Mursalský čaj - 22 g - bio

Neohodnoceno
 
Efekt lupa
 
  • 1 z 2

mursalský čaj (Hojník horní, lat. Sideritis scardica) obsahuje celé stonky byliny, která se vyskytuje v pohoří Rhodopy v Bulharsku, v nadmořských výškách kolem 1300 m. n.m., min. hmotnost (netto): originální balení - 22 g, min. trvanlivost do: 31.12.2024

Dostupnost Skladem
109 Kč    
Kód produktu 1260
Značka NepustilTea-standard
Kategorie bylinné
 

text v přípravě

Mursalský čaj je z celých stébel rostliny, která se vyskytuje v pohoří Rhodopy v Bulharsku 1300 m. n.m. Český název je Hojník horní (Sideritis Scardica). Rostlina je přísně chráněná. Bylina je pěstována v jejím přirozeném prostředí v souladu se současnými environmentálními zásadami.

Čaj neobsahuje tein, je možné ho tedy pít jako běžný nápoj. Zároveň se v lidovém léčitelství užívá při zvýšeném krevním tlaku, onemocnění průdušek, při onemocněních močových cest, prostaty, při chudokrevnosti, využívá se i účinku antibakteriálního. Čaj je antioxidantem a pomáhá při očistě organismu.

Podle studie bulharských lékařů, dochází při pravidelném pití většího množství Mursalského čaje k úpravě krevního tlaku a k zmírnění ledvinových problémů.

Kvalita Mursalského čaje je zřejmá na první pohled, jednotlivá stébla jsou ručně vybírána a balena do průhledné fólie. Kvalita byla kromě jiných, oceněna The Green Organisation, která oceňuje environmentálně šetrné projekty, nyní v Anglii získal certifikát "ORGANIC".

Tento výjimečný bylinný čaj může pro svoje léčivé účinky pomáhat i lidem trpícím na konkrétní onemocnění. V lidovém léčitelství se doporučuje Mursalský čaj pít při následovných onemocnění:
- při srdečně-cévních onemocnění (napomáha při vysokém krevním tlaku)
- při onemocnění průdušek (bronchitídě, astma, podporuje vykašlávání)
- při onemocnění močových cest a prostaty (čaj je močopudný) a při problémech s chudokrevností

157987622079213
Čaj je vhodné pít při ledvinových kamenech (napomáha k šetrnému vylučování kamenů z organizmu), v lidovém léčitelství se používá pro jeho protizánětlivé účinky a podporu hojení ran, pro vysoký obsah selenu je čaj i silný antioxidant a proto je vhodné ho pít pro očistu organizmu.

BALENÍ A PŘÍPRAVA
V jednom balení je 22 g stébel rostliny, jedno stéblo slouží k přípravě 0.25 l čaje. Vloží se do 250 ml vody a povaří se 5 minut, nebo se zaleje vroucí vodou a nechá se 5 minut stát v zakryté nádobě. Případně celé balení Mursalského čaje zvolna vaříme asi 5 minut v 7 litrech vody. Po vychladnutí uchováváme v chladničce a toto množství vypijeme v průběhu 3-4 dnů. Čaj má typickou příjemnou nasládlou chuť a zlatou barvu. Můžeme ho dosladit medem.

LETNÍ OSVĚŽENÍ S MURSALSKÝM ČAJEM:
Mursalský čaj neobsahuje tein, proto se může pít ve větším množství - denně je ho možné vypít 2 až 3 litry. Vhodný je na osvěžení organismu i v horkých letních dnech – jak teplý, nebo vychlazený. Na přípravu většího množství čaje je vhodné použít 3 stébla čaje na 1 litr vody, 6 stébel čaje na 2 litry vody - povaříme 6 minut mírným varem. Po vychladnutí nalejeme do skleněné nebo plastové nádoby, přidáme šťávu z jednoho citronu a uložíme do chladničky. Pijeme během dne bez další úpravy. Takto přapravený čaj se může pít 1-2 dny.

PUNČ Z MURSALSKÉHO ČAJE:
Příprava 1l nápoje: 750 ml bílého vína, 250 ml vody. Zahřejeme, přidáme 4 stébla Mursalského čaje, 1-2 kusy skořice celé, 2 polévkové lžíce medu, šťávu z 1 citronu, dále na kousky nakrájené ovoce (pomeranč, mandarinka, jablko atd.) a chvíli povaříme. Necháme odstát, odstraníme bylinky Mursalského čaje, skořicové tyčky a podáváme. Dobrou chuť!