2022 Jávský černý čaj (OP)
Popis
2022 Jávský černý čaj (OP)
(Java OP SUPERIOR (PASIR NANGKA) - NepustilTea-standard)
"vemi zajímavý černý čaj z 13. největšího a nejzalidněnějšího ostrova na světě"
"Černý čaj z Jávy mě oslovil zvláštní vůní, silou a plnou chutí. List voní po růžích, koření a tropických dřevech a je to dohromady ovocno-květinová a velmi zvláštní vůně ve které vnímám sladké tóny a svěžest. Tmavý červenohnědý nálev je nebývale silný už po třech minutách luhování a lze jej dobře regulovat množstvím čaje, poskytuje nasládlé až příjemně hořké dozvuky. Různobarevný lámaný list s podílem tipsů se podobá podzimním čajům z Dárdžilingu a některým vysokohorským čajům nepálským. Je to ideální čaj k celodennímu popíjení, k jídlu i k práci. Oslazením dostává nálev další chuťový rozměr (doporučuji vyzkoušet s nějakým jednoduchým pokrmem)!"
(ZN, 26.06.2022)
Na Jávě se strojově sklízejí nejčastěji nejvrchnější lístky včetně čajového pupenu (tipsu). To je základ pro výrobu většiny čajových sort. Vyskytují se však i čaje sbírané ručně (pupen + jeden list = Orange Pekoe, OP), které patří k nejlepším (minoritním) sběrům. Čaj se na Jávu dostal s Holanďany v roce 1606, v roce 1830 zde vznikla první čajová továrna. Plantáže oblasti Preanger byly založeny v 19. století a nejdříve se na nich pěstovala především káva. Po získání nezávislosti v roce 1945 se místní pěstitelé rozhodli věnovat raději čaji a kávovníky vyměnily za čajové keře. Čaje z Jávy mají obvykle velmi dlouhou trvanlivost a vyplatí se jich pořídit větší množství - stárnutím získávají na kvalitě a jejich projevy se prohlubují...
Tips je z anglického jazyka pocházející označení ještě nerozvinutých pupenů čajových listů. Tips je celý pokrytý bílým chmýřím a přiléhá k němu první čajový lístek, zvaný "orange pekoe". Při fermentačním procesu získávají tipsy zlatavou barvu. Čaje s vysokým obsahem tipsů patří k čajům nejvyšší kvality.
OP, čili Orange pekoe je označení pro druhý list vedle pupenu. U čajů znamená sběrovou formuli T+1 (pupen + první list). Tyto dva první "listy" jsou velice bohaté na cenné látky, tím pádem po zpracování poskytují nejlepší čaje.
více informací o čaji
původ: Jáva (Indonésie)
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 02.05.2022
minimální trvanlivost do: 02.05.2026 (reálně déle!)
typ čaje: indonézský černý čaj
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
další označení čaje: Java OP SUPERIOR (PASIR NANGKA)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: necertifikováno
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: drobnější lámaný, různobarevný list s příjemnou květinovo-ovocno-kořeněnou vůní s tóny vzácných dřev, jsou patrny tipsy
nálev: červený až červenohnědý, aromatický s dlouhou dochutí (hořko-sladkou)
vyluhovaný list: měkký lámaný, lehce bylinně vonící, zelenohnědé barvy
doporučená příprava: 7-9 gramů čaje vsypat do střední konvičky, přelít 0,5l vroucí vody, luhovat cca 3 minuty
odměření: (čaj. lžička čaje = cca 2 g, pol. lžíce čaje = cca 4 g)
počet nálevů: 1 (3)
možná alternativní příprava: čaj lze připravit na víc nálevů (kratší doby luhování) a je vhodný pro delší luhování ve studené vodě
aspekt: silně jangový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard