2019 Divoký čaj z Laosu - doutník - archiv

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 4

listy divokých čajovníků z Laosu, zformované do "tlustého doutníku", 25 g, minimální trvanlivost do konce: neomezeno – archiv

Dostupnost Skladem
199 Kč    
Kód produktu 753
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie čaje a byliny odjinud
 

2019 Divoký čaj z Laosu - doutník - archiv

(SA BANG, Lao Mao Cha - NepustilTea-archiv)
"unikátní čaj ze severního Laosu"


"Čaj nadrobený z lehce lisovaného tvaru tlustého doutníku má po zalití projevy podobné světlému pchu-eru, vydrží mnoho nálevů a užijete si s ním hodně klidu. Díky sběru ze starých, divoce rostoucích čajovníků jej lze považovat za bio, ačkoli certifikaci nemá... Čaj si připravuju do malé konvičky metodou Kung Fu Čcha a ještě častěji v čcha-wanu (čínském zakrytém šálku), kdy jej slévám rovnou do většího šálku a dávám čaje celkem dost!"
ZN, 04.04.2020

P1B686~1

P197E1~1

P1A714~1

Čaj je sbírán celoročně, výhradně ručně z divoce rostoucích čajovníků (starých přes 400 let (1)), příslušníky horského kmene z tradice Mung, tvar "tlustého doutníku" vzniká tak, že na slunci usušený list (tj. vlastně jakási "mao-cha") je propařen a za vlhka napěchován do suchého bambusového stvolu. Po mírném usušení na ohni je čaj vytlačen a převázán bambusovými pásky, ... a je bez dalšího zabalení skladován a prodáván jako "čajové doutníky" (... a často na trzích směňován za zeleninu a obilí). No nedivte se! Ale vlastně jo. Klidně se divte! Já se taky divil, když jsem tenhle čaj onehdy věnoval známému a on ho považoval za skutečný doutník :-). Ještě že ho nezačal kouřit!

(1) dle některých zdrojů přes 800 let...

P1DF26~1

více informací o čaji

původ: severní Laos, oblast vesnice Ban Komaen, v horách blízko čínských hranic
hmotnost (netto):
 25 g (±5 %)
datum výroby:
 2019
minimální trvanlivost do:
neomezeno (archiv)
typ čaje:
pravý čaj (raw či sheng pchu-erh, resp. dle čínského členění tmavý čaj typu hei-cha))
složení:
 100 % čistý pravý čaj-listy z divoce rostoucích čajovníků
další označení čaje: SA BANG [sa bong], Lao Mao Cha, Sa Bang - Mao Cha
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený (česká norma tmavé čaje nezná)
balení: třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
bio certifikace:
čaj nemá bio certifikaci, surovina pochází z divokých čajovníků, jež nejsou hnojeny, natož ošetřovány chemií
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
suchý čaj: list hnědožlutý matný, různě veliký, lisovaný do tvaru tlustého doutníku, lehká vůně sušených listů ze stromů, lisování velmi lehké, list je různě intenzivně zhnědlý v důsledku sušení na slunci)
nálev: 
žlutohnědý, žlutý až oranžový - podle doby luhování a počtu nálevů - s vůní typickou pro světlé čaje typu Pu-Erh, chuť podobná zelenému čaji (s tóny gunpowderu bez kouřových nádechů) či světlým pchu-erům, je nasládle hořknoucí, s delší vegetální dochutí, všechny nálevy jsou relativně vyvážené s podobným charakterem
vyluhovaný list:
 nehodí se k dalšímu použití, je tužší, světlý, lehce bylinně vonící

doporučená příprava: do malé (cca 200 ml) vyhřáté - ideálně skleněné nebo porcelánové - konvičky vložte 5-8 gramů čaje (2-3,5 vrchovatých čajových lžiček), přelijte vroucí vodou a ihned slijte (tzv. oplachovací nálev), pak zalévejte a luhujte cca 1-2 minuty (první nálev), další nálevy zhotovte podobně a dobu luhování dle chuti prodlužujte
počet nálevů: až 10
možná alternativní příprava: čaj lze připravovat v gaiwanu či v jediném šálku
aspekt: lehce jangový
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv