2021 Thajský černý čaj s vonokvětkou - bio

Neohodnoceno
 
  • 1 z 6
 

blend s úžasným meruňkovo-broskvovým aroma, bio kvalita, 50 g, Thajsko, minimální doba trvanlivosti do:13.08.2024

Dostupnost Skladem
99 Kč    
Kód produktu 337
Kategorie blendy (s ovocem, bylinami apod.)
 

Thajský černý čaj s vonokvětkou - BIO

(Thai Osmanthus Black Tea)
"blend černého čaje a vonokvětky provoní okolí šálku a každý kolemjdoucí se bude chtít napít"

čaj umí: tmavě žlutý až žlutočervený (při delším luhování červenohnědý), čirý nálev, intenzivně ovocně vonící a chutnající, s lehce nasládlou dochutí...
čaj vás může zaujmout: neobvykle silnou ovocnou vůní, výkonností a tím, že jej nepřeluhujete...
čaj je vhodné pít: kdykoliv pro osvěžení, povzbuzení, zahřátí a potěšení v době sychravých, deštivých, mrazivých a často nevlídných zimních dnů; v létě a teplých dnech pak zchlazený ve formě ledového čaje, v koktejlech apod.

(obrázek v přípravě)

něco z mé "čajové kuchyně" aneb jak čaj vnímám a používám:
"Pokud si čaj osladím - což občas dělám - projeví se zajímavýmikaramelovými tóny, což je další chuťový rozměr k úžasným ovocným vůním (meruňka, broskev, sušené ovoce...), sladím přírodní sušenou / zthuhlou třtinovou šťávu v bio kvalitě. Blend si dávám zejména odpoledne a mají jej rády některé návštěvy, ... to se pak pije bez ohledu na denní či noční dobu! :-)".

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 13.08.2021
minimální doba trvanlivosti do: 13.08.2024
typ čaje: thajský blend černého čaje a květů
složení: 95 % čajovník pravý-list, 5 % osmanthus-květ (vonokvětka, lat. Osmanthus fragrance, "olivovník libovonný")
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
výkonnost čaje: 50 g = cca 29 - 32 hrnků čaje (až 6,3 l nálevu při přípravě na jeden nálev)

(obrázek v přípravě)
 
doporučená příprava:
inertní nádobí (sklo, porcelán), 1 vrchovatá čajová lžička na 100 ml vody, luhovat 5 minut (jeden nálev) případně 3 minuty a pak znovu 5 minut (dva nálevy), vždy použít právě vroucí vodu, v případě použití větší konvice (0,6 l a více) přidat jednu lžičku čaje navíc "na konvici"
počet nálevů: 1 až mnoho (dle způsobu přípravy)
dvouhrnková příprava (200 ml):
2 vrchovaté čajové lžičky, vroucí voda a luhovat 5 minut (jeden nálev), slít přes jemné sítko do druhého hrnku
alternativní příprava:
z čaje lze zhotovit silný výluh v malé konvičce s použitím většího množství čaje, koncentrát pak řeďte horkou vodou nebo nalijte do sklenice s ledem
další tipy:
čaj lze dobře připravovat čínskou metodou krátkých nálevů v malé konvičce (Gong Fu Cha, inertní materiál); použijeme až pětinásobné množství čaje a nálev sléváme po několika sekundách - dle chuti, postup opakujeme

(obrázek v přípravě)

můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Čaj je vyroben z variety ásámského čajovníku tradičním způsobem výroby červených čínských čajů, drobnozrnná úprava umožňuje rychlejší luhování, kdy se excelentní čajové aroma přesně prolne s vůní květů vonokvětky, jedná se o příklad tradičního ovonění / ochucení čaje (nikoliv o chemickou blamáž směsí čajů a bylin, zhusta dostupných na českém trhu). Vonokvětka je dokonce nazývána "sladkou" či "čajovou olivou" a je to zřejmě důsledek sladké opojné vůně květů (meruňka / broskev). V Asii se používá v kuchyni (sladkosti), při výrobě džemů, likérů. Potkáme-li se někde u čaje s čínským termínem (pinyin: "Gui Hua" [kuej - chua]), pak je v čaji přítomen osmanthus :-)".

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, můžeš přidat nearomatický špiritus."

(obrázek v přípravě)

více informací o čaji

suchý čaj: (text v přípravě)
nálev:
 (text v přípravě)
vyluhovaný list:
(text v přípravě)
odměření: čaj se odměřuje velmi dobře - 1 vrchovatá čajová lžička = cca 1,5 - 1,7 g čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: thajský "osmanthus", Thai Osmanthus Black Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: černý čaj ovoněný / ochucený

 (obrázek v přípravě)

ingredience: do čaje lze přidávat různé ingredience, sladit jej medem, vyzkoušet celou skořici, čerstvý zázvor, kuličku pepře i kousek feferonky, čaj samotný to však nevyžaduje - broskvovo / meruňkové ovonění a ovocná chuť jsou dostatečně silné; hodně silný čaj v malém množství = dobrý aperetiv (přelitý přes led a ozdobený plátkem citrusu) nebo digestiv (tj. po jídle, horký s kapkou rumu)
čaj a jídlo (tea pairing): 
čaj je velmi vhodný k ovocným dezertům a sladkostem, doporučuji jej pít i jen tak - bez jídla
aspekt: silně jangový
šarže: x
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční sběr T+3, mechanizované zpracování - rolování při sušení, tříděno (odprášeno)
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: ásámský
trvanlivost: delší
ledový čaj: excelentní (příklady)

(obrázek v přípravě - vonokvětka)
obr.: vonokvětka ("osmanthus", olivovník libovonný, lat. Osmanthus fragrans "Rubra") má úžasné účinky na lidské zdraví. Drobné kvítky osmanthu jsou žluté až oranžové a jejich silná vůně zaskočí každého, vyrábí se z nich džemy, likéry, vína, dezerty, šťávy i bonbóny. Díky opravdu pronikavé vůni se květ využívá v parfumerii.

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("černý" čaj - text v přípravě, vonokvětka - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: -
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. 2