Doména teatender.cz

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 

teatender je oficiální označení profese  v gastronomii, podobně jako barman a barista; jedná se o certifikovaného specialistu na čaj a čajovou kulturu, jež se zabývá disciplínami "TEA PREPARATION", "TEA MIXOLOGY", "TEA DEGUSTATION", "TEA PAIRING" apod., cena k jednání...

Dostupnost Skladem
199 000 Kč    
Kód produktu 510
Kategorie doména Teatender.cz
 

Doména - teatender.cz

Teatender je označení moderní gastronomické profese, jež je dnes rovnoprávná s ostatními povoláními v nápojové gastronomii (barman, barista, someliér). Jedná se o certifikovaného specialistu čajové kultury. Tzn. profesionála/odborníka nejen na čaj ale zároveň i na celou související čajovou problematiku s přesahem do jiných - gastronomii vzdálenějších - oborů jako je estetika, keramika, zbožíznalství, chemie, cenotvorba, komunikace, prodej, geografie + historie + kultura čaj produkujících zemí. Teatender se mimo práce za barem věnuje i soutěžení (profi soutěže národní i mezinárodní - "TEA PREPARATION", "TEA MIXOLOGY", "TEA DEGUSTATION", "TEA PAIRING"), rozvoji a propagaci čajové kultury. Teatender musí mít organizační a prezentační schopnosti... a je dobré, je-li čajovou kulturou veskrze "prolnut“!

Teatenderem se člověk nerodí, musí se jím stát! Teatender je člověk zaujatým čajem a vším, co s čajem souvisí. Nutností je tvrdá práce na sobě. Jde o celoživotní cestu vzdělávání a praxe v nápojové magii, kde hlavní entitou je čaj. Je to cesta užitečná, povznášející a povzbuzující; činnost šířící klid, radost a pozitivní energii...

České a světové „čajoklání“ aneb bylo dobře odstartováno!

Posted on 11.10.2017 (na webu DegustaceCaju.cz)

Soutěž je „jen finále“ a není jednoduché se účastnit – „jít do toho“, nebát se projevit a třeba i překonat strach…

Ovšem daleko podstatnější (a divákům zcela skrytá) je předchozí cesta každého účastníka jakékoliv čajové disciplíny (TEA PREPARATION, TEA MIXOLOGY, TEA DEGUSTATION, TEA PAIRING). Znamená to totiž zvládnout nelehké úkoly, pracovat na sobě v mnoha směrech a vzdělávat se v několika oborech zároveň.
Musí se cvičit chuťové buňky, tříbit cit pro estetiku (ve smyslu citu pro krásu), zkoumat prolínání chutí, vůní i barev, studovat historii čaje i bylin, jejich chuť i projevy, zabývat se zbožíznalstvím, zorientovat v servisu (tradičním i moderním), zajímat o problematiku gastronomie obecně (i speciálně – například si osvojit řadu barmanských a baristických zkušeností), účastnit se čajových akcí (různá setkání kolem čaje, degustace…), je třeba důsledně pilovat techniku, nalézat originální přístupy a hledat neotřelé způsoby, učit se improvizovat, zdokonalovat prezentaci svých dovedností atd. … a hlavně přemýšlet o podstatě či smyslu své koexistence s čajem jako fenoménem.

Čaj není povrchní věc jak se na první pohled zdá. Zaujetí čajem může být i životní cesta. Být někdy (třeba jen jednou) soutěžícím je dobrým milníkem putování, příjemným zastavením, „zkouškou jak na tom jsem“ i odpovědí kolikátý kilometr právě zdolávám.

Úspěch na světovém finále považuji za nový start českého čajového soutěžení na všech úrovních. Vnímám to jako počátek růstu. Soutěže se staly nedílnou součástí jedinečné české čajové kultury. Přeji vítězům českých soutěží i světových klání: „jen tak dál“!

(Ať se můžeme těšit na podobná budoucí excelentní vystoupení a výsledky! :-))

BARISTA A TEATENDER JSOU KONEČNĚ NA NÁRODNÍM SEZNAMU KVALIFIKACÍ

CBA INFO, 23. 2. 2022

Co musí umět barista nebo teatender? To v České republice až do minulého týdne nebylo zcela zřejmé.

Situaci změnilo zveřejnění kvalifikačních standardů pro tyto dva obory Národním pedagogickým institutem v jeho národní soustavě kvalifikací. O vypracování obou kvalifikačních standardů se postarala Česká barmanská asociace.
Národní soustava kvalifikací přitom již zahrnovala kvalifikace pro různá gastronomická povolání jako kuchař, číšník, barman či sommelier. Existenci baristů a teatenderů ale ignorovala. „To nám přišlo absurdní, protože podle mého soudu v gastronomii určitě působí víc baristů než sommelierů. Proto jsme se vypracování standardů ujali,“ vysvětluje prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.
Kvalifikační standardy definují, jaké pracovní kompetence a dovednosti musí člověk ovládat, aby danou profesi mohl vykonávat. Zvládnutí těchto kompetencí se ověřuje státní zkouškou, po níž úspěšný absolvent obdrží potvrzující dokument opatřený státním znakem.
V praxi se kvalifikační standardy uplatní například při sestavování kurzů certifikovanými lektory, kteří podle nich uzpůsobí náplň vzdělávacích programů. Pracovat s nimi mohou také školy s gastronomickým zaměřením při tvorbě vzdělávacích osnov. Je tak možné, že se již v blízké budoucnosti v nabídce studijních oborů středních škol objeví barista a teatender po boku kuchaře, automechanika nebo kadeřníka.

„Oba obory jsou moderní a budoucnost mají teprve před sebou. Je důležité, že jsme se v České republice konečně dokázali shodnout a černé na bílém definovat, co to vlastně barista a teatender je. Věřím, že je to další krok ke kultivaci a standardizaci gastronomického prostředí,“ dodává Aleš Svojanovský s tím, že práce na tvorbě profesních kvalifikací trvaly několik měsíců. Jejich součástí totiž byla i připomínková řízení ze strany ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva školství."

Co zahrnuje kvalifikační standard BARISTA

Základy komunikace a práce s hostem
Orientace ve zpracování kávovníku, typu sběru a charakteristik plodů z hlediska historického, geografického a botanického
Orientace v technologiích pro přípravu kávy
Mletí kávy
Příprava kávových nápojů a orientace v jejich recepturách
Servis kávy
Organizace práce v odbytovém středisku gastronomického provozu
Hygiena v gastronomii
Bezpečnost hostů, pravidla BOZP a BO

Co zahrnuje kvalifikační standard TEATENDER

Základy komunikace a práce s hostem
Orientace v druzích čajů, jejich dělení podle místa původu, způsobu sběru a zpracování
Orientace v metodách přípravy, technologiích a skladování čaje
Příprava klasického čaje louhováním
Servis čaje
Organizace práce v odbytovém středisku gastronomického provozu
Hygiena v gastronomii
Bezpečnost hostů, pravidla BOZP a BO

(zdroj: https://www.cbanet.cz/cba_clanek&id=5049)