2021 Thajská železná bohyně milosrdenství - bio

Neohodnoceno
 

více oxidovaný rolovaný polozelený čaj (qing cha), ideální pro Gong Fu Cha; čaj umí: mnoho povzbudivých nálevů s jemnou bylinnou notou; čaj vás zaujme: nenáročnou přípravou a zejména výkonností; čaj je vhodné pít: kdykoliv, kdy je potřeba doplnit energii, uhasit žízeň a zahnat únavu; původ: Thajsko, hmotnost (netto) 50 g, min. trvanlivost do: 11.06.2025

Dostupnost Skladem
169 Kč    
Kód produktu 256
Značka NepustilTea-standard
Kategorie thajské polozelené (oolongy)
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: metodou Gong Fu Cha (10) pro mnoho podobných nálevů (3), počítejte cca vrchovatou čajovou lžičku čaje na 100 ml vody, použijte menší konvičku nebo gaiwan (doporučuji do 150 - 200 ml), udělejte "nultý" nálev, tj. čaj propláchněte vroucí vodou a nechte alespoň minutu odpočívat v zavřené konvičce, první nálev již slévejte do šálků, při dalších nálevech postupujte podle schematu (sekundy/teplota vody ve °C): 30/85-90, 45/85-90, 60/100, 60/100 a pak čas postupně prodlužujte (podle chuti a barvy čaje)
počet nálevů: 4 (5 i více)

párování čaje s jídlem

teapairnig: čaj je vhodným doplňkem k lehkým jídlům středomořské a francouzské kuchyně, vynikající je k vydatné snídani, kdy jídlem a čajem načerpáte energii na celý den (8)

VÍTE, ŽE...

Železná bohyně patří k nejslavnějším oolongům a čajům vůbec. Již dříve jsme vám představili její více fermentovanou archivní verzi, nyní ochutnáte verzi známější, méně fermentovanou. Lístky jsou fermentovány přibližně z 20 %, zajímavou a plnou chuť jim pak dodává cca 25% pečení. Přestože to je více než u ostatních světlých oolongů, zachovává si hodně svěžesti. Ve starších dobách se Železná bohyně tradičně vyráběla tmavší a fermentovanější, ale s rostoucí oblibou světlých oolongů se většina výrobců přeorientovala na světlou verzi. Čaj se jmenuje po čínské bohyni soucitu Kuan-jin, která je ženským protějškem indického bódhisattvy Avalókitéšvary. Prodává se též pod názvem Tie Guan Yin King. text v revizi

P1010133_NepustilTea.cz_thai_thea_kuan_ying_b_021

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Mám rád čaje, jež se vymykají průměru, mají svébytnou chuť a lze je "na první dobrou" rozeznat od ostatních, stejně či podobně vyrobených. Střední pečení dává tomuto čaji zajímavé chuťové tóny, jež se projevují podle způsobu přípravy. Často čaj připravuji "klasicky" - metodou Gong Fu Cha, používám teplejší vodu a slévám dle okamžité nálady. Čaj je odolný vůči rychlému přeluhování (díky pečení) a to mně vyhovuje!"
"Thajská Železná bohyně milosrdenství (oolong v Číně označovaný jako Tie Guan Yin [Tchie Kuan-jin]) je velmi povedenou siamskou variací na slavný čínský čaj. Podle mého je to skvělý společník pro chvíle pohody, po dobře odvedené práci, když se přemítá nejen o tom, co bylo, ale hlavně o tom co bude, když se hledá jak zařídit aby to tak skutečně bylo. Je to čaj pro plánování nemožného aby bylo uskutečněno vše možné! A nemusím ti zdůrazňovat, co už víš. Ostatně na fádnost "květinových bohyň" máme již delší dobu stejný názor * :-)." 
* poznámka (ZN):
TGY Patří mezi padesátku (resp. první desítku) slavných čínských čajů a předpokládám, že ji každý zná. Ovšem - na rozdíl od dnes známých čínských květinových variant - je thajské zpracování zcela tradiční! Reflektuje původní postupy výroby, kdy je výsledkem více oxidovaný a pečený čaj, nikoli čaj s otravnými a tuctovými "květinovými" projevy! Vzhled a projevy čaje se tak blíží TGY z Tchaj-wanu, ovšem tam se čaj oxiduje i peče více (a déle). Omlouvám se všem vyznavačům "květinových bohyň", ale květinová TGY mimothajské provenience mě dost irituje, zejména svou fádností. Již léta :-)... text v revizi

VÍCE O ČAJI

původ: Thajsko, oblast Chiang Rai

map_chiang_rai_province thai_chiang_rai_tea_02 thai_chiang_rai_tea_01

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 11.06.2021 / 11.06.2025 / mnohem delší (čaj vhodný do archivu) (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: thajský polozelený čaj (oolong), rolovaný, málo oxidovaný, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů); Thea Kuan Ying Tea, Tie Guan Yin (TGY)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný
ingredience: doporučuji do čaje nic nepřidávat, vystačí si sám o sobě
šarže / bio certifikace: 21F10611 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) s strojově zpracovaný, domestikovaný čínský čajovník - klon Tie Guan Yin (původem na Taiwanu) (11)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj má pěkné větší čajinky tmavších zelených barev, které jsou pevněji sbaleny a vydávají lehce bylinou vůni se stopou smetany; nálev je různých odstínů žluté, podle pokročilosti nálevu, množství čaje a doby luhování, s různými kořeněnými bylinnými tóny a příjemnou delší dochutí; vyluhovaný list je měkčí, pěkný s patrnou formulí sběru = tips + 3 listy (T+3)

aspekt a působení na zdraví: jin (silný, ochlazující, povzbuzující) (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

obrázek v přípravě

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: do střední konvičky (500 ml), vložte polévkovou lžíci čaje, zalijte vroucí vodou, nechte luhovat dle chuti (cca 3 minuty a více), postupně čaj slévejte do šálků a dolévejte vroucí vodou; v případě, že nechcete čaj luhovat "kontinuálně", celý nálev vždy řádně slijte do jiné konvičky, z ní pak postupně do šálků; při luhování doporučuji čaj ochutnávat; uděláte několik nálevů
minimalistický: několik čajinek vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 3-4 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... čaj na čajopárty klidně vem a jeho nálev použij pro jakékoliv drinky, ... při kouzlení s ochucováním nálevů se můžeš chlubit skvělým čajovým listím - každý bude překvapen, co z konvičky lovíš :-)!"

tea_plantage_chiang_rai_01

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajů je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) xxx

(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"