• Jak připravit a pít čaj / byliny?

 doporučené přípravy čajů a bylin 

 zelený čaj 

doporučená příprava:
3-6 g (2-6 vrchovatých čajových lžiček čaje),
zalijte zchladlou vodou (70-80 °C, 200 ml) a luhujte krátce, opakovaně = čínská příprava
nebo použijte 6 i více gramů čaje, právě vroucí vodu (100 °C, 300-500 ml) a zhotovte jen jeden velmi silný nálev (ten můžete případně průběžně dolévat vroucí vodou) = tradiční vietnamská příprava (viz níže)
alternativní příprava:
4-8 čajových lžiček čaje vložte do studené vody (1,5 l)
a luhujte alespoň 4 hodiny (ideálně ve skleněné nádobě, můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj; čerstvě připravený silný horký čaj přelijte do sklenice s většími kostkami ledu a dochuťte limetkou, pomerančem, oslaďte sušenou třtinovou šťávou, ozdobte goji, praženými piniovými oříšky či plátky pražených mandlí a podávejte překvapeným hostům v hezkých šálcích či sklenicích :-)

 zelený čaj vietnamský 

a) tradiční vietnamská příprava - specifikum Vietnamu
(vroucí voda + dlouhé luhování = velmi silný čaj, hořký a autenticky vietnamský :-)
alespoň 6 vrchovatých čajových lžiček čaje zalijte právě vroucí vodu (100 °C, 300-500 ml) a slijte po 5-10 minutách luhování rovnou do šálků; zvolíte-li kratší dobu luhování, lze čaj trápit horkou vodou opakovaně; slabší povahy ocení naředění silného nálevu vroucí vodou dle chuti; tradičně připravený čaj se pije ukrutně silný (pro našince velmi hořký) a z velmi malých šálků (pro případnou vietnamskou návštěvu doporučuji pár lístků přemístit i do šálků, ve Vietnamu se zpravidla sítko nepoužívá),
b) alternativní čínská příprava (metoda Gong Fu)
(zchladlá voda + krátké opakované zalití = příjemně chutnající čaj, první nálevy nasládlé)
2-6 vrchovatých čajových lžiček čaje zalijte zchladlou vodou (70-80 °C, 200-300 ml) a luhujte krátce, zalijte opakovaně teplejší až vroucí vodou a luhujte dle chuti,
c) letní příprava v teplých a horkých dnech
(luhování ve studené vodě = netradiční nápoj)
4-8 čajových lžiček čaje vložte do studené vody (1-1,5 l) a luhujte alespoň 4 hodiny (ideálně ve skleněné nádobě, můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj netradiční chuti,
d) letní příprava v tropických dnech
(zchlazení horkého nálevu a jeho okrášlení dle vlastní fantazie = překvapení pro každého)
čerstvě připravený silný horký čaj přelijte do sklenice s většími kostkami ledu a dochuťte limetkou, pomerančem, oslaďte sušenou třtinovou šťávou, ozdobte goji, praženými piniovými oříšky či plátky pražených mandlí, květem lučním..., přidejte celé nebo rozmačkané sezónní ovoce (jahody, borůvky, rybíz...), zeleninu (salátovou okurku, meloun...) a podávejte překvapeným hostům v hezkých sklenicích s brčkem :-)

 černý (červený) čaj 

doporučená příprava:
3-4 čajové lžičky čaje vložte do  středně velké konvičky (300-400 ml) a zalijte vroucí vodou, luhujte 5 minut i déle, dle chuti
alternativní příprava:
použijte více čaje a kratší dobu luhování, opakujte luhování; silný nálev oslaďte - pokud sladíte - dle chuti (ideálně zdravým přírodním sladidlem)

 mletý zelený čaj (matcha) 

doporučená příprava:
do 200 ml nádoby vložte jednu rovnou čajovou lžičku čaje, přelijte zchladlou vodou (cca 65 - 85°C), dobře rozmíchejte, lze sladit, rozmíchat v mléce, čerstvé ovocné šťávě či džusu, čaj použijte do krémů, zmrzlin, jogurtu, pudingu, sahlabu, cereálií, na ozdobu, do kaší a sorbetů, do ovocných pyré, při pečení sušenek, do bábovky, na nealkoholické long drinky i nápoje s alkoholem...
alternativní příprava
do čaje rozmíchaného v malém množství vody lze přidávat cokoliv dle chuti a fantazie, pak vlít do jiného nápoje - zkuste kvalitní med, přírodní (nerafinovaný, ideálně surový třtinový nebo palmový) cukr, mléko (i kondenzované a salko), smetanu (i slazenou "jesenku"), šlehačku i jiné ingredience (čerstvý zázvor, nasekané listy meduňky, máty apod.); čaj lze použít jako základ pro různé jiné drinky (například se speciálními koktejlovými sirupy bez chemie, s ledem), vyzkoušejte si japonskou přípravu čaje šleháním (hustý čaj "koiča" či řídký čaj "usuča" :-), přidejde do vašeho oblíbeného smoothie spolu s divokými bylinami = buďte zdraví a kreativní :-).

 polozelený čaj (oolong) 

doporučená příprava:
do malé (cca 200 - 300 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5-8 gramů čaje, přelít horkou až zchladlou vodou (cca 80°C), luhovat 30 až 50 sekund a slít, znovu zalít horkou vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme, vždy cca o 15 až 30 s, průběžně kontrolujeme chuť), zhotovit lze minimálně 4 nálevy; dobrý oolong by měl vydržet horkou vodu, panuje však názor i zkušenost, že čím "zelenější" tj. méně oxidovaný oolong, tím lze použít vodu chladnější...

poznámka:
- u všech čajů je dobré předehřát veškeré nádobí (konvičku, šálky, slévací džbánek apod.)
- u pečlivé přípravy oolongů se správně konvička polévá vroucí vodou v době, kdy se v ní luhuje čaj :-)

 polozelený čaj (oolong ) typ Pao-Chung 

doporučená příprava:
do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5-8 gramů čaje, přelít mírně zchladlou vodou (cca 80 °C), luhovat 30 sekund
a slít, znovu zalít teplejší vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme, vždy cca o 15 až 30 s, průběžně kontrolujeme chuť, pro poslední nálevy použijeme vroucí vodu), zhotovit lze 3 až 4 (i více) nálevů
alternativní příprava:
6 g, 90 °C, 500 ml, slít po 5 i více minutách - jeden nálev
tip na přípravu ledového čaje:
4 polévkové lžíce čaje vložte do studené vody (1,5 l) a luhujte alespoň pět hodin (můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj, chuťově odlišný od jiných způsobů příprav

 "archivní oolong" (hluboce pečený) 

doporučená příprava:
do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložte 6 gramů čaje a nechte cca minutu rozvonět, pak čaj přelijte vroucí vodou a nálev ihned slijte (jde o tzv. oplachovací nálev, jež se nepije), další nálevy zhotovte obdobně ale čaj již slévejte do šálků, pro první regulérní nálev se doporučuje čas 30 sekund, čas druhého nálevu 15 - 30 sekund, u dalších nálevů dobu luhování prodlužujte dle vlastní zkušenosti (vždy o 15 sekund). Doporučuji průběžně kontrolovat chuť. Zhotovit lze několik nálevů, 2. a 3. nálev se obvykle považuje za "nejlepší". Každý archivní oolong se však chová - podle doby, způsobu skladování a počtu pečení - jinak.

 různé čaje - "v jednom šálku" 

tip na přípravu v jejdiném šálku:
chcete-li si užít malé množství čaje, vložte pár čajových lístků do vyhřátého šálku a zalijte příslušně teplou vodou, luhujte a upíjejte ... a dolévejte :-), je to obdoba pití čaje pomocí zakrytého čínského šálku, vhodné je zvolit šálek větší či tlustší; touto metodou často dostaneme nálev nasládlý, bez hořkostí, můžeme si lehce regulovat jak dolévání a luhování, tak počet nálevů a množství lístků - vše je ryze individuální

 tmavý čaj typu Pu-Erh (Dark Tea / Hei Cha apod.), sheng i shu 

doporučená příprava:
použijte přiměřené množství čaje; malou konvičku (ideálně 120-200 ml, umístěnou na čajovém tácu nebo alespoň v hlubokém talíři) dobře vyhřejte vroucí vodou a čaj do ní vložte, zakryjte a nechte alespoň minutu navlhnout; zavřenou konvičku udržujte horkou přeléváním vroucí vodou; konvičku naplňte vroucí vodou a ihned slijte, nechte čaj dále vlhnout v zavřené konvičce; posléze čaj luhujte kratšími nálevy – dle chuti, opakovaně, vroucí vodou, slévejte rychle a úplně; čaj se postupně rozvolňuje a poskytuje silnější nálevy = tomu je potřeba přizpůsobit časy luhování; v době luhování konvičku udržujte horkou přeléváním vroucí vodou

 důležité poznámky k výše uvedenému 

- doporučuji každý čaj dobře vyzoušet a najít si svůj originální způsob přípravy (konvička - velikost, tvar, materiál..., teplota vody, doba luhování, množství čaje apod.)
- některé čaje jsou velmi odolné proti přeluhování a obráceně
- čím má čaj větší list tím je (obvykle) odolnější proti přeluhování a luhuje se pomaleji
- větší list lze podrtit (dokonce se to při některých přípravách doporučuje) a experimenovat s různým podílem drceného a celého listu
- drobnolisté čaje se luhují poměrně rychle (= je nutno je kuhovat kratší dobu, resp. luhování kontrolovat průběžně ochutnáváním nálevu)
- voda je celkem důležitá (jiný čaj připravíte z vody tvrdé, polotrdé či měkké...
- nebojte se při luhování čaj zamíchat (kroužením konvičky, lžičkou...), pokud to potřebuje
- chcete-li vyzkoušet čaj z nálevového sáčku, čaj z něho vysypte a použijte jako čaj sypaný, tj. bez (toxického) sáčku
- vyhněte se obloukem nálevovým sáčků ultramoderním z umělých hmot (nylonovým apod.)!!!
- nebojte se archivních a "starých" čajů, nebojte se zkusit čaj po datu minimální spotřeby
- nevěřte všemu, co se o čajích píše a co vám kdo napovídá, informace si ověřujte z více zdrojů
- nezapomínejte, že jak s čajem zacházíte je váš originální způsob a nikdo nemůže tvrdit, že to je špatně nebo dobře
- do čaje si dávejte co vám vyhovuje, není nikde stanoveno co do čaje patří a co ne
- čaj pijte tak, jak to vyhovuje vám (i když to bude proti či v nesouladu s doporučeními kohokoliv)
- z přípravy čaje si udělejte vlastní rituál (může vás to dovést ke klidu, uklidnění, poznání sebe sama...)

 A nezapomeňte, že: 

"Čas plyne, je jedno, jestli ležíme na gauči či sníme v altánku, čas plyne..." (jak praví Miroslav Horníček v knize "Chvála pohybu"). Ovšem připustíme-li, že čas neexistuje (je to konstrukt čistě lidský, vědecký...) , pak nemá co plynout. Ale v případě, že by opravdu plynul (a je jedno zda tam nebo zpět), je potřeba se usilovně a vědomě věnovat pití čaje a pozorování neživé přírody. Je totiž všeobecně známo, že:

"Čas věnovaný pití čaje a pozorování neživé přírody se do života nezapočítává." 😊