2022 Vietnamský černý divoký čaj z Ha Giang

Neohodnoceno
 

úžasný černý čaj z divokých čajovníků, plný dlouhých tipsů s hlubokou chutí a intenzivní vůní pro Gong Fu i běžnou přípravu v konvičce; sev. Vietnam, provincie Hà Giang, min. hmotnost (netto): 50 g, min. trvanlivost do: neomezeno - archiv

Dostupnost Skladem
219 Kč    
Kód produktu 1044
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie vietnamské černé ("červené")
 

STRUČNĚ

čaj umí: velmi povzbuzující nálevy bez hořkosti, v dochuti sládnoucí
čaj vás zaujme: výkonností, hebkou silou, působením a chuťovými projevy
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, kdy je potřeba povzbudit, doplnit energii a uzemnit se

PŘÍPRAVA ČAJE

v konvičce: do větší vyhřáté konvičky (Simax, Jana, 0,6 l) vložte 1 vrchovatou polévkovou lžíci čaje a zalijte vroucí vodou (0,5 l), luhujte dle chuti (3 - 5 minut), slijte a dle potřeby nálev opakujte stejným způsobem
počet nálevů: 1 (až 4)

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)

experimentujte, hodí se k jakémukoliv výraznému jídlu, zejména pak ke sladkým zákuskům (13)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Miluju divoké čaje! Je v nich zakleto mnoho chutí a vůní. Stáří stromů, ze kterých surovina pochází je až neuvěřitelné a v čaji vždy „schované“. Vietnamský černý divoký čaj si často připravuju v gaiwanu (čínském šálku s pokličkou). Dávám větší špetku lístků, zalévám vroucí vodou a slévám do většího tlustostěnného šálku. Někdy beru na pomoc šálek úzký (tzv. čichátko). Vůně a chutě jsou boží! Dochutě dlouhé a mnohdy překvapivé. Divoké čaje vyhledávám. Připravuju si je často a jejich projevů si opakovaně dosyta užívám! Baví mě totiž čím dál víc…“

VÍCE O ČAJI

původ: sev. Vietnam, provincie Hà Giang

250px-Ha_Giang_in_Vietnam.svg cerny_divoky_shan_tea_ha_giang_03 cerny_divoky_shan_tea_ha_giang_02

hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 10/2022 / neomezeno - archiv / extrémně dlouhá (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: černý čaj, 100 % pravý čaj-list; "Ha Giang Black Shan Tea", "Trà Shan Tuyết Cổ Thụ Hà Giang" apod.
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - černý čaj

ingredience: nálev lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, sušená třtinová šťáva, med, ovoce, citron, máta apod.)
šarže / bio certifikace: neuvedena / necertifikováno (přirozeně bio-divoké stromy)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr a zpracování; domestikované čínské klony, var. Shan ("Chè Shan Tuyết") - staré divoké stromy
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čajové lístky jsou zcela oxidovány, méně potrhány a podélně rolovány, voní typickou vůní divokých čajů prolnutou nasládlými tóny lístků čerstvého černého čaje, lze postřehnout tóny dřev, ovoce a koření; nálev je tmavší, hnědo-červený, jiskrný, s příjemnou sládnoucí dochutí; změklý hnědý list stále tajemně voní
aspekt a působení na zdraví: silně jangový čaj (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

Cay-che-co-thu cerny_divoky_shan_tea_ha_giang_01 

VÍTE, ŽE...

Vietnamská provincie Hà Giang je známá starými čajovníky velikosti stromů („Shan Tuyet“), které patří mezi nejstarší čajovníky na světě. Stromy jsou běžně staré 200-400 let. Nejstarší pak až 800 let. Vyskytují se zejména divoce rostoucí v džunglích.

cerny_divoky_shan_tea_ha_giang_04

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

metodou Gong Fu: (10) použijte vrchovatou polévkovou lžíci čaje na 100 ml vody, gaiwan nebo malou konvičku (doporučuji do 200 ml), hned první i další nálevy slévejte do šálků, postupujte podle schématu (sekundy/teplota vody °C): 30/100, 20/100, 15/100 a u případných dalších nálevů čas postupně prodlužujte, podle chuti, barvy čaje a zkušenosti) (3)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 1 hodinu; zajímavé je použít perlivou vodu či minerálku (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 45 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, bacardi rumem či "tuzemákem", ozdob plátkem citronu a drcenou čerstvou citronovou mátou"

LEGENDA / ODKAZY / POZNÁMKY

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) xxx
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu (Cha) (kung-fu (-čcha))