2021 Čínský černý čaj - malá odrůda z Wu-i

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 9

čínský černý čaj z rané jarní sklizně před svátkem čistoty a jasu, 50 g, Čína, prov. Fu-ťien, minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv)

Dostupnost Skladem
197 Kč    
Kód produktu 630
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie Čaje a byliny odjinud
 

Čínský černý čaj - malá odrůda z Wu-i

(Ming Qian Zheng Shan Xiao Zhong)
"unikátní čaj z čínského Fu-ťienu vás překvapí nejen silou, ale i jemností a dokonalým zpracováním, je vhodný pro jeden nálev, metodu Kung Fu Čcha ale i na kontinuální popíjení z jednoho šálku"

čaj umí: uzemnit a zároveň uklidnit, povzbudit i občerstvit
čaj vás zaujme:
vzhledem, chutí, příběhem, kvalitou (bio)
čaj je vhodné pít:
kdykoliv, zejména v chladných a deštivých dnech

P1010156_NepustilTea.cz_lapsang_souchong_bohea_nt_b_011
obr.: rovnoměrně rolovaný, drátkovitý list hnědočerné barvy a hluboké vůně (bez výrazné kouřovosti)

jak čaj vnímám a používám:
"text v přípravě."
(ZN, 19.01.2022)

původ: Čína, provincie Fuťien (Fujian), oblast Tong Mu
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 30.3.2021
minimální trvanlivost do konce: neomezeno (NepustilTea-archiv)
typ čaje: černý čaj (dle čínského členění červený)
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: kontrolní organizace CZ-BIO-002

P1010210_NepustilTea.cz_lapsang_souchong_bohea_nt_b_02
obr.: intenzivně červeno-hnědý nálev je velmi aromatický

doporučená příprava: metodou Kung Fu Čcha - použijte malou, dobře vyhřátou konvičku (cca do 200 ml), vložte 5-7 g čaje (jedna rovná až vrchovatá polévková lžíce) a zalijte horkou až vroucí vodou (90–100 °C), slévejte a zalévejte dle schématu (sekundy): 90-180/60-90/ 60+ (dle chuti), oplachovací nálev není třeba dělat
počet nálevů: až 3
možná alternativní příprava: jednu zarovnanou polévkovou lžíci (cca 5-7 g čaje) na 0,5 l vody (konvička "Jana") a zalijte horkou až vroucí vodou (90–100 °C), slijte po 2-3 minutách, lze znovu zalít a slít dle chuti

P1010183_NepustilTea.cz_lapsang_souchong_bohea_nt_b_031
obr.: list se při luhování rozvine a změkne, patrna je spousta tipsů

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Jistě víš, že uzené či kouřové čaje s výraznou smolnou příchutí zvané obecně „Souchong“ jsou specialitou provincie Fu-ťien, zejména oblasti Tong Mu. Celý název čaje je Zhengshan Xiaozhong [Čeng-šan siao-čung], kde siao-čung v názvu znamená „malá odrůda“. Jak už to tak bývá, v západním světě byl název čaje postupně zkomolen a z původního Zhengshan Souchong se stal Lapsang Souchong, mj. nejoblíbenější čaj Sherlocka Holmese a několika dalších románových postav anglické literatury. Není se čemu divit. Uzená příchuť se velmi hodí k rozjímání, doutníkům i k letité whisky. Ještě ti prozradím, že unikátní podmínky růstu čajovníků (vysoká vzdušná vlhkost) znemožňují použít klasických způsobů výroby čaje, zejména prvního kroku, což je (po otrhání lístků) tzv. zavadání. To se jinde realizuje rozložením čaje na zastíněných venkovních plochách. V Tong Mu čaj zavadá uvnitř budov, tj. v kompletně uzavřených a vytápěných prostorách."
Qingming Jie - text v přípravě." 

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
" ... na čajopárty radši zvol levnější a zakouřenější variantu "lapsangu" a nech obecenstvo tvořit blendy s dobrou whisky, citrusy a cukrem :-)" 

P1010209_NepustilTea.cz_lapsang_souchong_bohea_nt_b_012
obr.: jarní lístky byly pečlivě rolovány

více informací o čaji

suchý čaj: převážně hnědo-černý celý list drátkovitého vzhledu, pečlivě rolovaný, hluboce vonící (tóny skořice, másla, sušených jablek...), bez zřetelné kouřovosti
nálev:
 červeno-hnědý, jiskrný, hluboké vůně, chuti a celkově silného těla, chuť jemná s tóny sušené třtinové šťávy (medovitost), koření a sušeného ovoce s jasnou nakyslou notou, dochuť velmi dlouhá bez hořkosti, lehce kořenitá s tóny čokolády, medu, sládnoucí
vyluhovaný list:
 hnědozelený, měkký a nepříliš rozlámaný
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

další označení čaje a čaje podobné:  China Fujian Ming Qian WUYI BOHEA LAPSANG Superior Black Tea, Zheng Shan Xiao Zhong, Lapsang Souchong [la pchu šan siao čung], Zhengshan Xiaozhong [čeng-šan siao čung], China TARRY LAPSANG SOUCHONG apod.
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý (norma "červené" čaje nezná)

P1010217_NepustilTea.cz_lapsang_souchong_bohea_nt_b_021
obr.: při delším luhování čaj poskytne tmavší nálev, který nepostrádá jiskru

ingredience: čaj lze dobře sladit a jinak ochucovat (osobně nic nepřidávám)
čaj a jídlo (tea pairing): ideální čaj k těžkým jídlům, k  tvrdým zrajícím sýrům, k sýrové pizze i nepálivému durumu se sýrem
aspekt: silně jangový (ačkoliv kouř má povahu jinovou)
šarže: neuvedena
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr a zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: čajovník čínský - kultivary hor Wu-i
trvanlivost: velmi dlouhá (čaj pomalu stárne a nabývá na zajímavosti, je tedy velmi vhodný k archivaci)
ledový čaj: vhodný "text v přípravě"

P1010189_NepustilTea.cz_lapsang_souchong_bohea_nt_b_032
obr.: měkký, téměř rozvinutý jarní list

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(černý čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).