2023 Thajský černý čaj s ovocem bael - bio

Neohodnoceno
 

thajský černý čaj s větším listem, tradičně ovoněný/ochucený zvláštním ovocem bael je vhodný pro jednonálevovou přípravu; původ: Thajsko; hmotnost (netto): 50 g; min. trvanlivost do konce: 07/2028

Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem
Varianta
139 Kč 49 Kč od 49 Kč    
Značka NepustilTea-original
Kategorie thajské blendy (s ovocem, bylinami apod.)
 

STRUČNĚ

čaj umí: hnědočervený, čirý nálev různých odstínů, vonící po ovoci bael, bez hořkosti i při dlouhém luhování
čaj vás zaujme: vůní, jednoduchostí přípravy, osvěžujícími účinky a netradičním vzhledem
čaj je vhodné pít: kdykoliv, při práci i po práci, ke snídani i odpoledne

PŘÍPRAVA ČAJE

v konvičce: do středně veliké vyhřáté konvičky vložte 1-2 vrchovaté polévkové lžíce čaje a zalijte vroucí vodou (0,5 l), luhujte dle chuti (alespoň 5 minut), slijte a dle potřeby nálev opakujte (ideální pro tuto "západní" přípravu je skleněná konvička Jana (0,6 l, SIMAX))
počet nálevů: 1 (2-3)

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)

čaj pijte zejména k těžším jídlům české kuchyně, vyzkoušejte jej k povzbuzení bez jídla (13)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7)

"Tohoto skvělého blendu si užívám nejen s ledem ale i horký, oslazený s přídavkem něčeho hřejivého (... mám zkušenost, že obyčejný rum se v tomto blendu víc než osvědčuje :-); pokud si jej chci vychutnat bez ingrediencí, nechávám jej luhovat déle, kdy vynikne zvláštní jemná chuť oslizláku líbezného v celé své kráse a v kombinaci s černým čajem je to pak neotřelá komplexní vůně evokující tóny medu, karamelu, skořice i vanilky."

VÍCE O ČAJI

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai

obrázky v přípravě

hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do konce / reálná trvanlivost: 07/2023 / 07/2028 / delší (nejméně 5 let od výroby) (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: blend pravého čaje a ovoce (čisté přírodniny) (14), 80 % čajovník pravý-list, 20 % kousky ovoce bael (lat. Aegle marmelos, česky oslizlák líbezný), Thai Bael Fruit Black Tea, Bale Black Tea
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - černý čaj (8)

ingredience: do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti (sladidla, ovoce, citron, máta apod.)
šarže / bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+2-3) a strojově zpracovaný, ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Miang)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: velmi zajímavá kombinace kousků oranžového plodu oslizláku a černého čaje s větším listem poskytuje zvláštní "karamelovo-máslovou" vůni; nálev je silný dle doby luhování a vždy povzbuzující, s příjemnou delší dochutí; vyluhovaný čaj má tužší list a kousky oslizláku pouze změknou
aspekt a působení na zdraví: silně jangový čaj (4), možné působení čaje nelze zde uvést (2)

VÍTE, ŽE...

"text v přípravě"

obrázek v přípravě

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

metodou Gong Fu Cha: použijte vrchovatou polévkovou lžíci čaje na 100 ml vody, gaiwan nebo malou konvičku (doporučuji do 200 ml), hned první i další nálevy slévejte do šálků, postupujte podle schématu (sekundy/teplota vody °C): 30/100, 20/100, 15/100 a u případných dalších nálevů čas postupně prodlužujte, podle chuti, barvy čaje a zkušenosti)
minimalistická: několik čajinek vložte do šálku či malého gaiwanu (11) (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 5-8 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):

"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 45 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, bacardi rumem, ozdob plátkem citronu a drcenou čerstvou citronovou mátou!"

Bael_(Aegle_marmelos)_fruit_at_Narendrapur_W_IMG_4099

bengalska-dula-aegle-marmelos-bonsaj-semena-duly-3-ks

 

LEGENDA / ODKAZY

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01)Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"

(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem, a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) více o čaji v článku: "Vědecký čaj GABA oolong se vyrábí i v Thajsku!"
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) Gaiwan čili "doslova" přiklopená (gai) a miska (wan), vznikl v době, kdy (po dynastii Yuan - říše Veliká Jüan) se místo rozemletého čaje začaly používat celé čajové lístky. Louhováním lístků vznikl problém v jejich oddělování od tekutiny, což právě nepříliš dobře dosedající poklička vyřešila. Někdy v téže době byl šálek s pokličkou doplněn o misku. Dnes má tedy standardně soupravička "gaiwan" tři části. V případě používání na čajovém tácu ("moři") není podšálek třeba :-).
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů, slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajům je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)
(14) čistá přírodnina - bez aromat, konzervantů, barviv a úprav, plátky ovoce sušené teplem

poznámka:
obr.: Bael fruit (lat. Aegle marmelos); česky - oslizlák líbezný) je tropické ovoce původem z Jihovýchodní Asie.
více o působení oslizláku najdete v článku: Krásné české jméno - Oslizlák líbezný čili Bael fruit (lat. Aegle marmelos) - text v přípravě