2021 Thajský zimní čaj - bio

Neohodnoceno
 
  • 1 z 4
 

vyvážená směs koření, černého čaje a safloru, 50 g, Thajsko, minimální trvanlivost do: 17.09.2024

Dostupnost Skladem
119 Kč    
Kód produktu 367
Kategorie blendy (s ovocem, bylinami apod.)
 

Thajský zimní čaj - bio

(Thai Winter Black Tea)
"vyvážená směs koření, thajského černého čaje a safloru je ideální pro pití po celý den, nahradí kávu, zahřívá (blend je silně jangový) a upravuje + zrychluje metabolismus"

čaj umí: -
čaj vás zaujme: -
čaj je vhodné pít: -

(obrázek v přípravě)

jak čaj vnímám a používám:
"Ve dnech sychravých, studených, deštivých (a nejen podzimních či vyloženě zimních) potřebuji čaj zahřívající. Neznamená to, že bych si nemohl dát jiný. Ale! V chladnu jakéhokoliv druhu mám na silně jangový čaj prostě chuť. Zimní blend je vyváženou směsí koření, thajského černého čaje a světlice barvířské (safflor, saflora, lat. Carthamus tinctorius). Je ideální pro celý den, nahradí kávu, zahřívá, upravuje a zrychluje metabolismus. A navíc, lze jej dělat různě silný, dá se pěkně sladit, párovat s chuťově jednodušším "špiritusem" a obsažené koření má spoustu kladných zdravotních účinků.“
(ZN, 17.09.2021)

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 17.09.2021
minimální trvanlivost do: 17.09.2024
typ čaje: blend (čisté přírodniny, bez aromat, konzervantů a barviv)
složení: 90 % čajovník pravý-list, 10 % směs koření
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: čaj - TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)

(obrázek v přípravě)

doporučená příprava:
do inertní konvičky (sklo, porcelán, glazovaná keramika, cca 500 ml) vložte 3 - 5 čajových lžiček čaje a zalijte vroucí vodou, luhujte 5-15 minut (dle požadované chuti) a slijte přes jemné sítko
počet nálevů: 1
alternativní příprava:
čaj zalijte studenou vodou, uveďte k varu a vařte na mírném ohni 5 minut, slijte přes jemné sítko, přidejte smetanu, kokosové mléko, zdravé sladilo nebo pravý karamel (třeba i slaný)

(obrázek v přípravě)

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Jelikož lístky čajovníku vynikají velmi dobrou schopností absorpce nejrůznějších vůní a chutí, jsou již od pradávna doplňovány plody, květy či listy jiných rostlin. V současnosti rozlišujeme tři základní typy „pozměněných čajů“: aromatizované, ovoněné a ochucené. Aromatizované čaje jsou takové, které byly doplněny přírodními či chemickými esencemi. Mezi ovoněné se řadí takové, které absorbovaly vůně přírodního původu (např. listy čajovníku, které byly sušeny spolu s květy jasmínu, pomerančovníku apod.). Ochucený je naopak směs pravého čaje s jinými rostlinami, plody či kořením (přičemž jejich obsah nesmí v Čechách přesáhnout 50 %). Velmi často přitom bývají všechny tři způsoby úprav kombinovány, čímž vzniká nespočet variant nových čajů, jež září barvami, exoticky voní a zajímavě chutnají."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... silný výluh čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 10-15 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, dobrým - chuťově jednodušším - špiritusem a plátkem citronu!"

(obrázek v přípravě)

více informací o čaji

suchý čaj: směs velmi aromatická díky koření a pěkně barevná, listy čaje drobné velikosti s menším podílem prachu (dust)), koření hruběji drcené
nálev: hnědočervený až tmavě hnědý (dle doby luhování a množství čaje), velmi aromatický po zázvoru s notou ostatního koření, bez výrazné hořkosti díky téměř nepřeluhovatelnému čaji
vyluhovaný list: -
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

další označení čaje: Thai Christmas Black Tea, thajský "vánoční čaj", "blend No.1"
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý

(obrázek v  přípravě)

ingredience:  kvalitní sladidlo, slazené kondenzované mléko, rum, vaječný koňak apod. - dle chuti a nálady :-)
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se zejména jako aperetiv (ledový - viz "tea párty") a po jídle, lze jej pít i jindy samostatně (doporučuju)
aspekt: jang (silně zahřívající a uzemňující)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr a mehanizované zpracování, ručně blendováno
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Ming)
reaálná trvanlivost: velmi dlouhá, při dobrém uskladnění 4-5 let
ledový čaj: zajímavý (příklady)

(obrázek v přípravě)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("černý" čaj - text v přípravě, směs koření - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: -
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. x (v přípravě)

(obrázek v přípravě)
obr.: ...