2021 Thajský černý čaj s pandánem - bio

Neohodnoceno
 
  • 1 z 9
 

blend černého čaje a pandánu s extrémně silnou chutí a vůní "umami", 50 g, Thajsko, minimální doba trvanlivosti do: 15.07.2024

Dostupnost Skladem
99 Kč    
Kód produktu 340
Kategorie blendy (s ovocem, bylinami apod.)
 

Thajský černý čaj s pandánem - bio

(Thai Pandanus Black Tea)
"blend černého thajského čaje a thajského pandánu, čaj velmi neobvyklé chuti a účinků"

čaj umí: jiskrné povzbuzující a uzemňující nálevy
čaj vás zaujme: netradiční chutí a vůní (podobnou rýžovým oolongům)
čaj je vhodné pít: kdykoliv - na žízeň, k jídlu i jen tak

P1010383_NepustilTea.cz_thai_black_pandanus_tea_b_01
obr.: tmavý list čaje je smíchán se zelenými kousky listů pandánu

Jak čaj vnímám a používám:
"Čaje s pandánem (i samotná bylina pandán) patří mezi mé oblíbence. Těžko definovatelné "jídelní odéry" ve vůni i v chuti mě fascinují. Rozeznávám vůně z thajské jasmínové rýže, chuť "umami" ze silného masového vývaru s cibulí... a do toho všeho ještě černý čaj, jež je sám o sobě (samostatně) lehce karamelový. Každopádně je jasné, že si jakýkoliv čaj s notnou dávkou pandánu buď oblíbíte, nebo jej zavrhnete. Hlavně s ním při přípravě "zasmradíte" široké okolí! Bude to totiž u vás jako v nevětrané vietnamsko-thajsko-čínské kuchyni (... a můžete napsat, jak to dopadlo) :-)!"

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 15.07.2021
minimální trvanlivost do: 15.07.2024
typ čaje: blend pravého čaje s bylinou (= čisté přírodniny, bez aromat, konzervantů a barviv)
složení: 90 % čajovník pravý-list, 10 % pandán-řezaný list (lat. Pandanus amaryllifolius)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: čaj - TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)

P1010393_NepustilTea.cz_thai_black_pandanus_tea_b_02
obr.: jiskrný nálev s extrémní vůní

doporučená příprava:
2 čajové lžičky (cca 6 g) čajové směsi zalijte 0,5 l vroucí vody a luhujte alespoň 3 minuty, přidejte 4 lžičky kvalitního cukru či medu (resp. oslaďte dle chuti, pokud sladíte)
počet nálevů: 1-4 (podle způsobu přípravy)
tip na alternativní přípravu:
okrášlete si šálek čaje sekanými/mletými mandlemi (ideálně praženými), můžete zkusit i piniové oříšky nebo sekané para ořechy či vlašáky; přidejte něco čaje (nebo vybraných listů pandánu) jako koření do polévky, vývaru apod.

P1010406_NepustilTea.cz_thai_black_pandanus_tea_b_03
obr.: vyluhovaný list, barva kousků pandánu ztrácí část "zelenosti" až po delším luhování

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Myslíš, že Asiatům voní syrečky? Přeci už víš, že asijské chutě jsou zcela jiné než naše. Přeci ses již setkal s extrémně sladší kolou, přeslazenými tyčinkami "mars", párky ochucenými skořicí... a jinými kombinacemi nad kterými rozum i chuť zůstávají stát :-). Příkladem je cizí - ne však nepříjemná - specifická hořká chuť thajského hořkého melounu. I když by neměla být, protože se podobá hořkosti nám tak známé z piva (díky chmelu). Ovšem podivná zatuchlá chuť lepkavé rýže oslovuje málokoho, podobně jako intenzivní chuť "umami" rybích omáček, svébytné chutě dlouhodobě fermentovaných potravin (kimči, pasty miso, zakopaná vejce, speciální omáčky z krevet, jež víc jak rok řízeně "hnijí"...) nebo projevy různého tropického ovoce (například durianu)... :-)... a mohl bych pokračovat. Vezmi si z mého mentorování todle: z pohledu rozvoje našich chuťových buněk je potřeba chuťové vjemy trvale trénovat, cizelovat, tj. ochutnávat různé potraviny, pochutiny a nápoje - s radostnou zvídavostí a bez předsudků, za účelem získání nových poznatků, ... jen tak jednou dohlédneš za obzor!"

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... s tímto čajem experimentuj, až bude společnost v náladě, zkus cokoliv co tě v osvícení pokročilé zábavy napadne a míchej, rozlévej :-)!"

P1010399_NepustilTea.cz_thai_black_pandanus_tea_b_021
obr.: tmavost nálevu je poplatná době luhování (nebojte se, černý thajský čaj se příliš přeluhovat nedá a můžete experimentovat s množstvím při přípravě)

více informací o čaji

suchý čaj: -
nálev: -
vyluhovaný list: -
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

další označení čaje: Thai Pandanus Black Tea, Thai Pandanus Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý

P1010422_NepustilTea.cz_thai_black_pandanus_tea_b_031
obr.: vyluhovaný list pěkně voní (o něco slaběji než nálev)

ingredience: čaj lze sladit či kyselit (já do něj nic nepřidávám)
čaj a jídlo (tea pairing): k jakémukoliv jídlu a vhodný jako digestiv
aspekt: jang
šarže: text v přípravě
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování, ruční blendování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Ming)
reálná trvanlivost: delší (4 a více let)
ledový čaj: zajímavý (příklady)

(obrázek v přípravě)
obr.: můžete trochu čaje přidat do vývaru (pokud tedy nemáte po ruce pandán čistý)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("černý" čaj - text v přípravě, pandán - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: -
nezávislé recenze: popis čaje na slovenském blogu môj čaj
"Tento čaj je chuťovo netradičný. Už po otvorení balenia sa na mňa vyvalila intenzívna vôňa najviac pripomínajúcu sušenú pažítku s kôrkou čerstvého chleba. Niektorí ľudia z okolia vôňu prirovnali k takzvanej ponožkovej vôni :) Čaj ma prekvapil okrem vône aj svojím vzhľadom. Skladá sa zo zmesi čierneho Thajského čaju ( nepatrné množstvo ) a Thajskej byliny Pandanus amaryllifolius, ktorá vzhľadom pripomína sušenú vňať cibule. Jeho chuť a vôňa je naozaj veľmi intenzívna čo zistíte okamžite po jeho zaliati a následnom ochutnaní. Neviem k čomu presne prirovnať jeho chuť "unami" ale nálev mi chuťovo pripomínal vývar mäsového bujónu s riadnym množstvom cibule. Dosť netradičná avšak niečím príťažlivá vôňa a chuť čaju Vás aj tak prinúti ochutnať znova. Žeby to bolo tou chuťou "unami"?"

čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. x (v přípravě)

(obrázek v přípravě)
obr.: pandán

Pandánů je spousta druhů. Aromatické listy druhu Pandanus amaryllifolius jsou v tropické Asii používány jako koření a též v léčitelství.