2021 Thajský zelený čaj s větším listem - bio
Popis
Thajský zelený čaj s větším listem - bio
(Thai Green Tea, typ 3 - thai lu cha)
"standardní thajský zelený čaj pro denní pití a různé použití ("jednonálev", více opakovaných nálevů apod.)"
čaj umí: různé nálevy podle způsobu přípravy, jež dobře povzbudí a dodají energii
čaj vás zaujme: svou nekomplikovaností, vzhledem , výkonem, chutí
čaj je vhodné pít: kdykoliv k probuzení a povzbuzení (čaj má hodně kofeinu)
obr.: solidně vypadající list bez drobotiny a prachu s menším podílem zbytků tuhých částí flešů a řapíků
jak čaj vnímám a používám:
"Mám rád čaje, jejichž přípravu nemusím složitě řešit a udělám si je podle momentální nálady, času a chuti... právě tento čaj se dá (díky většímu listu) zhotovit na jeden i více nálevů a dokonce si s ním pohrát čínskou metodou přípravy Kung Fu Čcha. Čaj si nejčastěji dělám na jeden až dva nálevy a kratší nálevy si dávám večer, když potřebuju hodně povzbudit. Výhodou thajského "lu cha" je nepřeluhovatelnost. I když nechám čaj v nálevu dlouho, nezhořkne. Posílí se jeho svébytnost - vůně a chuť a nálev je značně tmavý. Ačkoliv zelené čaje zásadně nesladím, tento čaj oslazení snese, zvláště tak činím u silného (v konvičce zapomenutého) nálevu. No spíš výluhu či macerátu :-(, :-) ... a jen výjimečně. Mám radši nálevy ve své přírodní podobě, bez úprav a dodatečných ingrediencí."
(ZN, 5.11.2021)
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 13.07.2021
minimální trvanlivost do: 13.07.2024
typ čaje: thajský zelený čaj, střední list, sběr T+3, rolování při sušení, tříděno
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
obr.: žlutý nálev (při krátkých časech luhování a použití zchladlé vody je nálev světle žlutý)
doporučená příprava:
v jedné konvičce - použijte cca 6 g čaje a mírně zchladlou vodu (85- 90°C, 500 ml), první nálev slijte do 3 minut, další nálev lze zalít vroucí vodou a slít dle chuti (poznámka: čaj vcelku nejde přeluhovat, delším luhováním je akorát silnější, hořkost apod. se téměř neprojevuje)
alternativní příprava:
metodou Gong Fu Cha - do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložte (cca) 5-8 gramů čaje, přelijte mírně zchladlou vodou (cca 85 °C), luhujte cca 1 minutu a slijte, znovu zalijte teplejší vodou a luhujte podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme, vždy cca o 30 s, průběžně kontrolujeme chuť, pro poslední nálevy použijeme vroucí vodu), zhotovit lze 3 až 4 (i více) nálevů
počet nálevů: 2 - 5 (různý podle postupu přípravy)
tip na přípravu ledového čaje:
4 polévkové lžíce čaje vložte do studené vody (1,5 l) a luhujte alespoň pět hodin (můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj, chuťově odlišný od jiných způsobů přípravy
obr.: dlouho luhovaný nálev
můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Thajský zelený čaj je severothajskou specialitou. Mám zkušenost, že se s ním v Bangkoku a jižněji málokdy setkáš. Spíš ti naservírují nějaký čaj čínský (často gunpowder), aniž by o thajském zeleném měli ponětí. Je to logické... Jednak se pěstuje o tisíc kilometrů severněji, jeho produkce má velmi krátkou - ani ne 100letou - historii a většina se vyváží mimo Thajsko. I ve směsi pro přípravu slavného "Cha Yen" (Thai Iced Tea) je thajský čaj málokdy přítomen. Je to škoda!"
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... silný nálev lij na led (střední kostky), dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, přidej salko (slazené kondenzované mléko), vanilkový extrakt a sušené plnotučné mléko, ozdob plátkem citronu, nic víc, ... to totiž úplně stačí (máš-li pochyby přidej trochu špiritusu, experimentuj s kokosovým lékem, thajskou maččou);… hlavně vše dobře umíchej v šejkru!"
obr.: pěkný list, mnohdy celý (na obrázku je vidět typické vroubkování okraje listu ásámského čajovníku)
více informací o čaji
suchý čaj: větší stejnoměrný, podélně rolovaný list, zbytky částí flešů, řapíků (díky stejnému sběru jako pro oolongy)
nálev: silný dle způsobu přípravy, žlutý až hnědožlutý, svébytně aromatický, chuť příjemná dlouhá - pro zelené thajské čaje typická - nehořknoucí dochuť
vyluhovaný list: větší měkký list plně rozvinutý, nabobtnalé části flešů
vhodnost: čaj má hodně kofeinu, nehodí se pít večer, vynikající čaj k povzbuzení při duševní činnosti
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)
další označení čaje: Thai Green Tea (zelený čaj - "typ 3"), Thai Lu Cha, (ใบเมี่ยง)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
obr.: svěží zelené barvy vyluhovaných listů
ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům české i asijské kuchyně
aspekt: jin
šarže: text v přípravě
kvalita sběru a zpracování: sběr ruční, mechanizované zpracování (rolování, sušení, sítování) + ruční třídění
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Miang)
trvanlivost: střední
ledový čaj: velmi vhodný (návod)
(obrázek v přípravě)
obr.:
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(zelený čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj:
Thajský zelený král (čaj s výběrovým listem)
Thajský zelený čaj pro přípravu Cha Yen
čaj najdete: text v přípravě