2023 Thajský zelený jasmínový čaj - pro přípravu Cha Yen - bio

Neohodnoceno
 

speciální zelený jasmínový čaj (Thai Jasmine Green Tea, type 0/1 - thai lu cha) z provincie Chiang Rai, ideální pro přípravu thajského ledového čaje ("cha yen"), původ: Thajsko, hmotnost (netto) 50 g, min. trvanlivost do: 28.06.2025; čaj umí: silné aromatické nálevy, vždy velmi povzbudivé; čaj vás zaujme: jednoduchostí přípravy a variabilitou použití; čaj je vhodné pít: k probuzení a povzbuzení, zejména při duševní činnosti (má hodně kofeinu)

Dostupnost Skladem
89 Kč    
Kód produktu 408
Značka NepustilTea-original
Kategorie thajské zelené
 

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1 polévkovou lžíci čaje, zalijte zchladlou vodou (cca 80 °C) a luhujte dle chuti (doporučuji začít kratším časem, cca 60 s a pak - pro získání zkušenosti s čajem - nálev postupně ochutnávat a najít si vyhovující čas luhování) hotový čaj slijeme přes jemné sítko do druhé konvičky nebo rovnou do šálků; lze udělat druhý a třetí nálev s použitím stejné nebo teplější vody; čaj je velmi výkonný a lze jej dělat i na krátké nálevy
počet nálevů: 1 (3)

VÍCE O ČAJI

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai

map_chiang_rai_province green_jasmine_tea_ha_giang_04 thai_chiang_rai_tea_01

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 28. 6. 2023 / 28. 6. 2025 / delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: zelený (8) čaj, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů) + jasmínové květy; Thai Jasmine Green Tea for Thai Iced Tea, (RTGS (11): cha yen, [t͡ɕʰāː jēn]), thajsky: ชาเย็น, Bio Thailand Chiang ("Chang") Rai Jasmine Lu Cha apod.
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený (8)

ingredience, čaj a jídlo (tea pairing): do nálevu se hodí strouhané oříšky, jiná semínka - i pražená, čaj lze dobře sladit (zdravý cukr, med, čekankový sirup, ), lze přidat mléko, smetanu, mátu, kokos, kokosové mléko i koření (kardamom, pepř, sušenou kůru citrusů, rozmarýn, kurkumu apod.); hodí se ke svěžím ovocným zákuskům, k asijským jídlům, zejména nudlím, rýži...
šarže / bio certifikace: 23D0628/0-1 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) a zpracovaný, uplatňován je klasický postup (zavadnutí, rolování, oxidace, další rolování při sušení a třídění); ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Ming)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: drobný čaj s nejjemnější drobotinou (prachem), vznikající při zpracování čaje v rotačních sušičkách a jež se po zalití promění v kousky lístků, vonící jasmínově; nálev je velmi silný, žlutý, aromatický (jasmín); vyluhovaný list tvoří různě veliké kousky čajového listu (i nejmenší prach nabobtná ve viditelnou součást čaje), patrné jsou zbytky jasmínových květů, list lehce jasmínově voní
aspekt a působení na zdraví: silný jin (extrémně silný, povzbuzující a ochlazující, euforizující) (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

P1010026_NepustilTea.cz_thajsky_zel_jasminovy_b_02

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"V Thajsku se pije speciální nápoj - blend zeleného i zeleného jasmínového čaje a čaje černého s éčky, které jej nepřirozeně pastelově barví. Jde o studené pití s kondenzovaným mlékem a ledem, označované jako Thai Iced Tea (ชาเย็น), resp. Cha Yen. Patří k pouličnímu thajskému koloritu a konzumenti obsah éček neřeší, nebo spíš o nich ani neví... Ačkoli se straním čajů či nápojů s chemií, kdysi jsem barevný nesmysl - lákadlo pro turisty - několikrát ochutnal. Silný výluh z thajské zelené drobotiny s čajovým prachem je základem cha yen. Tento základ si často dělám umírněnější formou a již do něj nic nepřidávám, tj. čaj zalévám zchladlou vodou a rychle slévám přes jemné sítko... i tak je to - pokud čaj včas nesleju - dost hustý pití! :-). Doporučuju se originálnímu thajskému Cha Yen vyhnout a nekonzmovat tak umělé příchutě a barvy kancerogenní povahy."

P1010032_NepustilTea.cz_thajsky_zel_jasminovy_b_022

VÍTE, ŽE...

Jasmín je jednou z nejoblíbenějších rostlin používaných pro aromatizaci čaje. Zahrnuje kolem 200 dřevinných druhů většinou tropických nebo subtropických, z nichž některé poskytují surovinu na výrobu vonných substancí. Jde o opadavé i stálezelené keře nebo liány s bílými (či žlutými) květy. Máme tak například jasmín pravý (lat. Jasminum officinale) rostoucí v jv. Asii a jasmín arabský (lat. Jasminum sambac), který nalézáme ve východní Indii a v Arábii. Nositelem jasmínové vůně jsou květy, které jsou neobyčejně choulostivé. Sklízejí se za ranní rosy a zpracovávají čerstvé. Na jasmínové silici je založeno mnoho parfémů. K ovoňování zelených čajů se jasmínové květy používají zhruba 700 let. V západním světě jde patrně o čaj nejrozšířenější. Setkáváme se s obrovským množstvím kvalit a typů jasmínových čajů. Mnoho slavných čínských zelených čajů má "jasmínovou" variantu, kdy je v názvu přívlastek mo-li (jasmín). S jasmínovým ovoněním se setkáme i u čajů černých a kvetoucích. V Čechách se nesprávně za "jasmín" považuje půvabný keř s botanickým názvem Philadelphus (česky Pustoryl či "nepravý jasmín"). Najdeme jej ve starších okrasných zahradách a parcích. Jeho vůně je totiž jasmínovým květům velmi podobná".

P1010039_NepustilTea.cz_thajsky_zel_jasminovy_b_0222

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: z čaje lze zhotovit silnější výluh, například použitím až trojnásobného množství čaje), oslazením nálevu sušenou třtinovou šťávou nebo medem získáte lahodný čaj, do silnějšího nálevu se hodí i rum, citron, marmeláda, hřebíček, cukr apod.; čaj lze připravovat metodou Gong Fu Cha (10) pro více aromatických nálevů (3), možné luhovací schema (sekundy/teplota vody ve °C): 15/80, 30/80, 45-60/90 a 60/95-100
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 2-3 hodiny (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
thajský čaj CHA YEN (ชาเย็น) čili Thai Iced Tea (bez éček): zalijte 1 vrchovatou polévkovou lžíci čaje vroucí vodou, přidejte drcený hřebíček a badyán a luhujte 5 minut, pak nálev slijte (přes sítko) rovnou do sklenic naplněných středně velkými kostkami ledu, do kterých bylo předtím přidáno: slazené kondenzované mléko (cca 2-3 lžíce), neslazené kondenzované mléko (2-3 lžíce), sušené mléko (plnotučné, 2-3 vrchovaté lžičky), lžíce cukru (dle chuti i více); vše rychle zamíchejte a vložte brčko; pokud chcete nálev barevný, luhujte čaj s ibiškem (a pak víc oslaďte) nebo s klitorií :-)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... silný nálev lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, přidej salko (slazené kondenzované mléko) a vanilkový extrakt, ozdob plátkem citronu, nic víc, ... to totiž úplně stačí (máš-li pochyby přidej trochu špiritusu a experimentuj s kokosovým mlékem i thajskou maččou);… hlavně vše dobře umíchej v šejkru!

tea_plantage_chiang_rai_01

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) zelených jasmínových čajů je po světě velké množství a liší se vzhledem, chutí, výkonem, trvanlivostí, možnostmi přípravy, surovinou (sběrovou formulí), způsobem sklízení apod., ne však všechny se hodí pro "Cha Yen" - čaj musí být dostatečně drobný ale ne pouze "prach"
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; originální nádobí lze nahradit dvěma hrnky nebo šálky
(11) RTGS = Royal Thai General System of Transcription
(12) barevnost nápoje "cha yenů" v Thajsku je lákavá a doslova "vražedná" = oranžová barva je ve směsích pro přípravu nápoje způsobena SY žlutí (E 110) a modrá či zelená pak důsledkem dalších karcinogenních barviv (E133 - brilantní modř FCF a E 102 - potravinářská žluť Tartrazin CL); tato barvicí látky mají v šestistupňové škále škodlivosti číslo -5 (!))