2022 Ásámský CTC čaj - bio

Neohodnoceno
 

indický černý CTC čaj z Ásámu má díky zpracování silné nálevy s extrémním obsahem kofeinu a je ideální pro jednonálevovou přípravu v konvičce, hmotnost (netto) balení: 50 g, minimální trvanlivost do konce 06/2028

Dostupnost Skladem
89 Kč    
Kód produktu 933
Značka NepustilTea-standard
Kategorie veškeré zboží v e-shopu
 

STRUČNĚ

čaj umí: velmi povzbuzující nálevy bez větší hořkosti
čaj vás zaujme: výkonností, silným nálevem vysokohorského charakteru s příjemně nahořkle sladkým dozvukem
čaj je vhodné pít: kdykoliv - k uzemnění, povzbuzení a k práci

PŘÍPRAVA ČAJE

v konvičce: do střední vyhřáté konvičky (Simax, Jana, 0,6 l) vložte 1 rovnou polévkovou lžíci čaje a zalijte vroucí vodou (0,5 l), luhujte dle chuti (3 - 5 minut), slijte a dle potřeby nálev opakujte stejným způsobem
počet nálevů: 1 (až 2)

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)

experimentujte dle libosti, hodí se k jakémukoliv výraznému jídlu, zejména pak ke sladkým zákuskům (13)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Drobné granulky „CTC čaje“ dobře a rychle barví, nálev je hutný a aromatický a skoro všechen takto vyrobený čaj končí v čajových smáčecích sáčcích. Delší skladování mu nevadí. Mám zkušenost, že se v Indii používá na bílý čaj „masala“ (směs silného výluhu černého čaje a koření, s cukrem a mlékem). Nejznámějšími producenty CTC čajů jsou: indický Ásám, Nepál, Bangladéš, Šrí Lanka (Ceylon), Vietnam a řada afrických států (Keňa, Malawi, Uganda, Tanzanie, Rwanda aj.). "CéTéCéčko" mi vyhovuje svou silou a relativně stále stejnou chutí a piju jej často nejen ke snídani, ale i odpoledne a proto, že snáší vložení rozličných ingrediencí. To využívám zvláště v létě. Cpu do čaje kde co :-)... A připomínám ti, že podstatná část černých čajů ve světě je vyrobena právě metodou CTC - rychlým strojním zpracováním čajových lístků s konstantním výsledkem. Pomineme-li počáteční fázi ručního sběru, tak jde o nepřetržitý proces výroby bez zásahu lidské ruky. Jestli se nepletu, tak dle statistik je touto metodou zpracováno až 80 % světové spotřeby černého čaje. Výroba oslňuje rychlostí, méně již kvalitou čaje, která je standardní a dalo by se říci "značková". Pokud si opatříš více druhů "CTC" čaje, zjistíš, že jsou si jejich nálevy a projevy dost podobné. Howg!"

VÍCE O ČAJI

původ: Indie, Ásám (severovýchod Indie)

290px-Assam_in_India_(claimed_and_disputed_hatched).svg Assam_state_montage north-east
(zdroj obrázků: 1, 2, 3)

hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do konce / reálná trvanlivost: 06/2023 / 06/2028 / delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: černý čaj, 100 % pravý čaj - granulovaný; "Assam CTC", "granulovaný černý čaj", "CTC Tea" apod.
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - černý čaj

ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): nálev lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, sušená třtinová šťáva, med, ovoce, citron, máta apod.)
šarže / bio certifikace: neuvedena / CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ruční sběr a strojové zpracování; domestikované čínské klony
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj je tvořen drobnými tmavě hnědými "čajinkami", jež vznikly vzniklé z čajové drtě, voní ovocně-dřevitě; silný, plný, tmavý nálev s vysokohorským charakterem mámírně nasládlý dozvuk a příliš nehořkne; vyluhované čajinky jsou změklé a rozbředlé
aspekt a působení na zdraví: silně jangový čaj (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

VÍTE, ŽE...

CTC černé čaje se často považují za čaje nízké kvality, což mnohdy není pravda. Občas se mi podaří najít takové "cétécéčko", které má výraznou vůni, plnou a říznou chuť, aniž by byl extrémně hořký. Čaj si dělám zejména jako obyčejné pití a často jej i sladím. Je to jednoduchý čaj, který při přípravě nevyžaduje příliš pozornosti. Jelikož miluju i extrémně silné nálevy, nevadí mi, že občas na jeho luhování zapomenu a sleju opravdový driák, životabudič, který byste pravděpodobně (bez mléka či notné dávky cukru) nepozřeli :-)! Metoda CTC („Crushing“, „Tearing“, „Curling“, tedy drcení, trhání, svinování) byla vyvinuta Angličanem Williamem McKercherem v roce 1931. Během procesu zpracování čaje jsou lístky roztrhány a najemno rozmělněny až na kaši. Po částečném odpaření vlhkosti zpracování pokračuje ve speciálních strojích, tzv. rollerech, což jsou rotující bubny, ve kterých se intenzivně naruší struktura listů a ty se poté nabalují do kuliček. Metoda CTC se velmi rozšířila se stoupající popularitou čaje ve smáčecích čajových sáčcích v padesátých až sedmdesátých letech minulého století. K výrobě čaje se používá mladý i starší čajový list.

obrázek v přípravě

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

metodou Gong Fu: (10) použijte vrchovatou polévkovou lžíci čaje na 100 ml vody, gaiwan nebo malou konvičku (doporučuji do 200 ml), hned první i další nálevy slévejte do šálků, postupujte podle schématu (sekundy/teplota vody °C): 30/100, 20/100, 15/100 a u případných dalších nálevů čas postupně prodlužujte, podle chuti, barvy čaje a zkušenosti) (3)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 1 hodinu; zajímavé je použít perlivou vodu či minerálku (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 45 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, bacardi rumem či "tuzemákem", ozdob plátkem citronu a drcenou čerstvou citronovou mátou"

DobreCaje.cz_asam_ctc_1160x206_b_02

LEGENDA / ODKAZY / POZNÁMKY

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) xxx
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu (Cha) (kung-fu (-čcha))