2020 Thajské zelené perly

Neohodnoceno
 
  • 1 z 3
 

„Thajské zelené perly" z Doi Mae Salong, 50 g, minimální doba trvanlivosti do: 10.07.2022

Dostupnost Skladem
299 Kč    
Kód produktu 196
Kategorie zelené
 

Thajské zelené perly

(Thai Green Pearls)
"thajský čaj rolovaný do větších "perel", vzhledem připomínající málo oxidované oolongy"

čaj umí: text v přípravě
čaj vás zaujme: text v přípravě
čaj je vhodné pít: text v přípravě

(obrázek v přípravě)
obr.: pevně - do čajinek - sbalený list (podobný "zeleným" oolongům)

jak čaj vnímám a používám:
"Často střídám čaje stejné barvy kvůli cizelaci mých schopnosti rozpoznávat nuance chutí a dochutí. Tříbím si tak chuťové pohárky a pro zachycení jemných rozdílů odlišně zhotovených čajů. Thajské perly jsou příkladem zpracování zeleného čaje, kdy jsou celé konce čajových větviček rolovány do hezkých čajinek podobných málo oxidovaným oolongům. Pokud budete chtít tento čaj porovnat s jinými zelenými čaji, tak doporučuji obyčejný thajský zelený čaj s větším listem mírně podélně rolovaným. Hodí se i srovnání s málo oxidovaným čajem polozeleným Jing Shuan. Je též zajímavé čaj připravit jako ryze zelený a pak zkusit přípravu metodou Gong-Fu."

původ: Thajsko, oblast Doi Mae Salong
hmotnost (netto): 50 g (±5 %)
datum výroby: 06/2020
minimální trvanlivost do konce: neomezeno (archiv)
typ čaje: thajský zelený, rolovaný (podobně jako oolong)
složení: 100% pravý čaj
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: -

(obrázek v přípravě)
obr.: nálev

doporučená příprava - jako běžný zelený čaj:
6 g, 85- 90 °C, 500 ml, první nálev slít po 3 i více minutách, další nálev vroucí vodou a slít dle chuti
alternativní příprava - jako oolong (Gong-Fu):
do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložte cca 5-8 gramů čaje, přelijte mírně zchladlou vodou (cca 85 °C), luhujte cca 1 minutu a slijte do šálků; postup opakujte se stejnou a nakonec s teplejší vodout
počet nálevů: 3 až 4 (i více) nálevů
tip na přípravu ledového čaje:
2 polévkové lžíce čaje vložte do studené vody (alespoň 1 litr) a luhujte minimálně pět hodin (můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj, chuťově odlišný od jiných způsobů přípravy

(obrázek v přípravě)
obr.: nálev

můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Ruční hnětení (rolování) bylo - jak je ale patrno z čajozápisků mého děda, léta pobývajícího v Číně a Nipponu - používáno od nepaměti. Samosebou dřív v Číně, než v Japonsku. Již při výrobě lisovaných čajů se musely listy pomačkat a pak slisovat. Do jaké míry vznikal čaj podobný čajům dnešním těžko říct. Vynález výroby zeleného čaje se v Číně datuje až do období dynastie Ming *. A co v roce 1610 dovezly holandské lodě do Evropy se můžeme jen dohadovat, pokud to tedy nebyli Portugalci :-) **. Rolování čajových lístků pomocí stroje byl vymyšlen Angličany a použit poprvé v Indii ***. Jak sis ráčil všimnout thajské zelené perly jsou čajem zajímavým z hlediska rolování i sběru. Sklízí se totiž celé konce čajových flešů, převážně ve sběrové formuli T+3 (jako na oolongy) a tím je čaj dost neobvyklý..."
poznámky (ZN):
*1368 - 1628 (dynastie Ming), 
**mohl to být ručeně rolovaný čaj typu "gunpowder", tzv. střelný prach, jež se v anglii údajně pil skoro 200 let aby byl nahrazen čajem černým z Indie, 
*** první mechanický roller - svinovač - zavedl v Indii William Jackson v roce 1872 pro výrobu indického černého čaje.

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"No, tady bych to moc neřešil. Čaje je škoda na vylomeniny nic nechápající společnosti. Vymysli si radši čaj levnější a obyčejnější, dej tam hodně ledu, hodně sladkého ovoce a nějaký dobrý špiritus za kačku! Nezapomeň na vysoké sklenice, brčka a napichovátka."

(obrázek v přípravě)
obr.: "rozluhovaný" (nerozevřený) list

VÍCE INFORMACÍ O ČAJI

suchý čaj: listy světleji zelené smotané do větších čajinek, lehce trávově vonící
nálev: žlutých barev, tmavost dle doby luhování, hlubší a svébytné vůně typické pro thajské zelené čaje, dochuť delší příjemná bez hořkosti
vyluhovaný list: text v přípravě
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje, jedna vrchovatá polévková lžíce = cca (text v přípravě)
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 hrnky za týden (ideálně 2 hrnky denně - MUDr. Bukovský - Plán B)
další označení čaje: Thai Pearls Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený

(obrázek v přípravě)
obr.: zcela vyluhovaný (otevřený) list

ingredience: zelený čaj je obvykle nejlepší bez ingrediencí
čaj a jídlo (tea pairing): vhodný k běžným jídlům, zvláště k rýži, kachně
aspekt: jin
šarže: -
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr (celé konce čajových větviček, T+3) a strojní zpracování
​kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: taiwanský Chin Shin (No. 17), "‘Cing Xin’"
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: zajímavý (příklady)

(obrázek v přípravě)
obr.: kámen a čaj

 

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(zelený čaj - text v přípravě)
Zdravotní účinky čaje (jež nejsou publikovány v "on hold seznamu") nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje (nebo jeho složek) jinde (internet, blog apod.).
podobný čaj: málo oxidované thajské oolongy, thajský zelený čaj - premium
nezávislé recenze stejného čaje (netříděného): čajovnička (Tomáš Klouda), TeaEarth
čaj najdete: text v přípravě