2021 Thajský gabaron - bio - silně pečený - archiv

Neohodnoceno
 
  • 1 z 5
 

opakovaně pečený oolong s vysokým obsahem GABA, řazený mezi tzv. "vědecké čaje", bio, 50 g, Thajsko, min. trvanlivost do: neomezeno (archiv)

Dostupnost Skladem
299 Kč    
Kód produktu 274
Kategorie polozelené (oolongy)
 

Thajský gabaron - bio - silně pečený - archiv

(Thai Gabaron Oolong Tea - bio - deeply roasted - archiv)
"čaj ojedinělých účinků a výkonnosti, ideální pro Gong Fu Cha a archivaci"

čaj umí: mnoho povzbudivých nálevů...
čaj vás zaujme: 
výkonností, nenáročnou přípravou...
čaj je vhodné pít: 
kdykoliv, kdy je potřeba doplnit energii...

(obrázek v přípravě)

jak čaj vnímám a používám:
"Tohoto skvělého čaje nemám neomezené zásoby, užívám si ho tak jen občas. Je totiž (podobně jako ostatní verze "gaby") velmi dobrý k relaxaci a obnově duševních sil. Snese mnoho nálevů, nelze jej přeluhovat a má zvláštní chuť získanou opakovaným pečením. Teplotním namáháním čaje se postupně mění jeho chemie, změny probíhají i v mezičasech odpočinku, kdy čaj "zraje". Celkově pak čaj získává na trvanlivosti a díky opakovanému opečovávání roste i jeho cena."
(ZN, 09.09.2021)

(obrázek v přípravě)

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 3.7.2021
minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv)
typ čaje:  thajský polozelený čaj (oolong) - tzv. "vědecký čaj"
složení: 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (označení: Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)

(obrázek v přípravě)

doporučená příprava:
do malé (cca 300 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte vroucí vodou a slijte po cca 30 až 50 sekundách, čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti (vždy o 15 až 30 s), zhotovit lze několik nálevů
počet nálevů: mnoho (přes deset při přípravě metodou Gong Fu Cha)
další možná příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte vroucí vodou, luhujte 5 minut a slijte, nálev lze stejným způsobem opakovat s prodloužením doby luhování (déle než 5 minut)
alternativní příprava:
čaj lze s úspěchem luhovat ve studené vodě, kdy do skleněné lahve vložíme několik čajových lžiček čaje a luhujeme minimálně dvě hodiny (ideálně pak v lednici přes noc); z čaje lze zhotovit jeden silnější nálev (resp. jednotlivé nálevy smíchat) a přelít přes led + ochutit (sušenou třtinovou šťávou, citronem apod.); vyzkoušejte přípravu ve větším šálku s přiměřeným množstvím čaje, upíjením nálevu a opakovaným doléváním horké vody; můžete též použít čcha wan (gaiwan) nebo čung (zhong)

(obrázek v přípravě)

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Gaba čaje patří do skupiny tzv. "vědeckých" čajů, vznikly v posledních desetiletích jako důsledek důkladného vědeckého zkoumání zdravotních účinků čajů, kromě Číny, kde se například vyrábí čaje bez kofeinu, různé čajové koncentráty a blendy bylin s pravým čajem, je zkoumání čaje (pravděpodobně) nejdále v Japonsku, "Gaba" čaje jsou toho příkladem, japonská technologie výroby "Gaba" čajů se s menším či větším úspěchem dnes používá v řadě zemí produkujících čaj, ... mnohokrát jsem ověřoval, že thajský Gabaron Tea (běžně dostupný v bio kvalitě) patří mezi ty nejlepší (= objektivní informace z různých srovnávacích degustací :-)), vždy totiž záleží, jaká surovina - jak pečlivě sbíraný a zpracovaný list - se pro výrobu "Gaba" čaje použije, Gabaron Oolong Tea je příkladem špičkového sběru a nejpečlivější výroby..."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 30 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, Lemond becherovkou, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou!"

(obrázek v přípravě)

více informací o čaji

suchý čaj: pevně sbalené čajinky fixované opakovaným pečením, medovo-sladová vůně
nálev: silný a sytý dle doby luhování, červenohnědý až tmavý, jiskrný, s lehkou pečenou notou a tóny medu, sladu, růže, s dlouhou sládnoucí dochutí
vyluhovaný list: text v přípravě
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, 1 vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě) čaje
doporučení dle bylinářské literatury:
alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Gabaron Oolong Tea - deeply roasted
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný

(obrázek v přípravě)

ingredience: v případě nutnosti čaj lze dobře sladit
čaj a jídlo (tea pairing): ideální ke sladkostem i slanostem, nejlepší však bez jídla
aspekt: jang až neutrální
šarže: 21F0703/1
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční T+2 (3), mechanizované a speciální postupy zpracování, hluboké opakované pečení, archivace
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: indočínský klon čajovníku (No. 17)
trvanlivost: velmi dlouhá, při dobrém uskladnění neomezená, čaj vhodný k archivaci
ledový čaj: velmi vhodný (viz výše, příklady)

(obrázek v přípravě)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
("polofermentovaný" čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: -
čaj najdete: v degustační sadě thajských čajů č. x (v přípravě)

(obrázek v přípravě)

poznámka:
pro přípravu čaje čínskou metodou Gong Fu Cha [kung fu čcha] si můžete pořídit různorodé nádobí a dle potřeby jej kombinovat :-), obrázek je z přátelského podzimního setkání obdivovatelů bonsají a umění suiseki na zámku v Merklíně (září 2015)
hodnocení v minulých letech: Čestmír Suchý, čajomil