2023 Cejlonský řemeslný čaj - sada 4 ks - bio

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 

čtyři exkluzivní - ručně formované - cejlonské čaje - "The Artisan Specialty Tea" - sada čajů vhodná pro různé způsoby příprav; původ: Sri Lanka, balení: 4 kusy; min. trvanlivost: 2030 (reálně mnohem déle - archiv)

Dostupnost Skladem
229 Kč    
Kód produktu 1061
Značka NepustilTea-original
Kategorie polozelené (oolong)
 

STRUČNĚ

čaj umí: opravdu hodně nálevů, lehkých jak vánek v borovém háji
čaj vás zaujme: vzhledem, výdrží/výkonností a jemností
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, kdy je potřeba povzbudit, uzemnit k práci a doplnit energii

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: do větší vyhřáté konvičky (Simax, Jana, 0,6 l) vložte 1 tvar a zalijte vodou příslušné teploty (oolong pearl a blue nettle tea = 100 °C, green pearl, green cigar a white crystal = cca 80 °C) a pár sekundách úplně slijte, nechte čaj ve vlhku navlhnout a rozvonět; posléze zalévejte stejně teplou vodou a luhujte dle chuti, každý tvar se luhuje jinak rychle (sílu nálevu lze regulovat dobou luhování); "vyluhovaný" svazek listů použijte na 24 hodinové luhování ve studené vodě (ledový čaj - viz níže)
počet nálevů: mnoho

PÁROVÁNÍ ČAJE S JÍDLEM (TEA PAIRING)

čaj pijte k lehkým jídlům, k četbě knih, k usebrání i k povzbuzení bez jídla (13)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Cejlonské "umělecké čaje" jsou naprostou novinkou! Vznikly v roce 2019 a již v roce 2021 dosáhly nejvyšších ocenění mezi cejlonskými čaji. A to nejde jen o nezvyklý vzhled ale zejména o materiál, jež pochází z oblastí kolem deštných pralesů, kde jsou pro čaj super klimatické podmínky! Čaje obecně nesou označení "The Artisan Specialty Tea" ("speciální čaj artisan" -  "speciální čaj řeneslný"), což nese i způsob vzniku - ruční sběr (výběr) a ruční zpracování. K vytvoření jednoho tvaru se potřebuje jen určité množství rolovaného "zežmoulaného" (a případně oxidovaného) listu a je tedy nutno připravovat jen takové množství, které dokáže aktuální "počet rukou" rychle zpracovat. Nejde tedy o žádnou masovou výrobu a i na Srí Lance začíná být ruční práce dražší než kdysi."

VÍCE O ČAJI

původ: Srí Lanka, oblast Sinharaja

Sri_Lanka IMG_1555 20160128_Sri_Lanka_4132_Sinharaja_Forest_Preserve_sRGB_(25674474901) 

hmotnost (netto) a balení: 4 kusy čajových tvraů (dle zobrazení), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 2030 / mnohem delší (10, 9)
typ čaje a jeho složení, další označení: viz (10, 13)
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný, zelený a bílý (13)

ingredience: nálev doporučuji neochucovat
šarže / bio certifikace: viz níže (10)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: výhradně ruční výběr listů při sběru a ruční zpracování; domestikované ásámské (indické) klony (15)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: ručně zpracované čaje se vyznačují jemnými a aromatickými nálevy, kterých je mnoho
aspekt a působení na zdraví: oolong je lehce jangovým čajem, bílý a zelené čaje jsou silně jinové (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

VÍTE, ŽE...

Sinharaja je lesní rezervace na Srí Lance. Jde o Sinharajský deštný prales, jeden z posledních souvislejších lesních porostů na ostrově poskytující přirozené prostředí pro šelmy, jejichž přirozené prostředí na Srí Lance již takřka zaniklo. Nachází se na jihu Cejlonu, dle různých zdrojů je rozloha chráněného území je přibližně 0,13% rozlohy celého státu. Pro své rostlinné i živočišné bohatství a vysokou míru endemismu je chráněné území od roku 1988 zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. Nadmořská výška se pohybuje od 300 m n. m. po 1170 m n. m. Leží v povodí řek Gin Ganga a Kalu Ganga. Průměrná roční teplota je 19 až 32 °C. Průměrný roční srážkový úhrn je 2500 mm/rok, mezi listopadem a lednem sem přicházejí monzuny od severovýchodu, mezi květnem a červencem od jihozápadu. 
Ze zdejší fauny lze jmenovat např. endemické ptáky: modravec srílanský, holub srílanský, kukačka srílanská, špaček srílanský, kraska srílanská, sojkovec šedohlavý, savce: hulman rudolící, makak bandar, šakal obecný, kočka cejlonská, prase indické, muntžak jihoindický a kančil bělopruhý. (11)

Beauty_of_the_Sinharaje_on_too_of_Sinhagala

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

metodou Gong Fu Cha: použijte jeden čajový tvar a malou konvičku (150-200 ml), nebo gaiwan, hned první i další nálevy slévejte do šálků, postupujte podle schématu (sekundy/teplota vody °C): 30/100, 20/100, 15/100 a u případných dalších nálevů čas postupně prodlužujte, podle chuti, barvy čaje a zkušenosti
minimalistická: jeden čajový tvar vložte do většího šálku či bežného hrnku, zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 4-6 hodin; zajímavé je použít perlivou vodu či minerálku (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); na 1 litr vody stačí jeden tvar, doporučuji použít velmi kvalitní (ideálně "měkkou") vodu (14) a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):

"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 2hodiny) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, ovoň dobrým rumem, ozdob plátkem citronu nebo pomeranče!"

LEGENDA / ODKAZY

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01)Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti"
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)"
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) všechny čaje jsou z jediné zahrady
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) aktuální šarže / datum výroby:
oolong pearl tea - OTP 0014 / 03.03.2023
green pearl tea - GTP 0001 / 20.04.2023
green cigar tea -GTC 0011 / 11.03.2023
white crystal tea - WTC - 0005 / 21.04.2023
(11) aby nebylo vše tak "růžové" i cejlonské rezervace se potýkají s řadou problémů - nelegální činnosti jsou příčinnou ztráty lesního porostu, nelegální těžba minerálů, požáry, rozvoj hydroenergetiky, výstavba cest způsobují degradaci habitatu; známy jsou i případy nelegální těžby dřeva a lovu zvěře; narůstající počty návštěvníků, rozvoj turismu a infrastruktury negativně ovlivňují sladkovodní ekosystémy; negativně se projevuje i hnojení okolních polí a introdukce nepůvodních druhů flóry...
(12) Gong Fu Cha [kung-fu-čcha] = čínská metoda aplikovatelná na čaje, jež vydrží víc nálevů
(13) česká legislativa bílé čaje nezná (!) a jsou obvykle řazeny k čajům zeleným
(14) mrkněte na článek "kvalitní voda na čaj" (článek právě v přípravě)
(15) do pokusů s indickými čajovníky na Cejlonu se pustil (po zničení kávových plantážní zavlečeným škůdcem - houbou ze skupiny rzí) Angličan Brot James Taylor v roce 1867 a nedaleko Kandy založil první plantáž s názvem Loolecondera;  přes neúspěchy s čínskými čajovníky byl domestikován čajovník z Ásámu