2019 Japonská Tamarjokuča (TAMARYOKUCHA) - archiv

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 6

japonský zelený čaj excelentní kvality, 25 g, minimální trvanlivost do konce: 05/2023

Dostupnost Skladem
89 Kč    
Kód produktu 717
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie čaje a byliny odjinud
 

Japonská Tamarjokuča (TAMARYOKUCHA)

(Japan Kumamoto Green Tea ASO Tamaryokucha, jap. 玉緑茶 - NepustilTea-archiv)
"japonský čaj z kultivaru čajovníku Yabukita zpracovaný čínským tradičním postupem - tvarováním na vyhřáté kovové pánvi (což prozrazuje nejen chuť a vůně, ale hlavně vzhled, tvar a barva lístků)"


"Tamarjokuču si popíjím když chci čaj s "umami" ale blíž k čínským či vietnamským "zelenáčům". Čaj totiž vyniká chuťovými odlišnostmi, jemnou ale silnou vůní, specifickými lehce štiplavými tóny a příjemně dlouhou dochutí. Nic do nálevu nedávám a čaj piju samotný. Baví mě ho připravovat metodou Gong Fu Cha. Dávám víc čaje a čaj rychle slévám. Obvykle zvládne tři a více nálevů :-)!"
(ZN, 12.05.2019)

tamaryokucha-list

tamaryokucha-nalev

Tamarjokuča je netradičně zpracovaný japonský čaj. Je totiž vyráběný čínským tradičním postupem = tvarováním na vyhřáté kovové pánvi a sušením ve vyhřívaných rotačních bubnech (tzv. metoda "kamairi"), což prozrazuje nejen chuť a vůně, ale hlavně tvar a barva lístků. Často se uvádí, že spirálovitě svinuté tmavě zelené lístky připomínají tajuplný šperk „magatama“, jež je dodnes součástí japonských korunovačních klenotů. Někdy se tento čaj nazývá také guriča a je typický zejména pro oblasti severního a středního Kjúšú (prefektura Kumamoto a Saga). Čaj vyniká nízkou svíravostí a jemností chuti, lze v něm detekovat nepatrně štiplavý tón s nádechem citrusů a trávy. Moderně se tamarjokuča produkuje „senča metodou“, tj. vynechává se tvarování na pánvích a rovnou se suší a tvaruje v rotačních sušičkách.

tamaryokucha-vyluhovany-list

více informací o čaji

původ: Japonsko
hmotnost (netto): 25 g (±5 %)
datum výroby: 05/2019
minimální trvanlivost do: neomezeno - archiv (1)
typ čaje: zelený čaj nestíněný, tradičně zpracovaný horkým teplem
složení: 100 % čistý pravý čaj-list
další označení čaje: Japan Kumamoto Green Tea ASO Tamaryokucha, jap. 玉緑茶
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace: necertifikováno
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: hrubší nestejnoměrně rolovaný list tmavší zelené barvy, příjemné vůně připomínající vietnamské zelené čaje
nálev: žlutozelený až zelený (v případě silných nálevů až "zlatožlutý"), aromatický, silnější, s projevy "umami", příjemnou nepatrně štiplavou dochutí, s tóny citrusů
vyluhovaný čaj: měkčí, svěže zelený list vhodný do salátů
doporučená příprava: 6 g (2 mírně vrchovaté čajové lžičky) čaje vložte do vyhřáté malé konvičky (300 ml) a zalijte velmi zchladlou vodou (75 °C), luhujte cca 120 sekund, zalití lze opakovat
počet nálevů: 1-3
tip na alternativní přípravu: jednu polévkovou lžíci čaje luhujte v 1 litru studené vody, alespoň dvě hodiny ( v chladu), ideálně pak přes noc v lednici
aspekt: jinový čaj
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv

poznámka:
(1)
není obvyklé skladovat zelené čaje v archivu, nějaké výjimky ale mám -  jsou to čaje, u kterých mě zajímá "co se s nimi po letech stane" a pak takové, jež archivaci snesou