2020 Thajské zelené perly

Neohodnoceno
 
  • 1 z 3
 

„Thajské zelené perly" z Doi Mae Salong, 50 g, minimální doba trvanlivosti do: 10.07.2022

Dostupnost Skladem
299 Kč    
Kód produktu 196
Kategorie zelené
 

Thajské zelené perly

(Thai Green Pearls)
"thajský čaj rolovaný do větších "perel", vzhledem připomínající málo oxidované oolongy"

čaj umí: lehké povzbuzující nálevy
čaj vás zaujme: vzhledem, výkonem, jemností
čaj je vhodné pít: kdykoliv k povzbuzení a při dostatku času

(obrázek v přípravě)
obr.: pevně - do čajinek - sbalený list (podobný "zeleným" oolongům)

jak čaj vnímám a používám:
"Často střídám čaje stejné barvy kvůli cizelaci niterné schopnosti rozpoznávat nuance projevů. Podobně to dělám s jediným čajem a jeho různou přípravou. Trénuji si tak chuťové pohárky, čichové buňky a rozvíjím schopnost rozpoznávat jemné rozdíly ve vůních, chutích a dochutích. Thajské perly jsou příkladem zpracování zeleného čaje, kdy jsou celé konce čajových větviček rolovány do hezkých čajinek, podobných málo oxidovaným oolongům. Pokud budete chtít tento čaj porovnat s jinými zelenými čaji, tak doporučuji obyčejný thajský zelený čaj s větším listem mírně podélně rolovaným. Hodí se i srovnání s málo oxidovaným čajem polozeleným Jing Shuan. Rád si tento čaj připravuji metodou "Gong Fu Cha" a užívám si jeho jemnosti, občas jej vložím do většího keramického šálku a opakovaně zalévám stále teplejší vodou... postupně slévám nebo rovnou upíjím :-)."
(ZN, 5.11.2021)

původ: Thajsko, oblast Doi Mae Salong
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 07/2020
minimální trvanlivost do konce: 10.07.2022
typ čaje: thajský zelený, rolovaný (podobně jako oolong)
složení: 100% pravý čaj
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: -

(obrázek v přípravě)
obr.: nálev

doporučená příprava - jako běžný zelený čaj:
6 g, 85- 90 °C, 500 ml, první nálev slít po 3 i více minutách, další nálev vroucí vodou a slít dle chuti
alternativní příprava - jako oolong (Gong-Fu):
do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložte cca 5-8 gramů čaje, přelijte mírně zchladlou vodou (cca 85 °C), luhujte cca 1 minutu a slijte do šálků; postup opakujte se stejnou a nakonec s teplejší vodout
počet nálevů: 3 až 4 (i více) nálevů
tip na přípravu ledového čaje:
2 polévkové lžíce čaje vložte do studené vody (alespoň 1 litr) a luhujte minimálně pět hodin (můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj, chuťově odlišný od jiných způsobů přípravy

(obrázek v přípravě)
obr.: nálev

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Ruční hnětení (rolování) bylo - jak je ale patrno z "čajozápisků" mého děda, léta pobývajícího v Číně, Siamu i Nipponu - používáno od nepaměti. Samo sebou dřív v Číně, než v Nipponu a dřív v Nipponu než v Siamu. Již při výrobě lisovaných čajů se musely listy pomačkat a pak slisovat. Do jaké míry vznikal čaj podobný čajům dnešním těžko říct. Vynález výroby zeleného čaje se v Číně datuje až do období dynastie Ming *. A co v roce 1610 dovezly holandské lodě do Evropy se můžeme jen dohadovat, pokud to tedy nebyli Portugalci :-) **. Rolování čajových lístků pomocí stroje byl vymyšlen Angličany a použit poprvé v Indii ***. Jak sis ráčil všimnout thajské zelené perly jsou čajem zajímavým z hlediska rolování i sběru. Sklízí se totiž celé konce čajových flešů, převážně ve sběrové formuli T+3 (jako na oolongy) a tím je čaj dost neobvyklý..."
poznámky (ZN):
*1368 - 1628 (dynastie Ming), 
**mohl to být ručeně rolovaný čaj typu "gunpowder", tzv. střelný prach, jež se v anglii údajně pil skoro 200 let aby byl nahrazen čajem černým z Indie, 
*** první mechanický roller - svinovač - zavedl v Indii William Jackson v roce 1872 pro výrobu indického černého čaje.

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"...no, tady bych to moc neřešil, čaje je škoda na vylomeniny nic nechápající společnosti; ... vymysli si radši čaj levnější a obyčejnější, dej tam hodně ledu, hodně sladkého ovoce a nějaký dobrý špiritus za kačku! P.S. Nezapomeň na vysoké sklenice, brčka a napichovátka."

(obrázek v přípravě)
obr.: "rozluhovaný" (nerozevřený) list

VÍCE INFORMACÍ O ČAJI

suchý čaj: listy světleji zelené smotané do větších čajinek, lehce trávově vonící
nálev: žlutých barev, tmavost dle doby luhování, hlubší a svébytné vůně typické pro thajské zelené čaje, dochuť delší příjemná bez hořkosti
vyluhovaný list: ne zcela rozvinuté konce flešů, tužší
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 hrnky za týden (ideálně 2 hrnky denně - MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Pearls Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený

(obrázek v přípravě)
obr.: zcela vyluhovaný (otevřený) list

ingredience: je obvykle nejlepší bez ingrediencí
čaj a jídlo (tea pairing): vhodný k běžným jídlům, zvláště k rýži, kachně
aspekt: jin
šarže: -
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr (celé konce čajových větviček, T+3) a strojní zpracování
​kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: taiwanský Chin Shin (No. 17), "‘Cing Xin’"
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)

(obrázek v přípravě)
obr.: kámen a čaj

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(zelený čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: text v přípravě
čaj najdete: text v přípravě