2021 Thajská princezna (No.12) - silně pečený oolong - bio

Neohodnoceno
 

méně oxidovaný rolovaný polozelený čaj (qing cha), hluboce pečený, ideální pro Gong Fu Cha; původ: Thajsko; hmotnost (netto) 50 g; min. trvanlivost do: neomezeno (archiv)

Dostupnost Skladem
339 Kč    
Kód produktu 265
Značka NepustilTea-archiv
Kategorie thajské polozelené (oolongy)
 

STRUČNĚ

čaj umí: mnoho intenzivních, ale přesto jemných povzbudivých nálevů
čaj vás zaujme: nenáročnou přípravou a zejména výkonností
čaj je vhodné pít: při svátečních chvílích a zejména když máte dostatek času

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: metodou Gong Fu Cha (10) pro mnoho odlišných nálevů (3), počítejte cca vrchovatou čajovou lžičku čaje na 100 ml vody, použijte menší konvičku nebo gaiwan (8) (doporučuji do 200 ml), udělejte "nultý" nálev, tj. čaj propláchněte vroucí vodou a nechte alespoň minutu odpočívat v zavřené konvičce, první nálev již slévejte do šálků, při dalších nálevech postupujte podle schématu (sekundy/teplota vody ve °C): 30/100, 30/100, 45/100, 60/100 a pak čas postupně prodlužujte (podle chuti a barvy čaje)

párování čaje s jídlem (TEAPAIRING)

čaj si vychutnáte k hořké čokoládě a uzrálým tvrdým sýrům, zajímavý je s právě upečeným celozrnným chlebem opatřeným čerstvým máslem a ke slaným malým jídlům (13)

P10103~4

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7):

"Doufám, že si pamatuješ vše, co jsem ti už mnohokrát řekl. Ne? Takže znovu :-(. Jedná se o polozelený čaj typu Gao Shan (14) má čajinky větších průměrů než ostatní podobné oolongy, vzhledem může připomínat Dong Ding; čajinky se rozvíjí poměrně pomalu a převážně obsahují konce čajových flešů (čerstvých přírůstků čajových výhonků); pečený čaj se v nálevu rozvíjí ještě méně rychleji než nepečený a lze s ním experimentovat (méně teplá voda + delší luhování resp. teplejší voda + kratší luhování, velmi malá konvička + vroucí voda + extrémně krátké nálevy)."

P1C504~1

VÍCE O ČAJI

původ: Thajsko, oblast Chiang Rai, plantáže obhospodařované dle zásad ekologického zemědělství

map_chiang_rai_province thai_chiang_rai_tea_02 thai_chiang_rai_tea_01

hmotnost (netto) a balení: 50 g (±5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 19.07.2021 / neomezeno (archiv) (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: thajský polozelený čaj (oolong), rolovaný, silně pečený, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů), rolovaný; Thai Jing Shuan Oolong Tea Deeply Roasted, Jing Shuan No.12 Roasted
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný (8)
ingredience: čaj doporučuji píte bez přídavků
šarže / bio certifikace: 21O0719-2 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený (T+3) s strojově zpracovaný, několikrát pečený, indočínský klon (No.12) (11)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj je tvořen pevně sbalenými tuhými čajinkami hluboce vonící (praženost, ovocnost, tony koření a sladu); nálev je neobvykle intenzivní, nasládlý s praženými tóny (kůrka chleba, kořeněné ovoce) a v dochuti sládnoucí, jeho chuť se postupně mění podle počtu zhotovených nálevů, stejně tak barva; vyluhovaný list je stále tužší, čajinky jsou zcela rozvinuté

aspekt a působení na zdraví: jang (silný, zahřívající, uzemňující) (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

VÍTE, ŽE...

"Thajskou princeznu považuji za "vznešený polozelený čaj", jež je vhodný zejména pro začátečníky. Dá se na něm velmi dobře trénovat příprava čaje čínskou metodou Gong Fu Cha, tzn. luhování čaje krátce s rychlým sléváním.

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: do střední konvičky (500 ml), vložte polévkovou lžíci čaje, zalijte vroucí vodou, nechte luhovat dle chuti (cca 3 minuty a více), postupně čaj slévejte do šálků a dolévejte vroucí vodou; v případě, že nechcete čaj luhovat "kontinuálně", celý nálev vždy řádně slijte do jiné konvičky, z ní pak postupně do šálků; při luhování doporučuji čaj ochutnávat; uděláte několik nálevů
minimalistický: několik čajinek vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 5-6 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, lemond becherovkou, wilderem, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou; čaje bude dost pro jakoukoliv sešlost...neboj se experimentovat a vyzkoušet jiné dobré "špiritusy", použij sezónní ovoce (rybíz, angrešt, jahody) nebo něco z tropů (ananas, pomeranč, maracuju, mango...)"

tea_plantage_chiang_rai_01

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - Ledový čaj (01), Ledový čaj (02) - Shinobi Cha
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení")
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti..."
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) použití inertního materiálu luhovací nádoby je vhodné - xxx
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) způsob přípravy Gong Fu Cha [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) Jing Shuan (No.12
), "xxx" - xxx
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čajové lístky rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, rozlámat, podrtit; nechat nálev úplně zchladnout...); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajů je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)
(14) Gao Shan =  třídění thajských oolongů do jisté míry kopíruje třídění taiwanské, čaj lze tedy řadit k vysokohorským oolongům (Highland Oolong) označovaných jako Ali Shan [Ali šan], Gao Shan [Kao šan] či Jing Shuan [Ťin šuan]; oproti čajům z Taiwanu je thajský Jing Shuan čajem ryze kontinentálním!"