vznikal nezávisle na různých místech, tj. v oblastech tradičního pěstování čaje i na místech málo známých, kde klasifikaci čajů vůbec neřešili a dodnes neřeší :-)
zpracování "černého" čaje spočívá zejména v oxidaci čajových lístků, jež se ručně sbírají a nechají několik hodin zavadnout ve stínu na sušících platech, poté se ručně hnětou, čímž se naruší jejich struktura a uvolněný enzym zvaný polyfenoláza spustí oxidaci (chemie listů se postupně mění, tmavnou až do sytě černé barvy); po správné době oxidace jsou lístky zahřáty, dál ručně tvarovány (rolovány) a posléze opakovaně dosoušeny v bambusových koších nad ohněm (a tím i zároveň nakuřovány)

NepustilTea.cz-DobreCaje.cz-bublinky-manipur-1160x206-b-05

legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím