2023 Thajský zimní čaj - bio

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 4

vyvážená směs zahřívajícího koření a thajského drobnozrnného černého čaje, okrášlená okvětními lístky světlice barvířské; hmotnost (netto): 50 g, země původu: Thajsko; minimální trvanlivost do: 31.12.2026

Dostupnost Skladem
119 Kč    
Kód produktu 367
Značka NepustilTea-original
Kategorie thajské blendy (s ovocem, bylinami apod.)
 

Thajský zimní čaj - bio

(Thai Winter Black Tea)
"vyvážená směs koření, thajského černého čaje, zázvoru, pepře, hřebíčku a světlice je ideální pro zahřátí, nahradí kávu a upravuje + zrychluje metabolismus"

čaj umí: úžasně voňavé nálevy navozující pohodovou atmosféru
čaj vás zaujme: vůní, jednoduchostí dávkování a přípravy
čaj je vhodné pít: kdykoliv pro zahřátí, uzemnění, povzbuzení i uklidnění, pro radost a ve chvílích zastavení

jak čaj vnímám a používám:
"Ve dnech sychravých, studených, deštivých (a nejen podzimních či vyloženě zimních) potřebuji čaj zahřívající. Neznamená to, že bych si nemohl dát jiný. Ale! V chladnu jakéhokoliv druhu mám na silně jangový a vonící čaj prostě chuť. Zimní blend je totiž vyváženou směsí thajského černého čaje a koření (navíc zkrášlenou světlicí barvířskou) a často mi nahrazuje kávu. Nejčastěji si jej dávám jen tak a osladím jej :-). A líbí se mi, že jej lze připravovat různě silný a dá se dobře párovat s chuťově jednodušším "špiritusem". No a jen dodám, že obsažené koření má spoustu zajímavých zdravotních účinků.“

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (-5 %)
datum výroby: 12/2023
minimální trvanlivost do konce: 12/2026
typ čaje: blend pravého čaje, koření a bylin (čisté přírodniny, bez aromat, konzervantů a barviv)
složení: 60 % čajovník pravý-list, 40 % směs koření hruběji drcená (zázvor, hřebíček, pepř) a světlice barvířská (lat. Carthamus tinctorius)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: čaj - TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)

doporučená příprava:
do inertní konvičky (sklo, porcelán, glazovaná keramika, cca 500 ml) vložte 3 - 5 čajových lžiček čaje a zalijte vroucí vodou, luhujte 5-15 minut (dle požadované chuti) a slijte přes jemné sítko
počet nálevů: 1 (až 3 dle způsobu přípravy)
alternativní příprava:
čaj zalijte studenou vodou, uveďte k varu a vařte na mírném ohni 5 minut, slijte přes jemné sítko, přidejte smetanu, kokosové mléko, zdravé sladilo nebo pravý karamel (třeba i slaný); pokud čaj slijete rychleji, lze udělat 2 i 3 nálevy

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Jelikož lístky čajovníku vynikají velmi dobrou schopností absorpce nejrůznějších vůní a chutí, jsou již od pradávna doplňovány plody, květy či listy jiných rostlin. V současnosti rozlišujeme tři základní typy „pozměněných čajů“: aromatizované, ovoněné a ochucené. Aromatizované čaje jsou takové, které byly doplněny přírodními či chemickými esencemi. Mezi ovoněné se řadí takové, které absorbovaly vůně přírodního původu (např. listy čajovníku, které byly sušeny spolu s květy jasmínu, pomerančovníku apod.). Ochucený je naopak směs pravého čaje s jinými rostlinami, plody či kořením (přičemž jejich obsah nesmí v Čechách přesáhnout 50 %). Velmi často přitom bývají všechny tři způsoby úprav kombinovány, čímž vzniká nespočet variant nových čajů, jež září barvami, exoticky voní a zajímavě chutnají. Je jenom na tvůrcích, zda mají vytříbený smysl pro "blending" * a nesypají na jednu hromadu ingredience bez ladu a skladu, bez chuťových a jiných souvislostí, jež jsou často nejen zvyklostmi ale i zákonitostmi!"
poznámka ZN: * mísení

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... silný výluh čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 10-15 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, dobrým - chuťově jednodušším - špiritusem, zdob plátkem citronu, limetky a pomeranče, můžeš sklenici doplnit cukrovou krustou a svrchu ovonět zástřikem z citrusové kůry!"

více informací o čaji

suchý čaj: je - díky koření - velmi aromatickou různobarevnou směsí s čajovým listem drobné velikosti (+ s menším podílem prachu, tzv. dust)
nálev: hnědočervený až tmavě hnědý (dle doby luhování a množství čaje), velmi aromatický po zázvoru s notou ostatního koření, bez výrazné hořkosti díky téměř nepřeluhovatelnému čaji
vyluhovaný list: měkký, ostatní složky nabobtnalé, vše stále voní
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

další označení čaje: Thai Christmas Black Tea, thajský "vánoční čaj", "blend No.1"
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - černý čaj

ingredience:  kvalitní sladidlo, slazené kondenzované mléko, rum, vaječný koňak apod. - dle chuti a nálady :-)
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se zejména jako aperetiv (ledový - viz "tea párty") a po jídle, lze jej pít i jindy samostatně (doporučuju)
aspekt: jang (silně zahřívající a uzemňující)
šarže: text v přípravě
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr a mechanizované zpracování, ručně blendováno
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Miang)
reaálná trvanlivost: velmi dlouhá, při dobrém uskladnění 4-5 let
ledový čaj: zajímavý (příklady)