2021 Thajská kahwa - bio

Neohodnoceno
 
  • 1 z 3
 

variace na kašmírskou specialitu, 50 g, Thajsko, minimální trvanlivost do: 02.08.2024

Dostupnost Skladem
119 Kč    
Kód produktu 310
Kategorie blendy (s ovocem, bylinami apod.)
 

Thajská kahwa - bio

(Thai Kahwa)
"blend zeleného čaje s kořením - základní receptura; variace na tradiční nápoj indického Malabaru (sever Indie), jež byla zhotovena v Thajsku"

čaj umí: silné ochlazující a občerstvující nálevy...
čaj vás zaujme: jednoduchostí přípravy, chutí...
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, k jídlu, čaj značně povzbuzuje...

(obrázek v přípravě)

jak čaj vnímám a používám:
"Thajská kahwa mě baví svou chutí, která je poplatná použitému čaji a kvalitě koření. Po vyzkoušení různých receptur mi nejvíc chutnají takové, jež jsou založené na nehořknoucích čajích. Thajský zelený čaj (případně oolong typu Pao Chung) jsou ideálním základem. Kardamom dává nálevu skvělou aromatickou nasládlou, přímo "orientální" vůni a celkově velmi jemnou chuť s dlouhotrvající kořeněnou notou. Pominu-li zdravotní benefity kardamomu, zbývá silná povzbudivost čaje. A to je to, co mi vyhovuje nejvíc! Nálev někdy sladím, někdy ne :-) a pokud mám mandle, nasekám je, lehce opražím a do čaje vložím."

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 02.08.2021
minimální trvanlivost do: 02.08.2024
typ čaje: blend (čisté přírodniny, bez aromat, konzervantů a barviv)
složení: čajovník pravý-list (80%), zelený kardamom-celé tobolky (19%), mletý zelený kardamom (1%)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: čaj - TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)

(obrázek v přípravě)

doporučená příprava:
2 čajové lžičky (cca 6 g) čajové směsi zalijte 0,5 l vroucí vody a luhujte 3 minuty, přidejte 4 lžičky kvalitního cukru či medu (resp. oslaďte dle chuti, pokud sladíte)
tip na alternativní přípravu:
okrášlete si šálek čaje sekanými/mletými mandlemi (ideálně praženými), můžete zkusit i piniové oříšky nebo sekané para ořechy či vlašáky

(obrázek v přípravě)

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Jistě víš, jak se kahwa liší od ostatních podobných čajů, zejména od indického "bílého" čaje masala (Masala Chay)... Jo. Je to tím, že nemá ostrá koření - pepř a zázvor. Jinak se kahwa připravuje i podle jiných receptur. Někdy se přidává hřebíček, badyán, skořice, šafrán... Dokonce existují recepty, kde není základem zelený čaj ale čaj polozelený, obvykle čínský, něco jako "černý drak" :-). To se pak čaj praží, pak přidává koření a vše povaří, případně i s mlékem a šafrán tomu dává "pink" barvu. Často se kvůli tvrdosti vody přidává trochu jedlé sody. Thajská varianta je mírně odlišná tím, že obsahuje celé tobolky kardamomu a špetku kardamomu mletého. V blendu používaný zelený čaj se příliš nepřeluhuje, je totiž trochu vyroben jako Pao-Chung."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... pořádně silný nálev, tedy spíš výluh, dobře oslaď a podávej ozdobený citronem - to když je zima, ... při jiných příležitostech lij horký nálev na led s dobrým (nějakým jemným) špiritusem :-)."

(obrázek v přípravě)

více informací o čaji

suchý čaj: podélně rolovaný list, části řapíků a flešů, celé tobolky i mletý kardamom
nálev: silný, žlutý, velmi aromatický, nasládlý, jemný s dlouhou kořeněnou dochutí bez ostrosti, povzbuzující, "kardamomový"
vyluhovaný list: -
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

další označení čaje: Thai Kahwa, Thai Kashmiri Kahwa, Thai Kahwah
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený

(obrázek v  přípravě)

ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron apod.) a přidat mléko nebo smetanu - tradičně se to však nedělá
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu, po jídle i jen tak (doporučuju)
aspekt: jin (mírně ochlazující až neutrální)
šarže: -
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování, ruční blendování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Ming)
trvanlivost: střední (3 a více let)
ledový čaj: zajímavý (příklady)

(obrázek v přípravě)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("zelený" čaj - text v přípravě, kardamom - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: Thajská kahwa se skořicí a šafránem
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. x (v přípravě)

(obrázek v přípravě)

kardamom patří  mezi trojici  nejdražších koření
dle ajurvédy:
- blokuje zahleňující účinek mléka a mléčných výrobků
- je vhodným kořením do sladkých jídel, mléka, mléčných výrobků a luštěnin
- detoxikuje kofein v kávě
- používá se do studených a sladkých jídel
- zlepšuje chuť a aroma pokrmů aj.
více o kardamomu (wikipedie): kardamom
více o různých druzích ořechů a jejich přínosu pro zdraví: (text v přípravě)