2023 Cejlonské zelené perly - bio

Neohodnoceno
 

unikátní - ručně formovaný - zelený čaj v bio kvalitě z rodiny cejlonských čajů "The Artisan Specialty Tea" vás zaujme vzhledem, výdrží/výkonností a jemností, "zelená perla" je jedna jako druhá, nálev se hodí k různým malým laskominám a hlavně pro chvíle, kdy je dostatek času právě na čaj a kontemplaci; původ: Sri Lanka, hmotnost (netto): 50 g, min. doba trvanlivosti do: 20.04.2025 (reálně mnohem déle)

Dostupnost Skladem
599 Kč    
Kód produktu 1070
Značka NepustilTea-original
Kategorie čaje a byliny odjinud
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: do malé (ideálně skleněné) konvičky vložte 1 tvar a zalijte vodou cca 85-90 °C tak, aby byl tvar ponořen, luhujte podle chuti, čaj vyžaduje delší dobu luhování než běžné bílé čaje, barví velmi lehce; po slití nálev opakujte, nejprve stejně teplou a při pokročilých nálevech horkou vodou; "vyluhovaný" svazek listů použijte na 24 hodinové luhování ve studené vodě (ledový čaj - viz níže)
počet nálevů: mnoho
tip na alternativní přípravu: čaj lze luhovat i v menších konvičkách, lze využít i větší šálek (3) a postupovat metodou Gong Fu Cha (8)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 2 hodiny; zajímavé je použít perlivou vodu či minerálku (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); na 1 litr vody stačí jeden tvar, doporučuji použít velmi kvalitní (ideálně "měkkou") vodu (11)

VÍCE O ČAJI

původ: Sri Lanka, oblast Sinharaja

Sri_Lanka IMG_1555 20160128_Sri_Lanka_4132_Sinharaja_Forest_Preserve_sRGB_(25674474901)

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 20.04.2023 / 20.04.2025 / mnohem delší (10, 9)
typ čaje a jeho složení, další označení: ručně formovaný čaj, 100 % list, Ceylon Green Pearl Tea - bio
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený

ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev doporučuji neochucovat, čaj se hodí k lehkým jídlům
šarže / bio certifikace: GTP 0001 / USDA ORGANIC
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: výhradně ruční výběr listů při sběru a ruční zpracování; domestikované ásámské (indické) klony (12)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: ručně zpracované zelené perly jsou větší koule obsahující mnoho čajových lístků, dávají světlejší jemný nálev a velmi pomalu se luhuje
aspekt a působení na zdraví: silně jinový (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Cejlonské "umělecké čaje" jsou naprostou novinkou! Vznikly v roce 2019 a již v roce 2021 dosáhly nejvyšších ocenění mezi cejlonskými čaji. A to nejde jen o nezvyklý vzhled ale zejména o materiál, jež pochází z oblastí kolem deštných pralesů, kde jsou pro čaj super klimatické podmínky! Čaje obecně nesou označení "The Artisan Specialty Tea" ("speciální čaj artisan" -  "speciální čaj řeneslný"), což nese i způsob vzniku - ruční sběr (výběr) a ruční zpracování. K vytvoření jednoho tvaru se potřebuje jen určité množství rolovaného "zežmoulaného" (a případně oxidovaného) listu a je tedy nutno připravovat jen takové množství, které dokáže aktuální "počet rukou" rychle zpracovat. Nejde tedy o žádnou masovou výrobu a i na Srí Lance začíná být ruční práce dražší než kdysi."

VÍTE, ŽE...

Sinharaja je lesní rezervace na Srí Lance. Jde o Sinharajský deštný prales, jeden z posledních souvislejších lesních porostů na ostrově poskytující přirozené prostředí pro šelmy, jejichž přirozené prostředí na Srí Lance již takřka zaniklo. Nachází se na jihu Cejlonu, dle různých zdrojů je rozloha chráněného území je přibližně 0,13% rozlohy celého státu. Pro své rostlinné i živočišné bohatství a vysokou míru endemismu je chráněné území od roku 1988 zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. Nadmořská výška se pohybuje od 300 m n. m. po 1170 m n. m. Leží v povodí řek Gin Ganga a Kalu Ganga. Průměrná roční teplota je 19 až 32 °C. Průměrný roční srážkový úhrn je 2500 mm/rok, mezi listopadem a lednem sem přicházejí monzuny od severovýchodu, mezi květnem a červencem od jihozápadu. 
Ze zdejší fauny lze jmenovat např. endemické ptáky: modravec srílanský, holub srílanský, kukačka srílanská, špaček srílanský, kraska srílanská, sojkovec šedohlavý, savce: hulman rudolící, makak bandar, šakal obecný, kočka cejlonská, prase indické, muntžak jihoindický a kančil bělopruhý. (10)

bird-page-slider011

legenda / odkazy:
(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti"
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) Gong Fu Cha [kung-fu-čcha] = čínská metoda aplikovatelná na čaje, jež vydrží víc nálevů
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) aby nebylo vše tak "růžové" i cejlonské rezervace se potýkají s řadou problémů - nelegální činnosti jsou příčinnou ztráty lesního porostu, nelegální těžba minerálů, požáry, rozvoj hydroenergetiky, výstavba cest způsobují degradaci habitatu; známy jsou i případy nelegální těžby dřeva a lovu zvěře; narůstající počty návštěvníků, rozvoj turismu a infrastruktury negativně ovlivňují sladkovodní ekosystémy; negativně se projevuje i hnojení okolních polí a introdukce nepůvodních druhů flóry...
(11) mrkněte na článek "kvalitní voda na čaj" (článek právě v přípravě)
(12) do pokusů s indickými čajovníky na Cejlonu se pustil (po zničení kávových plantážní zavlečeným škůdcem - houbou ze skupiny rzí) Angličan Brot James Taylor v roce 1867 a nedaleko Kandy založil první plantáž s názvem Loolecondera;  přes neúspěchy s čínskými čajovníky byl domestikován čajovník z Ásámu