2020 Thajské ženšenové kamínky - bio

Neohodnoceno
 

speciální polozelený čaj (qing cha), rolovaný a ochucený, ideální pro běžnou přípravu i Gong Fu Cha; původ: Thajsko; hmotnost (netto) 50 g, min. trvanlivost do: 19.08.2026

Dostupnost Skladem
129 Kč    
Kód produktu 229
Značka NepustilTea-standard
Kategorie thajské polozelené (oolongy)
 

STRUČNĚ

čaj umí: nasládlé nálevy s netradiční vůní a lehce zemitou chutí
čaj vás zaujme: vzhledem, účinky, rozmanitostí chutí a zejména počtem nálevů
čaj je vhodné pít: kdykoliv v průběhu dne, čaj velmi povzbuzuje, revitalizuje a dodává energii

PŘÍPRAVA ČAJE

doporučená příprava: 1 rovnou polévkovou lžíci čaje, zalijte právě vroucí vodou (500 ml) a luhujte dle chuti - postupně slévejte do šálků a dolévejte vroucí vodou; v případě, že nechcete čaj luhovat "kontinuálně", celý nálev vždy řádně slijte do jiné konvičky a z ní pak postupně do šálků
počet nálevů: mnoho, klidně víc jak 14 (kdysi byl čaj nazván "nikdy nekončícím čajem")

párování čaje s jídlem (TEAPAIRING)

čaj pijte k těžkým slaným jídlům a zejména k asijské kuchyni (rýže, nudle, závitky, smažené ovoce, bunčá, kachna apod.) (13)

NÁZOR DR. "TÝMENA" (7)

"Vím, že se poslední dobou intenzivně zabýváš horninami a geologií Ašského výběžku i s přesahem za hranice Čech. Máš tedy v hlavě spoustu kamení a barev z geologických map… a thajské kamínky se k tomu náramně hodí. Je to samozřejmě dost hrubý oslí můstek, ale budiž. Čaj je zajímavý svým vzhledem i chováním. Napřed v konvičce zvoní (jako by to opravdu byly kamínky), pak čajinky plovou anebo se topí, nakonec se - smířeni s osudem - pořádně (až na výjimky) utopí... a v nekonečném čajovém nálevu postupně rozvinou. Nálev různé síly a barev vnímám jako ideální čaj pro sychravé dny s deštěm, sněhem, mlhou a plískanicemi. V létě fandím ledovému nálevu (1), který je excelentní svou neotřelou chutí a svěžestí, lze jej lehce kombinovat s bublinkami, sezónním a tropickým ovocem i jej osladit!"

VÍCE O ČAJI

původ: Thajsko, oblast Chiang Rai, plantáže obhospodařované dle zásad ekologického zemědělství

map_chiang_rai_province thai_chiang_rai_tea_02 thai_chiang_rai_tea_01

hmotnost (netto) a balení: 50 g (-5 %), třívrstvý, opakovatelně použitelný sáček se zipem
datum výroby / minimální trvanlivost do / reálná trvanlivost: 19.09.2022 / 19.08.2026 / mnohem delší (9)
typ čaje a jeho složení, další označení: polozelený čaj (oolong) zabalený v prášku z kořene ženšenu a lékořice, 100% čaj pravý - konce flešů (vrcholových přírůstků větviček čajových keřů), rolovaný; Thai Ginseng Oolong Tea, Ginseng Tea, "ženšenový oolong", "thajské kamínky", "ženšenové kamínky", nesprávně "ženšenový čaj"
zařazení dle české vyhl. č. 187/2023 Sb.: čaj pravý - polofermentovaný čaj "oolong) (8)
ingredience: do nálevu se hodí cokoliv dle vaší chuti, nejlépe je však nic nepřidávat
šarže / bio certifikace: 22O0919 / TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand-thajské bio, USDA ORGANIC-bio USA)
kvalita sběru a způsob zpracování a kultivar čajovníku: ručně sklízený a strojově zpracovaný, indočínský klon (No.24) (11)
doporučená konzumace dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: neomezeno - dle chuti a citlivosti na kofein (5)
suchý čaj, nálev a vyluhovaný list: čaj je tvořen pevně sbalenými čajinkami, jež byly při finálním sušení obaleny ve vyvážené kompozici prášku z kořene ženšenu a lékořice, což rozeznáme v intenzivní vůni, čaj na první pohled připomíná "kamínky"; nálev je neobvykle sladký se specifickou zemitou notou ženšenu a lékořice, mísí se v něm vůně ingrediencí obalu, chuť se postupně mění jak se čaj rozvíjí a přechází do chutí polozeleného čaje; typická je extrémně dlouhá dochuť a intenzivní vůně, barva nálevu se mění podle doby luhování; vyluhovaný list je tuhý, neúplně rozvinutý, bylinně vonící

aspekt a působení na zdraví:  jin (extrémně silný, povzbuzující, ochlazující a revitalizující) (4), možné působení čaje
 nelze zde uvést (2)

VÍTE, ŽE...

Thajské ženšenové kamínky jsou určeny pro regeneraci fyzických a psychických sil - unikátní kombinace ženšenu, lékořice a čaje (kofein + antioxidanty + GABA + ginsenosidy atd.) je blahem pro organismus a prevencí před civilizačními chorobami. Je to čaj vhodný pro pravidelné i sváteční pití a kdykoliv přes den, kdy je potřeba zaktivizovat síly, načerpat inspiraci a vědomě se postavit neustálému shonu přemodernizovaného světa! Oproti Thajsku se ženšenovo-lékořicový prášek jinde (zejména v Číně) používá jako zástěrka pro prodej jinak neprodejných čajů. Kdejaký čajový odpad se do prášku zabalí a vesele prodává jako ženšenový čaj. Lze to poznat tak, že čaj takto podfukářsky vyrobený se v nálevu po zalití okamžitě rozpadne, obsahuje drobotinu listoví a o mnoha zajímavých nálevech nemůže být ani řeč.

DALŠÍ MOŽNÁ PŘÍPRAVA ČAJE

tip na alternativní přípravu: metodou Gong Fu Cha (10); použijte cca rovnou čajovou lžičku čaje na 250-300 ml vody, použijte střední inertní konvičku (8), ideálně skleněnou, u čaje není třeba dělat nultý nálev (propláchnutí) a hned první nálev slijte do šálků, postupujte podle schéma (sekundy/teplota vody ve °C): 60/100, 90/100, 90/100 a při dalších nálevech čas postupně prodlužujte (podle chuti a barvy čaje)
počet nálevů: velmi mnoho
minimalistický: několik čajinek vložte do šálku (100-150 ml), zalijte vroucí vodou a neslévejte, čaj upíjejte až zchladne na přiměřenou teplotu a dle potřeby dolévejte vroucí vodou (12)
ambientní čaj: čaj luhujte ve vodě o pokojové teplotě (10-20 °C) cca 5-6 hodin (6)
koktejly a long drinky: silný výluh použijte jako základ pro koktejly a drinky = zchlaďte jej přelitím rovnou přes led ve sklenici (1)
ledový čaj: čaj luhujte ve studené vodě přes noc (ve skleněné nádobě, v chladu / lednici, při teplotě 1-5 °C); doporučuji vyzkoušet 1-2 polévkové lžíce čaje na 1 litr vody a množství čaje nebo objem vody pak doladit dle vlastních chuťových preferencí "síly" výluhu (1)
na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, lemond becherovkou, wilderem, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou; čaje bude dost pro jakoukoliv sešlost...neboj se experimentovat a použít sezónní ovoce (rybíz, angrešt, jahody) nebo něco z tropů (ananas, pomeranč), jiné dobré špiritusy."

tea_plantage_chiang_rai_01

legenda / odkazy:

(1) mrkněte na články o přípravě ledových čajů (iced tea) - "Ledový čaj (01)", "Ledový čaj (02) - Shinobi Cha"
(2) zakazují to předpisy EU - viz článek na stránkách SZÚ "zdravotní tvrzení"; povolená tvrzení (dle neschváleného ale platného on hold seznamu) týkající se čaje najdete v blogu o bylinách (DobreCaje.cz) a jinde na internetu; více viz článek "vztah pravého čaje ke zdraví (přepis z tabulky on-hold seznamu - povolená tvrzení"
(3) různé přípravy čaje s odkazy na fotoprůvodce najdete v článku "obecná pravidla přípravy čajů"
(4) působení čajů z hlediska TCM apod. - viz článek "Volba čaje podle ročního období a chuti"
(5) více o kofeinu - viz článek "kofein v čaji (01)", alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)
(6) co je ambientní čaj - viz článek "ambientní čaj"
(7) rady mi dává můj dlouholetý známý - čajový teoretik a praktik - Dr. Teaman, TeaDr., jsou to obvykle rady nevyžádané, beru ho však s nadhledem a nic nenamítám na jeho slova, že jde o "zásadní" a "neopomenutelné" informace, které si musím rozhodně přesně zaznamenat, zapamatovat a předávat dál :-); jeho věčné připomínky mi často lezou krkem a když je toho až až, řeknu: "dobře dochtore, já se polepším" a co nejrychleji zmizím
(8) použití inertního materiálu luhovací nádoby je žádoucí, chuť a vůně čaje je totiž schopná "zalézt" do porézní keramiky; vhodné je použit glazované nádobí, bílý porcelán a zejména sklo (například konvičky z českého borosilikátového skla "SIMAX")
(9) čaj je potravinou a ze zákona je nutno jej označovat min. dobou trvanlivosti; na baleních proto najdete datum odpovídající dvěma letům ode dne prodeje; zároveň uvádím informaci o reálné trvanlivosti, čaje archivní mají trvanlivost neomezenou (pokud se správně skladují)
(10) "způsob přípravy Gong Fu Cha" [kung-fu-čcha]; někdy je metoda označována jako "východní"
(11) klon No.24 má původ na Tchaj-wanu a pochází z původního „Taitung Yongkang č. 1“ jehož vývojové kořeny sahají až do doby ledové; v Chiang Rai byl No.24 vysazen kolem roku 1960 a od té doby zdomácněl; dle tchajwanské terminologie: odrůda čajovníku: Taicha č. 24 (Shan Yun), kultivar: TTES č. 24
(12) pro přípravu v malém množství se hodí větší šálek, menší hrnek apod.; použijete-li bílý šálek, dobře uvidíte změnu barvy nálevu a jak se čaj rozvíjí; podle vlastní momentální chuti a nálady můžete s množstvím čaje experimentovat (čaj ubrat, přidat, nechat nálev úplně zchladnout apod.); k zalití čaje používejte vždy právě vroucí vodu; pokud chcete více samostatných nálevů slévejte si čaj do druhé stejné nádoby... a už praktikujete Gon Fu Cha :-); o minimalistické přípravě pojednává článek "Minimalistická příprava čajů a bylin"
(13) párování čaje s jídlem (jídla s čajem) je specifická disciplína, vyžaduje se vyznat v různých chutích nejen pokrmů, ale i čajů a různých pochutin (koření), ovoce a bylin; dokonce i sladidla mají chutě rozdílné a není jedno jaká voda a nádoby se použijí, "TEA PAIRING" je součástí práce profesionála (viz Teatender.cz); k některým čajů je vhodné jídla nepřidávat (stačí si sami o sobě)