2020 Rwandský černý čaj - bio

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 5

rwandský černý čaj, jež lze připravit jako oolong, 50 g, Rwanda (východní Afrika), minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv)

Dostupnost Skladem
99 Kč    
Kód produktu 549
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie Čaje a byliny odjinud
 

2020 Rwandský černý čaj - bio

(Rwanda Black Tea - bio)
"unikátní čaj z východní Afriky vás překvapí svébytnou chutí a pěkným vzhledem, čaj vhodný pro jeden nálev a především pro přípravu metodou Gong Fu"

čaj umí: text v přípravě
čaj vás zaujme:
text v přípravě
čaj je vhodné pít:
text v přípravě

P1010050_NepustilTea.cz_rwanda_black_tea_b_01_nt
obr.: úhledně zpracovaný voňavý list hnědočerné barvy

jak čaj vnímám a používám:
"Čaj mě zaujal svou svébytnou proměnlivou chutí, možností opakovaných nálevů a delší příjemně svíravou dochutí (pro délku jejího trvání mě napadá přirovnání k dlouhotrvající dochuti 100 % hořké čokolády). Ve vůni slitého listu se projevuje tón zelené hrušky, vlašáků a závan máty (taktéž v dochuti). Celkově mi chuť připomíná oolongy z Dárdžilingu, je v ní i něco z vysokohorských cejlonských čajů... Čaj dělám především v malé konvičce - metodou přípravy Gong Fu. Vyhovuje mi i příprava v širokém mělkém šálku (obdoba Gong Fu s použitím gaiwanu *), kdy nálev kontinuálně upíjím a dolévám. Každopádně lze čaj připravovat různě. I na jeden nálev."
(ZN, 18.01.2021)

* Gaiwan čili "doslova" přiklopená (gai) a miska (wan), vznikl v době, kdy (po dynastii Yuan - říše Veliká Jüan) se místo rozemletého čaje začaly používat celé čajové lístky. Louhováním lístků vznikl problém v jejich oddělování od tekutiny, což právě nepříliš dobře dosedající poklička vyřešila. Někdy v téže době byl šálek s pokličkou doplněn o misku. Dnes má tedy standardně soupravička "gaiwan" tři části. V případě používání na čajovém tácu ("moři") není podšálek třeba :-).

původ: Rwanda, východní Afrika
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 06/2020
minimální trvanlivost do konce: neomezeno (NepustilTea-archiv)
typ čaje: černý čaj (dle čínského členění červený)
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: kontrolní organizace CZ-BIO-002

P1010038_NepustilTea.cz_rwanda_black_tea_b_02_nt
obr.: intenzivně červeno-hnědý nálev, velmi aromatický

doporučená příprava: metodou Gong Fu (opakované zalévání v malé konvičce, vroucí voda, rychlé slévání), doporučuji čaj pít mirně zchladlý, množství čaje cca 1 polévková lžíce na 200 ml vody
počet nálevů: 1-3
možná alternativní příprava: lze zhotovit jeden nálev (2-3 polévkové lžíce na 0,5 l vody)

P1010064_NepustilTea.cz_rwanda_black_tea_b_03_nt
obr.: vyluhovaný list připomíná podzimní (zimní) dárdžilingy :-)

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Co si vzpomínám, tak čajoprůmysl ve Rwandě byl ustanoven někdy v padesátých letech, díky Belgii a ES. Produkován byl zejména výtečný CTC černý čaj, patřící k nejlepším v Africe. V devadesátých letech minulého století byl tento rozvoj - díky politickým problémům - rozvrácen a během dalších let provoz čajotováren zcela zastaven. Naštěstí ne na dlouho. V září 1994 opět ožila plantáž Cyohoha Rukeri a po řádném zmlazení zanedbaných keřů byla výroba postupně obnovena na objem "předválečných let". A pamatuj si, že další skvělé zahrady se jmenují Kitabi a Matah. Největší společností je v současnosti Rwanda Mountain Tea Ltd. (plantáže Kitabi, Gatare, Rutsiro, Rubaya a Nyabihu). Čaj se zpracovává různým způsobem, sklízí ručně a dokonce se objevují špičkové čaje složené jen z nerozvinutých lístků (tipsů)." 

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
" ... nalákej (nepříliš rozjařené osazenstvo čajopárty) na degustaci černého čaje a překvap ho tradiční přípravou metodou Gong Fu Cha, ... pak nech zábavě volný průběh :-)" 

P1010054_NepustilTea.cz_rwanda_black_tea_b_04_nt
obr.: text v přípravě

více informací o čaji

suchý čaj: řezaný list s oxidací podobající se některým oolongům, rolovaný, lehce ovocně vonící
nálev: jiskrný, červeno-hnědý různé tmavosti (dle doby luhování a množství čaje), nehořknoucí, v dochuti sládnoucí s tóny zelené hrušky, ořechů, s notou máty
vyluhovaný list:
 příjemně vonící, hnědozelený, stejnoměrně rozlámaný, připomínající leckerý dárdžiling
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

další označení čaje: Rwanda Black Tea - bio
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý (norma "červené" čaje nezná)

obrázek v přípravě

ingredience: čaj lze dobře sladit a jinak ochucovat
čaj a jídlo (tea pairing): "text v přípravě"
aspekt: jang (silně zahřívající)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: "text v přípravě"
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: N/A
trvanlivost: dlouhá (čaj vhodný k archivaci)
ledový čaj: vhodný "text v přípravě"
další netradiční použití: "text v přípravě"

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(černý čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).