2020 Japonská kukiča (KUKICHA) - bio

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 3

japonský zelený "řapíkový" čaj, 25 g, minimální trvanlivost do: 20.05.2023

Dostupnost Skladem
69 Kč    
Kód produktu 705
Značka NepustilTea-standard
Kategorie čaje a byliny odjinud
 

Japonská kukiča (kukicha) - bio

(Japan KUKICHA, Japan Green Tea (BIO/ORGANIC) KUKICHA - NepustilTea-standard)
"velmi zajímavý čaj (tzv. "vedlejší produkt") vzniklý vytříděním řapíků z čajů senča + gjokuro, s malým podílem čajových lístků, bez drobného prachu"


"Kvalitní kukiču si připravuju v malém objemu. Vezmu malou skleněnou konvičku - má myslím kolem 150 ml - vyhřeju jí a dám do ní vrchovatou čajovou lžičku kukiči. Ihned zaleju dost zchladlou vodou (kolem 70 °C). Luhuju kolem dvou minut. Opakuji ještě dvakrát s teplejší a pak vroucí vodou. Připravím tedy celkem tři nálevy. Znalci japonských čajů by mě asi nepochválili. Já to ale prostě dělám takto jednoduše. Dokonce mám vyzkoušeno i delší luhování s téměř horkou vodou. U čaje kvality bio si to lze dovolit."
(ZN, 28.05.2020)

P1010032_jap_kukica_such_list_957x170_01_nt

P1010039_kukica_nalev_957x170_02_nt

P1010046_kukica_nalev_s_listem_957x170_04_nt

Typické pro výrobu čajů v Japonsku je, že žádná část ze sklizených lístků nepřijde vniveč, vše je důsledně zpracováno a konzumenty pak využito. Důkazem jsou tzv. „vedlejší produkty“ používané jako další druhy čaje. Mezi nejznámější patří čaj kukiča (kukicha) a hódžiča (Hojicha). Ačkoliv má každý jinou barvu, poznáme je na první pohled. Obsahují totiž velké množství "větviček", tj. úlomků řapíků a stonků.

P1010058_jap_kukica_vyluh_list_957x170_03_nt

více informací o čaji

původ: Japonsko
hmotnost (netto): 25 g (±5 %)
datum výroby: 20.05.2020
minimální trvanlivost do: 20.05.2023
typ čaje: japonský zelený čaj (vedlejší produkt třídění čajů)
složení: 100% list  - čajovník pravý, části flešů - řapíky, větvičky, části listů s minimem prachu
další označení čaje: Japan KUKICHA, Japan Green Tea (BIO/ORGANIC) KUKICHA
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: kousky řapíků, části stonků a listů, čaj celkově neobvyklého vzhledu, bez prachu a většího podílu drobotiny, s vůní "čerstvého sena"
nálev: žlutý až žlutozelený, aromatický, silný s velmi dlouhou dochutí (umami, sladkost)
vyluhovaný čaj: tužší, nabobtnalé kousky řapíků, části stonků a listů
doporučená příprava: 9 g (cca 4 čajové lžičky) čaje vložte do vyhřáté konvičky (0,6 l) a zalijte vroucí či zchladlou vodou (85 °C), luhujte 90 až 120 sekund, při kratším luhování lze zalití opakovat
počet nálevů: 1 (až 3)
tip na alternativní přípravu: tři polévkové lžíce čaje luhujte v 1 litru studené vody, alespoň dvě hodiny ( v chladu), ideálně pak přes noc v lednici, do kukiči lze přisypat trochu kvalitní mačči a zvýšit tak její povzbudivost :-)
aspekt: jinový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard