zelený čaj ovoněný / ochucený citrónovou trávou ze severního Vietnamu, 50 g, minimální trvanlivost do konce: 2021

Vietnamský zelený čaj s citronovou trávou Tea - 2019

Značka: NepustilTea-standard
Cena 99,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Vietnamský zelený čaj s citronovou trávou

ve Vietnamu je severovietnamský zelený čaj velmi oblíben a pije se skoro denně, stejně jako káva ... dokonce i tehdy, kyž se pije pivo :-), blend s citronovou trávou je luxusní záležitost, kterou si nemůže dovolit každý...

původ: Vietnam, provincie Thái Nguyên
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do: 07/2021
typ čaje: blend zeleného čaje a citronové trávy v bio kvalitě (dle 330/1997 Sb.: čaj pravý, zelený, ovoněný / ochucený) 
další označení čaje: -
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: 50 g = cca 33 hrnků čaje (až 6,6 l nálevu při přípravě na jeden nálev), 50 g = cca 99 hrnků (až 19,8 l při vícenálevové přípravě)
cena za hrnek čaje: 1,50 - 4,52 Kč 

charakteristika suchého čaje: stejnoměrný, pěkně svinutý, tmavě zelený list a řezaná citrónová tráva dává čaji svěží vůni po citrusech

(obrázek v přípravě)

nálev: žlutý, citronově vonící - velmi aromatický, jiskrný

(obrázek v přípravě)

doporučená příprava:
a) tradiční vietnamská příprava
(vroucí voda + dlouhé luhování = velmi silný čaj, hořký a autenticky vietnamský :-)
alespoň 6 vrchovatých čajových lžiček čaje zalijte právě vroucí vodu (100 °C, 300-500 ml) a slijte po 5-10 minutách luhování rovnou do šálků; zvolíte-li kratší dobu luhování, lze čaj trápit horkou vodou opakovaně; slabší povahy ocení naředění silného nálevu vroucí vodou dle chuti; tradičně připravený čaj se pije ukrutně silný (pro našince velmi hořký) a z velmi malých šálků (pro případnou vietnamskou návštěvu doporučuji pár lístků přemístit i do šálků, ve Vietnamu se zpravidla sítko nepoužívá),
b) alternativní čínská příprava 
(zchladlá voda + krátké opakované zalití = příjemně chutnající čaj, první nálevy nasládlé)
2-6 vrchovatých čajových lžiček čaje zalijte zchladlou vodou (70-80 °C, 200-300 ml) a luhujte krátce, zalijte opakovaně teplejší až vroucí vodou a luhujte dle chuti,
c) letní příprava v teplých a horkých dnech
(luhování ve studené vodě = netradiční nápoj)
4-8 čajových lžiček čaje vložte do studené vody (1-1,5 l) a luhujte alespoň 4 hodiny (ideálně ve skleněné nádobě, můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj netradiční chuti,
d) letní příprava v tropických dnech
(zchlazení horkého nálevu a jeho okrášlení dle vlastní fantazie = překvapení pro každého)
čerstvě připravený silný horký čaj přelijte do sklenice s většími kostkami ledu a dochuťte limetkou, pomerančem, oslaďte sušenou třtinovou šťávou, ozdobte goji, praženými piniovými oříšky či plátky pražených mandlí, květem lučním..., přidejte celé nebo rozmačkané sezónní ovoce (jahody, borůvky, rybíz...), zeleninu (salátovou okurku, meloun...) a podávejte překvapeným hostům v hezkých sklenicích s brčkem :-).
možná alternativní příprava:
zkuste čaj připravit čínskou metodou Gong Fu Cha - použijte malou konvičku, větší množství čaje a kratší časy luhování (dle chuti), zhotovte několik nálevů

(obrázek v přípravě)

vhodnost: čaj má hodně kofeinu, hodí se pro celý den (kromě večera) a zejména k práci, čaj umí zahnat únavu a dodat energii
ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat
tea pairing: hodí se k jakémukoliv jídlu, po jídle a především ke kořeněným asijským jídlům; doporučuji zkusit skvělé vietnamské fazolové cukroví Rong Vang Minh Ngoc
aspekt: jin (slabší, až neutrální, lehce ochlazující)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr, mechanizované zpracování
kultivar čajovníku: indočínské klony

(obrázek v přípravě)

můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující moudro:
"Čaj mě baví podobně jako čistý zelený vietnamský čaj, rád jej piji po jídle, jeho výhodou je dlouhá trvanlivost a chuťová stálost, čaj není náročný na přípravu ani na skladovací podmínky - nevadí mu „ledabylejší zacházení" (například špatně uzavřené balení)."

jak čaj (subbjektivně) vnímám:
jinově až neutrálně působící blend, jehož silné a svěží citrusové aroma oblaží každého, je sestaven z kvalitního, velmi pěkně rolovaného čistého zeleného čaje a řezané citronové trávy (která je zdravotně velmi prospěšná), čaj poskytuje silné voňavé, zelenožluté, svíravé nálevy, přičemž svíravost (způsobená katechiny - polyfenoly) je poplatná době luhování, čerstvý krátký nálev překvapuje jiskrou, čirostí a nasládlostí v dochuti, je rozeznatelná chuť UMAMI, čaj je vhodné pít kdykoliv, když chceme povzbudit a vzpružit, vyčistit organismus..., počítáme 1 vrchovatou čajovou lžičku (cca 1,5 g) na 200 ml vody + 1 čl na konvičku, pro jeden nálev je ideální menší konvička do 600 ml, na první nálevy použijeme vodu mírně zchladlou (85°C), pak prošlou varem (100°C), doporučené luhovací schéma pro opakovanou přípravu je (nálev/minuty) = 1/1, 2/1,5, 3/2, ... připravíme tak 3 nálevy, čaj lze samozřejmě luhovat bez opakování - na jeden nálev kdy jej luhujeme 3 - 5 minut, čaj se hodí k jakémukoliv jídlu, nehodí se do něj cokoliv přidávat, luhování za studena je možné, ovšem nálev je nepěkně zakalený

postřehy jiných:
hodnocení čaje panem Čestmírem Suchým (15.5.2016)

podobné čaje: (text v přípravě)