zelený čaj excelentní kvality z Japonska, 25 g, minimální trvanlivost do konce: 01/2023

2019 Japonská Tamarjokuča (TAMARYOKUCHA) - archiv

Značka: NepustilTea-archiv
Cena 135,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Japonská Tamarjokuča (TAMARYOKUCHA)

japonský čaj zpracovaný čínským tradičním postupem - tvarováním na vyhřáté kovové pánvi (což prozrazuje nejen chuť a vůně, ale hlavně tvar a barva lístků)

jak čaj vnímám a používám:
"Tamarjokuču si popíjím mezi ostatními japonskými čaji, velmi tak vynikne její chuťová odlišnost, jemná vůně a specifické, lehce štiplavé tóny. Nic do nálevu nedávám a čaj piju samotný. Baví mě ho připravovat metodou Gong Fu. Čaj zvládne tři i více nálevů."



suchý čaj: hrubší nestejnoměrně rolovaný list tmavší zelené barvy, příjemné vůně připomínající vietnamské zelené čaje
nálev: žlutozelený až zelený (uvádí se i "zlatožlutý"), aromatický, silnější, s projevy "umami", příjemnou nepatrně štiplavou dochutí, s tóny citrusů



doporučená příprava:
6 g (2 mírně vrchovaté čajové lžičky) čaje vložte do vyhřáté malé konvičky (300 ml) a zalijte velmi zchladlou vodou (75 °C), luhujte cca 120 sekund, zalití lze opakovat
počet nálevů: 1-3
tip na alternativní přípravu:
jednu polévkovou lžíci čaje luhujte v 1 litru studené vody, alespoň dvě hodiny ( v chladu), ideálně pak přes noc v lednici



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Tamarjokúča je netradičně zpracovaný japonský čaj. Je totiž vyráběný čínským tradičním postupem = tvarováním na vyhřáté kovové pánvi a sušením ve vyhřívaných rotačních bubnech (tzv. metoda "kamairi"), což prozrazuje nejen chuť a vůně, ale hlavně tvar a barva lístků. Často se uvádí, že spirálovitě svinuté tmavě zelené lístky připomínají tajuplný šperk „magatama“, jež je dodnes součástí japonských korunovačních klenotů. Někdy se tento čaj nazývá také guriča a je typický zejména pro oblasti severního a středního Kjúšú (prefektura Kumamoto a Saga). Čaj vyniká nízkou svíravostí a jemností chuti, lze v něm detekovat nepatrně štiplavý tón s nádechem citrusů a trávy. Moderně se tamarjokuča produkuje „senča metodou“, tj. vynechává se tvarování na pánvích a rovnou se suší a tvaruje v rotačních sušičkách." 

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... správně připravený čaj - ať je co nejvíc příjemný - lij na velký kus ledu ve vhodné sklenici, ozdob jen plátkem citrusu a mátou, nenechávaje příliš zředit, na led čaj dolévej... :-)"

více informací o čaji

původ: Japonsko
hmotnost (netto): 25 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do konce: 01/2023
typ čaje: zelený čaj nestíněný, tradičně zpracovaný horkým teplem
složení: čistý čaj 100 %
další označení čaje: Japan Kumamoto Green Tea ASO Tamaryokucha, jap. 玉緑茶
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje při doporučené přípravě: (text v přípravě)
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj má hodně kofeinu, nehodí se pít večer, nenáročný čaj vhodný k  práci
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)
ingredience: obvykle se nic nepřidává, což doporučuji
čaj a jídlo (tea pairing): extrémně sladké dezerty, slané i sladké jídla japonské kuchyně
aspekt: jin (ochlazující)
šarže: N/A
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr, ruční zpracování, velmi dobře tříděno
kultivar čajovníku: japonský Yabukita
trvanlivost: delší
ledový čaj: velmi vhodný - zkuste silný nálev dochutit (například sezónním ovocem, čekankovým sirupem) a přelít přes kostky ledu střední velikosti (příklady)

čaj a geologie Ašska (v obrazech)

obrázek v přípravě

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

podobný čaj: 
N/A