2022 Japonská genmaiča (GENMAICHA) - bio

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 9

japonský zelený čaj s praženou rýží a menším množstvím kofeinu, hodí se k celodennímu pití, 50 g, minimální trvanlivost do: 01.08.2024

Dostupnost Skladem
239 Kč    
Kód produktu 906
Kategorie Čaje a byliny odjinud
 

Japonská genmaiča (genmaicha) - bio

"skvělý čaj z kategorie "dále zpracovaných japonských čajů", jež se hodí zejména k asijským pokrmům, rýžovým dezertům a navíc má velmi málo kofeinu"

jak čaj vnímám a používám:
"Genmaiču si dělám často. Mám rád rýži a čaj se k ní velmi hodí. Je silně aromatický a vynikající jako doplněk různých japonských laskomin - například k japonským koláčkům "mochi" [mo-či] - plněnému rýžovému dezertu, připravovanému z lepkavé rýže s různými náplněmi. Čaj je specifický svou praženou vůní i chutí po rýži a burizonech. Přítomna je extrémně dlouhá dochuť, jež se prolíná se zeleným čajem a v kombinaci s jídlem nabývá dalších chuťových rozměrů. Nejlépe mi chutná právě s rýží lepkavou, která se v našich českých končinách nevaří (... až na Vietnamce). K jídlu si genmaiču připravuji do střední konvičky (0,6 l, SIMAX-Jana), slévám ji do minuty a ještě dvakrát zaliju. Někdy nechávám čaj v nálevu a podle potřeby dolévám horkou vodou. Je to příprava "barbarská" ale prostě to tak dělám :-)."
(ZN, 04.09.2022)

japonska-genmaicha-suchy-list-1300x400-c-01

doporučená příprava: zarovnanou polévkovou lžíci (5-7 g) čaje, zalijte skoro vroucí vodou (0,5 l) a luhujte krátce (cca 30 s), slijte a zalijte znovu  - dle chuti
počet nálevů: 1-2 (i více podle způsobu přípravy a množství čaje)

japonska-genmaicha-nalev-1300x400-c-02

tip na alternativní přípravu: 1-3 polévkové lžíce čaje luhujte v 1 litru studené vody, alespoň dvě hodiny (v chladu), ideálně pak přes noc v lednici, do genmaiči lze přisypat trochu kvalitní mačči a zvýšit tak její povzbudivost :-)
ledový čaj: pro přípravu ledového čaje nálev šokově zchlaďte ledem (tj. běžným způsobem připravený silný čaj nalijte na led), dochuťte dle potřeby zdravým sladidlem apod., díky silné chuti a vůni je čaj vynikajícím základem pro koktejly

japonska-genmaicha-vyluhovany-list-1300x400-c-03

více informací o čaji

původ: Japonsko
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 01.08.2022
minimální trvanlivost do: 01.08.2024
typ čaje: blend - japonský zelený čaj (tzv. dále zpracovaný čaj)
složení: 95 % list  - čajovník pravý, 5 % pražená rýže
další označení čaje: Japan GENMAICHA, Japan Green Tea (BIO/ORGANIC) GENMAICHA, Genmaicha BIO,玄米茶, 抹茶入り玄米茶, MAČČAIRI GENMAIČA (pokud si přimícháte mačču), "popcorn tea", „hnědý rýžový čaj“
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: JP-BIO-006 (Zemědělská produkce mimo EU)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
párování s jídlem (Tea Pairing): hodí se k asijské kuchyni - jakékoliv rýži a rýžovým pokrmům, k suši, vařeným rybám, mušlím, rizotům, ale i k těstovinám a kozím sýrům
suchý čaj: čajový list a pražená rýže činí čaj neobvyklého vzhledu a na první pohled poznatelný, voní extrémně silně po pražené rýži, oříšcích
nálev: žlutý až žlutozelený, velmi aromatický, nasládlý, silný s velmi dlouhou dochutí, najdeme tóny pražené rýže či pohanky, při krátkých nálevech vystupují oříškové tóny, v komplexní chuti není čaj dominantní a přispívá trpkou chutí, čímž je nálev velmi živý
vyluhovaný čaj: měkký, svěže zelený, použitelný do salátu, jogurtu, smoothie apod.; s tóny pečené kukuřice a jedlých kaštanů
aspekt: jinový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard

VÍTE, ŽE...

Genmaiča není nijak starým čajem. Na trh byl v Japonsku uveden až ve 30. letech 20. století! Jde o čaj tzv. "dále zpracovaný", kam patří i kukiča (KUKICHA), kokeiča (KOKEICHA) aj. čaje, ke kterým se přimíchávají další ingredience (například citrus yuzu) nebo vznikají jako meziprodukty při výrobě jiných čajů. Kvalitní genmaiča obsahuje slušný čajový list, zejména senču (nebo banču) a může mít malé množství pukanců. Pokud je list příliš veliký, zašedlý, pukanců je mnoho a čaj nevoní svěže pražeností, není něco v pořádku. Originální japonský předpis pro genmaiču = malá konvička, 4 g čaje, voda 130 ml/100 °C, luhování 30 s (čajová lžička čaje = cca 4 g). Doporučuji s konkrétním čajem experimentovat, čím má kvalitnější list, tím snese zchladlejší vodu, zkuste například zcela jiný postup: cca 70-80 °C (spíše méně) a zalít v gaiwanu pro více nálevů. Čaj je obvykle s rýží smíchán v poměru 1:1 a má tak málo kofeinu, má zásaditou povahu a podporuje trávení. V Japonsku jej pijí i malé děti! Čaj se pije k jídlu a zejména po jídle. Původně byl čaj poprvé namíchán v malém čajovém obchodě v Kyotu, tehdy byl čaj drahý a vmísením rýže jej obchodník zlevnil a navíc se používal dostupnější čaj - banča (BANCHA). Postupně banču nahradila kvalitnější senča a dokonce jsou genmaiči s gjokurem.