2018 Puerový král - archiv

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 

jihočínský ručně sklízený špičkový sypaný tmavý pchu-er z jün-nanského pohoří Bulang Shan je vhodný pro vícenálevovou i jednonálevovou přípravu; původ: Čína; hmotnost (netto): 50 g, min trvanlivost do: neomezeno (archiv)

Dostupnost Skladem
199 Kč    
Kód produktu 1257
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie shu pu-erh
 

STRUČNĚ

čaj umí: velmi mnoho povzbudivých nálevů komplexních projevů puerů nejvyšších tříd
čaj vás zaujme: výkonností, nenáročnou přípravou a zejména měnícími se chuťovými projevy
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, kdy je potřeba doplnit energii, čaj velmi revitalizuje a uzemňuje

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: při použítí metody Gong Fu Cha (10) pro mnoho příjemných nálevů (3), počítejte vrchovatou polévkovou lžíci čaje na 100 ml vody; použijte gaiwan nebo malou konvičku (8) (doporučuji do 200 ml), u čaje udělejte nultý nálev (propláchnutí) a další nálevy slévejte do šálků, postupujte podle schematu (sekundy/teplota vody ve °C): 30/100, 20/100, 15/100, 15/100 a další nálevy čas postupně prodlužujte, podle chuti a barvy čaje
počet nálevů: velmi mnoho (běžně přes 6)

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)

čaj pijte k těžším a těžkým, mastným masitým jídlům (13)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Kvalita tmavých pchu-erů se odvozuje zejména od velikosti lístků, což je podobné černým čajům a záleží i na pečlivosti sběru. Po dokončení fermentačního procesu se lístky vytřídí do 11 skupin, nejmenší a nejcennější tvoří třídu Kung Tching, další Tche Ti a pak následují stupně 1 až 9. Do speciální nadtřídy se řadí mnohatipsové lístky označované jako King nebo Imperial. Každá z těchto skupin chutná trochu jinak!" text v revizi

VÍCE O ČAJI

původ: Čína, provincie Jün-nan, oblast Bulang (na mapě povrchu jsou vidět všechna pohoří v oblasti Xishuangbanna, na jihu Jün-nanu)

cina-pohori-bulang-shan red-leaf-tree-tea-comparison post-fermentation-covering-2-oriznuto

hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do konce / reálná trvanlivost: 2018 / 2028 / delší (nejméně 10 let od výroby) (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: čínský tmavý čaj, typ shu ("shou") pchu-er, sypaný ("San Cha"), fermentovaný čaj / 2018 China Yunnan Xishuangbanna BULANG KING OF PU ERH - bio
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - černý čaj (8)
ingredience: do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti (sladidla, ovoce, citron, máta apod.), nejlépe je však nic nepřidávat
šarže / bio certifikace: -
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+1) a strojově zpracovaný, čínské klony velkolistých čajovníků (11)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj je tvořen

aspekt a působení na zdraví: jang (extrémně silný, uzemňující) (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

VÍTE, ŽE...

Základ tmavého (8) Pu-erhu tvoří zelený čaj (mao-cha) sušený na slunci a posléze vršený do hromad, kde probíhají procesy fermentace. Čaj se kropí vodou a zakrývá plachtami, celý proces mikrobiologické fermentace je bedlivě sledován. Hromady čaje se samovolně zahřejí na teplotu 70–80 °C. Jednou týdně se plachty odkryjí a lístky se přerovnají (jednoduše lopatami apod. přehází zleva doprava a tak aby se spodní vrstvy dostaly na vrchní. Po několika týdnech se fermentace přirozeně, sama od sebe zastaví a teplota klesne. Čaj se pak rozprostře na podlaze do výše 20 cm, schne a získává svůj tvar. Kvalita tmavých pchu-erů se odvozuje z velikosti lístků. Po dokončení fermentačního procesu se lístky vytřídí do 11 skupin, nejmenší a nejcennější tvoří třídu Kung Tching, další Tche Ti a pak následují stupně 1 až 9. Do speciální nadtřídy se řadí mnohatipsové lístky označované jako King nebo Imperial. Každá z těchto skupin chutná trochu jinak." (text v přípravě)

P1C504~1

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: do střední konvičky (500 ml), vložte polévkovou lžíci čaje, zalijte vroucí vodou, nechte luhovat dle chuti - postupně slévejte do šálků a dolévejte vroucí vodou; v případě, že nechcete čaj luhovat "kontinuálně", celý nálev vždy řádně slijte do jiné konvičky a z ní pak postupně do šálků
minimalistický: několik čajinek vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 5-6 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 45 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, Lemond becherovkou, ozdob plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou!"

tea_plantage_chiang_rai_01

LEGENDA / ODKAZY:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) tmavý pchu-er - v mezinárodním prostředí a v Číně - označovaný jako Pu-Erh "Ripe" nebo "Shu" (resp. Shou); dle české vyhlášky 187/2023 Sb. trochu zmateně: § 4, (1) Čaj pravý, jehož lístky jsou slisovány a podrobeny dodatečné fermentaci, lze označit jako „tmavý čaj“, § 4, (2) Čaj pravý, který pochází z regionu Čína a jehož lístky jsou slisovány a podrobeny dodatečné fermentaci, lze označit jako „Pu erh“; bohužel i nový předpis rozlišuje jen tři skupiny pravého čaje a termín Pu-erh je de facto nepoužitelný k označení čaje při prodeji i v rámci dovozu (kategorizace zboží v celních předpisech je jiná); označení je tedy stále jen "obchodní", jako dřív (text v revizi)
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní (tmavé čínské čaje a některé oolongy) mají trvanlivost relativně neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) velkolisté čajovníky - (text v revizi)
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajů je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)