2021 Thajská princezna (No.12) - silně pečený oolong - bio

Neohodnoceno
 
  • 1 z 9
 

méně oxidovaný rolovaný polozelený čaj v bio kvalitě, hluboce pečený, 50 g, Thajsko, min. doba trvanlivosti do: neomezeno (archiv)

Dostupnost Skladem
239 Kč    
Kód produktu 265
Kategorie polozelené (oolongy)
 

THAJSKÁ PRINCEZNA - SILNĚ PEČENÝ OOLONG - BIO

(THAI JING SHUAN OOLONG TEA DEEPLY ROASTED)
"polozelený čaj s hlubokými chuťovými projevy a ohromující výkonností"

čaj umí: mnoho povzbudivých nálevů...
čaj vás zaujme: 
výkonností, nenáročnou přípravou...
čaj je vhodné pít: 
kdykoliv, kdy je potřeba doplnit energii, uhasit žízeň a zahnat únavu...

P10103~2
obr.: tmavě zelené čajinky, hluboce vonící

jak čaj vnímám a používám:
"text v přípravě"
(ZN, 08.09.2021)

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 19.07.2021
minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv)
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong), rolovaný, silně pečený
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)

(obrázek v přípravě)
obr.: světlejší žlutý nálev při přípravě Gong Fu Cha

doporučená příprava:
do malé (cca 300 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte vroucí vodou a slijte po cca 30 až 50 sekundách, čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti (vždy o 15 až 30 s), zhotovit lze několik nálevů
další možná příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte vroucí vodou, luhujte 5 minut a slijte, nálev lze stejným způsobem opakovat s prodloužením doby luhování (déle než 5 minut)
počet nálevů: 3-5
alternativní příprava:
čaj lze s úspěchem luhovat ve studené vodě, kdy do skleněné lahve vložíme několik čajových lžiček čaje a luhujeme minimálně dvě hodiny (ideálně pak v lednici přes noc);  z čaje lze zhotovit jeden silnější nálev (resp. jednotlivé nálevy smíchat) a přelít přes led + ochutit (sušenou třtinovou šťávou, citronem apod.)

P10103~4
obr.: tmavě žlutý nálev při delším luhování

můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"... Doufám, že si pamatuješ vše, co jsem ti už mnohokrát řekl. Ne? Takže znovu :-(. Jedná se o polozelený čaj typu Gao Shan* má čajinky větších průměrů než ostatní podobné oolongy, vzhledem může připomínat Dong Ding; čajinky se rozvíjí poměrně pomalu a převážně obsahují konce čajových flešů (čerstvých přírůstků čajových výhonků); pečený čaj se v nálevu rozvíjí ještě méně rychleji než nepečený a lze s ním experimentovat (méně teplá voda + delší luhování resp. teplejší voda + kratší luhování, velmi malá konvička + vroucí voda + extrémně krátké nálevy). A k té *:
třídění thajských oolongů do jisté míry kopíruje třídění taiwanské, čaj lze tedy řadit k vysokohorským oolongům (Highland Oolong) označovaných jako Ali Shan [Ali šan], Gao Shan [Kao šan] či Jing Shuan [Ťin šuan]; oproti čajům z Taiwanu je thajský Jing Shuan čajem ryze kontinentálním!"


na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... text v přípravě."

P1D1A0~1
obr.: rozluhovaný (mírně rozevřený) list

více informací o čaji

suchý čaj: (text v přípravě)
nálev: (text v přípravě)
vyluhovaný list:
(text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, 1 vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury:
alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Jing Shuan Oolong Tea Deeply Roasted, Jing Shuan No. 12 Roasted
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný

P1E20E~1
obr.: zcela vyluhovaný (rozevřený) list

ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron, máta apod.)
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům, nebo jen tak bez jídla
aspekt: jang (extrémně silný, zahřívající, uzemňující)
šarže: 21F1104
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční T + 2 (3), mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: indočínský klon (No. 12)
trvanlivost: velmi dlouhá, čaj vhodný k archivaci
ledový čaj: zajímavý (příklady)

(obrázek v přípravě)
obr.: čaj a kámen

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("polofermentovaný" čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: -
nezávislé recenze: -
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. 6