2021 Thajský černý čaj s vonokvětkou - bio

Neohodnoceno
 
  • 1 z 8
 

tradiční blend s úžasným meruňkovo-broskvovým aroma vonokvětky, bio kvalita, 50 g, Thajsko, minimální doba trvanlivosti do:13.08.2024

Dostupnost Skladem
99 Kč    
Kód produktu 337
Kategorie blendy (s ovocem, bylinami apod.)
 

Thajský černý čaj s vonokvětkou - BIO

(Thai Osmanthus Black Tea)
"blend černého čaje a vonokvětky provoní okolí šálku a každý kolemjdoucí bude chtít vědět, co to pijete"

čaj umí: tmavě žlutý až hnědočervený (při delším luhování tmavý), čirý nálev, intenzivně ovocně vonící a chutnající, s lehce nasládlou dochutí
čaj vás může zaujmout: neobvykle silnou ovocnou vůní, výkonností a tím, že jej při kratších nálevech nepřeluhujete
čaj je vhodné pít: kdykoliv pro osvěžení, povzbuzení, zahřátí a potěšení v době sychravých, deštivých, mrazivých a často nevlídných zimních dnů; v létě a teplých dnech pak zchlazený ve formě ledového čaje, v koktejlech apod.

PB170009_NepustilTea_thai_osmanthus_black_tea_b_01
obr.: rovnoměrná "zrnitost" blendu = skvělé výsledky při luhování a možnost experimentů (žluté jsou květy osmanthu - vonokvětky, pronikavě vonící)

jak čaj vnímám a používám:
"Čaj je velmi aromatický a rychle se luhuje; s množstvím to nepřeháním a radši si udělám čaj několikrát, než jej trápit více nálevy ve velkém množství vody. Ostatně dvě zalití mi vydrží bezproblémově a dají se udělat nálevy relativně stejné síly...; pokud si čaj osladím - což občas dělám :-) - projeví se zajímavými karamelovými tóny, což je další chuťový rozměr k úžasným ovocným vůním (meruňka, broskev, sušené ovoce...), používám přírodní sušenou / ztuhlou třtinovou šťávu v bio kvalitě; čaj si dávám zejména odpoledne a mají jej rády některé návštěvy, ... to se pak pije bez ohledu na denní či noční dobu a připravuje ve velkém! :-)".
(ZN, 18.11.2021)

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 13.08.2021
minimální doba trvanlivosti do: 13.08.2024
typ čaje: blend pravého čaje a bylin (čisté přírodniny, bez aromat, konzervantů a barviv)
složení: 95 % čajovník pravý-list, 5 % osmanthus-květ (vonokvětka, lat. Osmanthus fragrance, "olivovník libovonný")
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)

PB170024_NepustilTea_thai_osmanthus_black_tea_b_02
obr.: nálev je hnědočervených barev, čistý a jiskrný

doporučená příprava:
do větší (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 1-2 vrchovaté polévkové lžíce čaje, přelijte vroucí vodou a luhujte cca 3-5 minut, nálev slijte přes jemné sítko (při kratší době luhování lze čaj zalít vroucí vodou ještě jednou i dvakrát); doporučuji použít nádobí z inertního materiálu (např. sklo)
počet nálevů: 1-2 (až 4 dle způsobu přípravy)
alternativní přípravy:
čaj luhujte ve studené vodě (cca přes noc) v lednici, ve skleněné nádobě a použijte jako studený nápoj v teplém dni (+ sezónní ovoce); před zalitím horkou vodou čaj - velmi krátce (!) - opražte; čaj zalijte vroucí vodou a krátce povařte; čaj luhujte dle doporučené přípravy ale "bylinářsky", tj. 15 minut v zakryté konvičce či velkém hrnku (cca 500 ml); silný nálev dle libosti zdravě či nezdravě oslaďte :-); nejobyčejnější příprava je tzv "dvouhrnková" (200 ml) = 2 vrchovaté čajové lžičky čaje vložte do hrnku, zalijte právě vroucí vodou a luhujte 3-5 minut, slijte přes jemné sítko do druhého hrnku, opakujte ještě jednou; z čaje lze zhotovit silný výluh v malé konvičce s použitím většího množství čaje = koncentrát pak řeďte horkou vodou nebo použijte při zhotovení long drinků s ledem
 
PB170028_NepustilTea_thai_osmanthus_black_tea_b_022
obr.: dobou luhování a množstvím čaje lze řídit sílu nálevu (černý čaj se v drobné úpravě luhuje celkem rychle), zobrazen je nálev při delším luhování

můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Čaj je vyroben z variety ásámského čajovníku (Bai Miang) tradičním způsobem výroby červených čínských čajů, drobnozrnná úprava umožňuje rychlejší luhování, kdy se excelentní čajové aroma přesně prolne s vůní květů vonokvětky, jedná se o příklad tradičního ovonění / ochucení čaje (nikoliv o chemickou blamáž směsí čajů a bylin, zhusta dostupných na českém trhu). Vonokvětka je dokonce nazývána "sladkou" či "čajovou olivou" a je to zřejmě důsledek sladké opojné vůně květů (meruňka/broskev). V Asii se používá v kuchyni (sladkosti), při výrobě džemů, likérů. Potkáme-li se někde u čaje s čínským termínem (pinyin: "Gui Hua" [kuej - chua]), pak je v čaji přítomen osmanthus :-). A ještě dodám, že tenhle blend mám fakt rád a často jej používám jako aperetiv - hodně silný čaj v malém množství přelitý přes led a ozdobený plátkem citrusu i jako digestiv (tj. po jídle), tj. horký, vylepšený, kapkou rumu."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... lij na led silný výluh, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, můžeš přidat nearomatický špiritus."

PB170047_NepustilTea_thai_osmanthus_black_tea_b_03
obr.: vyluhovaný list je na omak měkký, kvítky osmanthu zbledly, čaj stále lehce ovocně voní

více informací o čaji

suchý čaj: čistý drobný list s květy osmanthu pronikavě ovocně voní (broskev, meruňka, tropické ovoce)
nálev:
 červenohnědý, různě sytý (dle množství čaje a doby luhování), voňavý, jiskrný
vyluhovaný list:
 měkký, hnědý, lehce vonící
odměření: čaj se odměřuje velmi dobře - 1 vrchovatá čajová lžička = cca 1,5 - 1,7 g čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: thajský "osmanthus", Thai Osmanthus Black Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: černý čaj ovoněný / ochucený

PB170016_NepustilTea_thai_osmanthus_black_tea_b_011
obr.: vyvážený blend, jež každého oblaží - vzhledem, vůní i chutí

ingredience: do čaje lze přidávat různé ingredience, sladit jej medem, vyzkoušet celou skořici, čerstvý zázvor, kuličku pepře i kousek feferonky, čaj samotný to však nevyžaduje - broskvovo / meruňkové ovonění a ovocná chuť jsou dostatečně silné
čaj a jídlo (tea pairing): 
čaj je velmi vhodný ke svěžím (kyselým) ovocným dezertům a sladkostem
aspekt: silně jangový
šarže: text v přípravě
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční sběr T+3, mechanizované zpracování - rolování při sušení, tříděno (sítováno, odprášeno), ručně blendováno
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Miang)
reálná trvanlivost: mnohem delší než datum min. trvanlivosti
ledový čaj: excelentní (příklady)

PB170035_NepustilTea_thai_osmanthus_black_tea_b_0222
obr.: čajová "bublinkománie" - při nalévání čaje se obvykle udělají bublinky, jež jsou samovolně seskupeny do různých obrazců

(obrázek v přípravě - vonokvětka)
obr.: vonokvětka ("osmanthus", olivovník libovonný, lat. Osmanthus fragrans "Rubra") má úžasné účinky na lidské zdraví. Drobné kvítky osmanthu jsou žluté až oranžové a jejich silná vůně zaskočí každého, vyrábí se z nich džemy, likéry, vína, dezerty, šťávy i bonbóny. Díky opravdu pronikavé vůni se květ využívá v parfumerii.

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("černý" čaj - text v přípravě, "vonokvětka" - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: text v přípravě
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. 2